اگر فردی به کرونا مبتلا شود با توصیه های تغذیه ای صحیح روند بهبودش را سریع تر طی می کند. تحقیقات نشان داده است در بیماری های مشابه کرونا مثل سارس و مرس، زمانی که افراد در دوران نقاهت قرار دارند این افراد حتی وقتی درمان می شوند تا یکسال ضعف سیستم تنفسی و سیستم ایمنی بدن دارند و تا شش ماه دچار نواقص کبدی هستند و تا سه ماه ممکن است ناراحتی های روحی و روانی داشته باشند لذا این بیماران باید تا شش الی یکسال زیر نظر متخصص تغذیه باشند تا با رژیم غذایی مناسب عوارض این بیماری را کمتر کنند
سیستم ایمنی بدن ما برای عملکرد صحیح خود به مواد مغذی نیاز دارد و این کاملا ثابت شده است که وضعیت تغذیه ای با ایمنی مقاومت افراد رابطه مستقیمی دارد. کمبود های مایکرونوترینت ها (مواد مغذی کوچک) و کمبود های میکرونوترینت ها هر دو باعث اختلال سیستم ایمنی بدن می شود. مایکرونوترینت ها شامل پروتئین و چربی وکربوهیدراتهستند و میکرونوترینت ها هم شامل ویتامین ها و مینرال ها و مواد معدنی هستند که خوشبختانه با اصلاح دریافت مواد مغذی این کمبود ها برطرف می شود
گرفتن رژیم های لاغری سخت در دوران کرونا ممنوع
تقریبا می توان گفت تمام مواد مغذی موجود در رژیم های غذایی نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارند، ولی بعضی از آن ها اهمیت بیشتری دارند، ولی کلا توصیه می شود نه کمبود وجود داشته باشد و نه افراد در مصرف آن ها زیاده روی کنند، چون می توانند مثل یک تیغ دولبه باشند و فرد را دچار مشکل کنند. مهمترین مسئله در رژیم غذایی برای جلوگیری از ضعف سیستم ایمنی بدن، مصرف کافی انرژی است، پس اولین و مهمترین توصیه این است که افراد از گرفتن رژیم های لاغری خودسرانه و با کالری پایین جدا پرهیز کنند این افراد اگر رژیم های زیر ۱۵۰۰ کالری دریافت کنند به محض مواجهه با ویروس کرونا ممکن است حالت شدید این بیماری را مبتلا شوند بنابراین کفایت انرژی بسیار مهم است حالا اگر فردی واجب است رژیم لاغری بگیرد حتما باید زیر نظر مشاور تغذیه باشد.» برای پیشگیری از کرونا پروتئین کافی مصرف کنید
دومین نکته مهم دریافت مناسب پروتئین است که دو منبع دارد منبع حیوانی مثل گوشت و تخم مرغ و لبنیات و منبع گیاهی آن هم مثل حبوبات و غلات است که بهتر است افراد برای اینکه یک پروتئین کامل را از گیاهان دریافت کنند این غذا ها را ترکیب کنند مثل عدس پلو و یا لوبیا پلو وقتی که این مواد را با هم بخورند یک ترکیب پروتئینی کامل را دریافت می کنند. البته مصرف زیاد گوشت قرمز توصیه نمی شود به دلیل اینکه گوشت قرمز به دلیل وجود اسید آراشیدونیک می تواند عوامل التهابی در بدن ایجاد کند.
مسئله بسیار مهم مصرف مایعات به اندازه کافی است برخی افراد فراموش می کنند آب بخورند، چون حس تشنگی حس ضعیفی است و منتظر می شوند که تشنه شوند بعد آب بخورند و در واقع بدن به مرحله بی آبی می رسد که فرد احساس تشنگی می کند. مصرف کافی آب و مایعات در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مهم بوده و به پاکسازی بدن از سموم کمک می کند و باعث می شود مواد مغذی به راحتی وارد سلول شوند. اما اینکه از کجا بفهمیم که آب به اندازه کافی دریافت می کنیم یا خیر فرد می تواند با توجه به رنگ ادرار از این مسئله اطلاع پیدا کند. اگر ادرار رقیق و روشن باشد پس فرد آب به اندازه کافی مصرف کرده است منابع مایعات، آب و چای و سوپ و غذا های آبکی است
توصیه می شود افراد به صورت متنوع غذا ها را مصرف کنند.
توصیه می شود از نان های سبوس دار استفاده شود نه اینکه ما به نانوا بگوییم که بر روی نان سبوس بریزد، چون این کار یک کار غیربهداشتی است. نان هایی که آرد سبوس دار دارند که به صورت صنعتی تهیه می شوند انتخاب خوبی است.برخی افراد ممکن است خواص یکسری روغن ها را شنیده باشند و فقط از یک نوع روغن استفاده کنند مثلا فقط روغن کنجد مصرف کنند که انتخاب غلطی است و باید تنوعی از روغن ها را در مصارف خانگی داشته باشیم و اتفاقا روغن هایی که حاوی امگا۶ هستند نباید به شکل مداوم استفاده شوند، چون مصرف بالای امگا۶ می تواند باعث افزایش التهاب در بدن شوند. شاید روغن کلزا و کانولا انتخاب بهتری باشد، ولی کلا توصیه مشاورین تغذیه این است که در دریافت روغن ها تنوع وجود داشته باشد یعنی به صورت مداوم نمونه روغن را عوض کنند یک بار روغن سویا، یک بار روغن کنجد و بار دیگر روغن کلزا مصرف کنند.
در مورد میوه ها و سبزیجات بهتر است که تنوع وجود داشته باشد و از میوه ها و سبزیجات رنگارنگ استفاده شود.
در مورد مصرف گیاهان می خواهم تاکید کنم که افراد به صورت خودسرانه از گیاهان و دمنوش ها استفاده نکنند به دلیل اینکه گیاهان ممکن است فاکتور های ناشناخته داشته باشند و مصرف ترکیبی و زیاد از هرکدام از این گیاهان ممکن است دردسرساز شود همچنین ما شناخت کافی راجع به عملکرد دقیق ویروس کرونا در سطح سلول نداریم بنابراین ممکن است با مصرف بی رویه گیاهان که عوامل ناشناخته دارند باعث شویم که مشکلاتمان بیشتر شود. اگر هم از گیاهان می خواهیم استفاده کنیم باید زیر نظر کارشناس و مشاور تغذیه باشد و بیشتر از یک قاشق چایخوری استفاده نکنیم
یکسری مواد غذایی داریم که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند که توصیه می شود از محصولات لبنی پروبیوتیک استفاده شود همچنین مواد غذایی مثل هویج، زردک، اسفناج، سیر و پیاز حاوی مواد آنتی اکسیدانی هستند. اگر بخواهیم راجع به مواد مغذی صحبت کنیم مواد مغذی موثر که در افزایش مقاومت سیستم ایمنی بدن موثر هستند اسید چرب امگا۳، آهن، روی، سلنیوم، منیزیم، ویتامین C، ویتامین A، ویتامین D، ویتامین B۶، فولیک اسید، ویتامین B۱۲، پری بیوتیک ها و پروبیوتیک ها هستند. طبیعی است که وقتی ما یک برنامه غذایی متنوع و متعادل داشته باشیم دریافت مناسبی از تمام این مواد را خواهیم داشت، ولی برخی افراد به دلیل اینکه برنامه غذایی خوبی ندارند ممکن است کمبود برخی از این مواد مغذی را داشته باشند که به تشخیص پزشک برای آن ها مکمل تجویز می شود.
یکی از ویتامین هایی که معمولا مصرف آن به صورت مکمل توصیه می شود ویتامین D است به دلیل اینکه این ویتامین منبع خوب غذایی ندارد و به سختی می توان از راه غذا به اندازه کافی این ویتامین را دریافت کنیم.
بخشی از ویتامین D باید با تابش آفتاب تبدیل به ویتامین D شود و جذب بدن شود، اما متاسفانه به دلیل نوع پوشش و آلودگی هوا ما از این منبع تا حدودی محروم هستیم بنابراین با یک آزمایش ساده می توان سطح ویتامین D را اندازه گیری کرد و به تجویز مکمل مبادرت کرد.
ویتامین C نیز یکی از ویتامین های مهم در تقویت سیستم ایمنی بدن است به دلیل اینکه در ساختار سلول های ایمنی بدن ویتامین C زیادی وجود دارد و وقتی که التهاب وارد بدن می شود و یا بدن در مواجهه با یک بیماری عفونی قرار می گیرد مصرف ویتامین C بدن بسیار بالا می رود. منابع غذایی ویتامین C زیاد هستند، ولی این ویتامین بسیار در برابر حرارت حساس است و زود از بین می رود و شاید لازم باشد که در برای پیشگیری از کرونا یا در زمان ابتلا به این بیماری از مکمل آن استفاده کنیم.
منابع حاوی روی عبارتند از: گوشت بدون چربی، مرغ، شیر، محصولات لبنی، تخم مرغ و آجیل، موز، منابع منیزیم عبارتند از: سبزیجات برگ سبز و غلات سبوس دار، منابع ویتامین E عبارتند از: جوانه ها و بادام زمینی و روغن ها و منابع ویتامین A منابع حیوانی آن مثل جگر و ماهی و تخم مرغ و منابع گیاهی آن مثل هویج، کدو حلوایی و فلفل و اسفناج و سایر گیاهان می باشند. این ها منابع غذایی هستند که مشاورین تغذیه توصیه می کنند که به گونه ای برنامه غذایی تنظیم شود که مواد مغذی را از غذا ها دریافت کنیم و به سراغ مکمل ها نرویم.»درباره لزوم مصرف پروبیوتیک ها در مبتلایان به کرونا : «ممکن است با تشخیص متخصص تغذیه، مکمل های پروبیوتیک در افرادی که مبتلا به کرونا می شوند تجویز شود. منابع غذایی پروبیوتیک ها مثل لبنیات، تره فرنگی، موز و جو می باشند، ولی وقتی که فرد با عوامل التهابی مواجه می شود، چون پروبیوتیک ها باکتری های مفید هستند و می توانند کمک کنند در روند بهبود بیماران کرونایی احتمالا تجویز این مکمل توسط متخصص تغذیه صورت می گیرد.»
«وقتی که فرد به کرونا مبتلا شود لازم است تا حدی دریافت پروتئین را افزایش دهد. برای مبارزه با مشکل بی اشتهایی در افراد مبتلا به کرونا باید غذا به دفعات به بیمار داده شود یعنی حجم غذا را کاهش داد و تعداد وعده های غذایی را افزایش دهیم به این شکل ما با مشکل بی اشتهایی فرد باید مبارزه کنیم همچنین باید از غذا های حجیم که کالری پایینی هم دارند پرهیز کنیم و غذا های بیمار باید کم حجم و مغذی باشد. یکی از مکمل هایی که احتمالا پاسخ خوبی می دهد تجویز پروبیوتیک ها است که گوارش فرد را بهتر می کند و میزان جذب مواد مغذی را در بدن بیمار بالا می برد
یک ترسی که در دوران کرونا در بین افراد وجود دارد ترس از مصرف شیر است که کاملا اشتباه است و ما اتفاقا توصیه می کنیم افراد روزی دو تا سه لیوان شیر مصرف کنند. شیر منبع خوبی از کلسیم و پروتئین است و هیچ ماده غذایی نداریم که کلسیم آن به خوبی شیر جذب بدن شود حتی قرص کلسیم به خوبی کلسیم شیر جذب بدن نمی شود. هیچ گزارشی از ضرر داشتن شیر برای مبتلایان به کرونا وجود ندارد برعکس آن مقالات بسیاری درباره مفید بودن شیر داریم بنابراین براساس حدسیات نباید ماده غذایی به این خوبی را از برنامه غذایی خود حذف کنیم. همچنین استفاده از ماست پروبیوتیک هم توصیه می شود. اگر افرادی حس سردی بعد از مصرف ماست دارند براحتی می توانند با اضافه کردن کشمش به ماست این مشکل را برطرف کنند و حذف این ماده غذایی به هیچ وجه توصیه نمی شود. باید رعایت تنوع و تعادل را در رژیم غذایی دوره کرونا داشته باشیم.»
سوپی که مانند دارو برای مبتلایان به کرونا است
سوپ، چون یک غذای نرم و آبکی است برای مبتلایان به کرونا بسیار توصیه می شود و می توان برای درست کردن سوپ از مرغ، انواع کلم ها، سیر، پیاز، هویج، زردک، مقداری کدو حلوایی و زنجبیل استفاده کرد که حاوی آنتی اکسیدان هستند همچنین سبزیجاتی مثل جعفری و شوید را می توان به این سوپ اضافه کرد. این نوع سوپ مانند دارو برای بیماران مبتلا عمل می کند و اگر روزانه در کنار غذا این سوپ را بخورند این بیمار مقاومت سیستم ایمنی بدنش در برابر کرونا بالا می رود ما داشتیم بیمارانی که رژیم کرونایی به آن ها داده ایم و افراد سریع تر بهبود پیدا کرده اند.
نسخه اصلی مطلب تغذیه در دوران کرونا را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.