برخی افراد مستعد تولید جرم گوش بیش از حد هستند. با این حال ، سرومن به طور خودکار منجر به انسدادگوش نمی شود. در واقع شایع ترین علت انسداد جرم گوش ، تمیز کردن آن در خانه است.
جرم گوش چیست؟
مجرای گوش شما ماده ای چرب به نام سرومن تولید می کند که عموما به عنوان جرم گوش شناخته می شود. این ماده گوش را از گرد و غبار، ذرات خارجی و میکروارگانیسم ها محافظت می کند. هم چنین از پوست مجرای گوش در برابر خارش ناشی از آب محافظت می کند. در شرایط عادی ، سرومن از کانال گوش خارج شده و به طور طبیعی به سمت بیرون هدایت می شود.
وقتی غدد سرومن ساز جرم بیش از حد لازم تولید می کنند، این جرم ممکن است سفت شود و گوش را مسدود کند. وقتی گوش خود را تمیز می کنید، ممکن است سرومن را به طور تصادفی به عمق کانال گوش هدایت کنید و باعث انسداد کانال گوش خود شوید. تجمع جرم یکی از دلایل شایع کم شنوایی موقت است.
اگر جرم گوش خود را تمیز می کنید، باید احتیاط کنید اگر مشکل تجمع هم چنان ادامه داشته باشد، به پزشک مراجعه کنید. تمیز کردن جرم سریع و بدون درد است و می تواند خیلی سریع باعث بهبود کم شنوایی (ناشی از تجمع جرم) شود.
علل تجمع جرم گوش چیست؟
برخی افراد مستعد تولید موم گوش بیش از حد هستند. با این حال ، سرومن به طور خودکار منجر به انسدادگوش نمی شود. در واقع شایع ترین علت انسداد جرم گوش ، تمیز کردن آن در خانه است. وارد کردن گوش پاکن، سنجاق یا دیگر اشیاء در مجرای گوش نیز می تواند جرم را به عمق بیشتری فشار داده و انسداد ایجاد کند.
در صورت استفاده مکرر از هدفون هم احتمال افزایش جرم نیز وجود دارد. در واقع هدفون می تواند به شکل ناخواسته از خروج جرم جلوگیری کرده و انسداد ایجاد کند.
علائم و نشانه های ایجاد جرم گوش چیست؟
ظاهر موم گوش از زرد روشن تا قهوه ای تیره متفاوت است. رنگ های تیره لزوما نشان دهنده وجود انسداد نیست.
علائم تجمع جرم گوش شامل موارد زیر می باشند:
کاهش ناگهانی یا جزئی شنوایی که معمولا موقتی است
وزوز گوش
احساس پری در گوش
گوش درد
تجمع موم گوش می تواند منجر به عفونت شود. در صورت مشاهده علائم عفونت و موارد زیر با پزشک خود تماس بگیرید.
درد شدید گوش
درد گوش که فروکش نمی کند
ترشح از گوش
تب
سرفه کردن
کم شنوایی دائم
استشمام بوی بد از گوش
سرگیجه
توجه به این نکته ضروری است که کاهش شنوایی ، سرگیجه و گوش درد دلایل زیادی نیز دارد. در صورت تکرار هر یک از این علائم به پزشک مراجعه کنید. یک ارزیابی کامل پزشکی می تواند به تعیین اینکه آیا این مشکل به دلیل موم گوش بیش از حد یا یک مشکل پزشکی دیگر است ، کمک کند.
جرم گوش در کودکان چگونه است؟
درکودکان ، مانند بزرگسالان ، به طور طبیعی جرم گوش تولید می شود. در حالی که برداشتن جرم وسوسه انگیز است ، انجام این کار می تواند به گوش فرزند شما آسیب برساند.
اگر مشکوک هستید که فرزند شما دچار تجمع موم گوش یا انسداد مجرای گوش شده ، بهتر است به متخصص اطفال مراجعه کنید. متخصص کودکان شما هم چنین ممکن است در طول معاینات منظم گوش متوجه تجمع موم گوش شود و در صورت نیاز آن را تمیز کند. هم چنین ، اگر متوجه شدید که فرزند شما انگشت یا اجسام دیگر خود را در گوش خود فرو می کند ، بهتر است از پزشک وی بخواهد که گوش های او را از نظر تجمع جرم معاینه کند.
جرم گوش در افراد مسن چگونه است؟
جرم گوش هم چنین می تواند در افراد مسن مشکل ساز باشد. برخی از بزرگسالان ممکن است تا زمانی که تجمع جرم باعث کم شنوایی نشود به آن توجه نکنند. در حقیقت ، بیشتر موارد کاهش شنوایی انتقالی در افراد مسن به دلیل تجمع موم گوش ایجاد می شود.این امر باعث می شود که صداها خفه به نظر برسند. سمعک نیز می تواند به تجمع جرم گوش کمک کند.
چگونه می توان جرم گوش را تمیز کرد؟
هرگز نباید خودتان سعی کنید که جرم گوش را از بین ببرید. این می تواند باعث آسیب جدی به گوش شما شود و منجر به عفونت یا کاهش شنوایی شود.
با این حال ، اغلب می توانید خودتان از شر موم گوش اضافی خلاص شوید. در صورت لزوم فقط از پنبه در قسمت بیرونی گوش خود استفاده کنید.
نرم کننده جرم گوش
برای نرم کردن موم گوش ، می توانید قطره های بدون نسخه ای را تهیه کنید که مخصوص این کار ساخته شده است. هم چنین می توانید از مواد زیر استفاده کنید:
روغن معدنی
آب اکسیژنه
کربامید پراکسید
روغن بچه
گلیسرین
شستشوی گوش
راه دیگر برای برداشتن موم گوش ، شستشوی گوش است. در صورت آسیب به گوش یا انجام عمل پزشکی روی گوش ، هرگز سعی نکنید گوش خود را شستشو دهید. شستشو پارگی پرده گوش می تواند باعث کم شنوایی یا عفونت شود.
هرگز از ابزاری که برای شستشوی دهان یا دندان ساخته شده اند استفاده نکنید. آن ها نیروی بیشتری از آنچه پرده گوش شما می تواند با خیال راحت تحمل کند تولید می کنند.
برای شستشوی مناسب گوش خود ، دستورالعمل های ارائه شده با کیت بدون نسخه را دنبال کنید ، یا مراحل زیر را دنبال کنید:
بایستید یا بنشینید و سر خود را در حالت عمودی قرار دهید.
قسمت بیرونی گوش خود را نگه دارید و آن را به آرامی به سمت بالا بکشید.
با سرنگ ، جریانی از آب درجه حرارت بدن را به گوش خود ارسال کنید. آب خیلی سرد یا خیلی گرم می تواند باعث سرگیجه شود.
با نوک سر خود اجازه دهید آب تخلیه شود.
شاید لازم باشد چندین بار این کار را انجام دهید. اگر اغلب با تجمع موم سر و کار دارید ، شستشوی معمول گوش ممکن است به جلوگیری از این بیماری کمک کند.
از پزشک خود کمک بگیرید
اکثر مردم برای برداشتن جرم از گوش به کمک مکرر پزشکی نیاز ندارند. در حقیقت ، کلینیک کلیولند می گوید که تمیز کردن سالی یک بار در قرار ملاقات سالانه پزشک معمولا برای جلوگیری از انسداد کافی است.
اگر نمی توانید موم گوش خود را به روش درست تمیز کنید یا اگر گوش شما بیشتر تحریک می شود ، به دنبال درمان باشید. سایر بیماری ها ممکن است علائم تجمع جرم را در گوش ایجاد کند. مهم این است که پزشک شما بتواند این موارد را رد کند. آن ها می توانند از اتوسکوپ ، وسیله ای روشن با ذره بین ، برای مشاهده واضح داخل گوش داخلی شما استفاده کنند.
پزشک ممکن است از روش های زیربرای برداشتن جرم گوش استفاده کند:
شستشو
ساکشن
کورت (ابزر مخصوص برداشتن جرم گوش)
دستورات پزشک خود را برای مراقبت های بعدی به دقت دنبال کنید.
در اکثر افراد بعد از برداشتن جرم گوش، شنوایی بلافاصله به حالت عادی برمی گردد. با این حال برخی از افراد مستعد تولید جرم هستند و دوباره با این مشکل روبرو می شوند.
هشدار در مورد استفاده از شمع گوش
در برخی از سایت ها استفاده از شمع گوش به عنوان روشی برای برطرف کردن جرم گوش و سایر مشکلات معرفی می شود. با این حال ، منبع معتبر سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) به مصرف کنندگان هشدار می دهد که استفاده از شمع گوش خطرناک می باشد.
در این روش از یک شمع آغشته به پارافین استفاده می شود. در این روش فرض بر این هست که مکش تولید شده باعث خارج شدن جرم از مجرای گوش می شود. بر اساس گزارش هایFDA ، استفاده از این شمع ها می تواند همراه با خطرات زیر باشد:
سوختن گوش و صورت
خون ریزی
پارگی پرده گوش
صدمات ناشی از چکه کردن شمع به داخل گوش
خطر آتش سوزی
این روش می تواند به ویژه برای کودکان خردسال که جنب و جوش زیادی دارند ، خطرناک باشد . FDAگزارش های متعدد از آسیب و سوختگی ناشی از این روش ارایه کرده است.
قبل از استفاده از این محصولات با پزشک خود مشورت کنید.
نتیجه گیری
جرم یا موم گوش بخشی طبیعی ازفرایند حفظ سلامت گوش ها می باشد. باید از برداشتن موم گوش با استفاده از اشیاء مختلف اجتناب کنید زیرا می تواند مشکل را بدتر کند. استفاده از گوش پاکن حتی می تواند به پرده گوش یا مجرای گوش آسیب برساند.
کمک پزشکی معمولا فقط زمانی ضروری است که جرم گوش بیش از حد داشته باشد و به خودی خود خارج نشود. در صورت مشکوک بودن به تجمع یا انسداد ناشی از جرم گوش برای کمک به پزشک مراجعه کنید.
ترجمه از گروه علمی موسسه دانش بنیان نیوشا
نسخه اصلی مطلب همه چیز درباره جرم گوش را در سایت دکتر سعید ملایری بخوانید.