رادیولوژی به انواع روش های تصویربرداری از داخل بدن با استفاده از اشعه ایکس، میدان مغناطیسی و یا امواج صوتی گفته می شود. هنگام مراجعه برای انجام رادیولوژی از بخش های مختلف بدن ابتدا باید مشخص شود که از کدام روش عکس برداری باید استفاده شود. استفاده از روش های تصویربرداری با استفاده از سی تی اسکن، ام آر آی، رادیوگرافی و سونوگرافی از انواع مختلف رادیولوژی می باشند که هر کدام در جای خود کارایی دارند و این پزشک است که مشخص می کند بیمار نیاز به کدام روش عکس برداری دارد. در رادیولوژی برای تصویربرداری ، از اشعه ایکس به مقدار بسیار کم و برای نشان دادن مشکلات داخلی و شکستگی ها استفاده می شود و زمان عکس برداری آن بسیار کوتاه است. از این روش بیشتر برای مشخص کردن شکستگی استخوان، پوسیدگی دندان و پوکی استخوان استفاده می شود.
برای انجام سی تی اسکن نیز از اشعه ایکس با دوز پایین استفاده می شود؛ ولی تفاوت آن با رادیولوژی در میزان دقت و کیفیت عکس ها و همچنین قابلیت مشاهده آنها در کامپیوتر است. همچنین دارای مدت زمانی بیشتر و حدود 20 تا 30 دقیقه است. از این روش بیشتر برای تشخیص بیماری های سینه و ریه و حتی سرطان استفاده می شود. در ادامه به بررسی تفاوت های رادیولوژی و سی تی اسکن می پردازیم.
شما می توانید برای انجام انواع رایوگرافی در تهران به مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق واقع در منطقه یوسف آباد مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 88553155 - 021 اقدام نمایید.
پرتوشناسی یا رادیولوژی و گاهی تصویربرداری تشخیصی، نام یک رشته از تخصص های پزشکی است که از پرتو ایکس و دیگر اقسام امواج و پرتوها برای تشخیص و درمان بیماری و حالات غیرطبیعی کمک می گیرد. در تمام این ها، هدف تشخیص بیماری یا حالات غیرطبیعی بدن به کمک روش های پیشرفته تصویری است. رادیولوژی از کلمه لاتین Radius به معنای پرتو مشتق شده است. رادیولوژی دربرگیرنده رشته های بسیاری است که بر مبنای کاربرد پرتوهای یون ساز برای تشخیص بیماری ها یا درمان آنها می باشد.
در رادیولوژی، برخی روش ها (همانند سی تی اسکن، ماموگرافی و روش های مرسوم رادیوگرافی ) از توزیع پرتوهای تابیده شده ی اشعه ایکس بر روی صفحات فیلم یا شمارشگرها یا گیرنده های دیگر دیجیتالی تشکیل تصویر می دهند؛ اما در برخی روش های دیگر (همانند ام آر آی و سونوگرافی ) از روش های غیر پرتوی یونیزان استفاده می گردد.
معمولاً اولین ارزیابی از بیمار، رادیولوژی است. رادیولوژی می تواند اختلالات مختلفی را تشخیص دهد که شامل موارد زیر می باشند:
تکنسین رادیولوژی یا رادیولوژیست در بیمارستان یا کلینیک های دندانپزشکی مسئول اجرای فرآیند عکس برداری به روش رادیولوژی است. وقتی بیمار آماده ی عکس برداری می شود ممکن است رادیولوژیست از او بخواهد تا روی تخت دستگاه رادیولوژی دراز بکشد یا بنشینند و یا حتی گاهی برخی نیاز است در کنار دستگاه بایستد و در طول مدت عکس برداری حالت های بدن خود را تغییر دهد و عملیات عکس برداری از اعضای داخلی بدن آن انجام پذیرد.
هرگونه حرکتی در هنگام عکس برداری می تواند از کیفیت آن بکاهد، بنابراین بهتر است در حین اجرای فرایند عکس برداری به روش رادیولوژی در جای خود ثابت و بی حرکت بمانید. پس از ثبت یک تصویر مناسب رادیولوژی، دستگاه را خاموش کرده و عملیات رادیولوژی به پایان می رسد.
امواج یونیزه شده قدرت نفوذ و تخریب بالایی دارند که تابش مداوم و مکرر آن منجر به تخریب بافت های سلولی می گردد؛ بنابراین عایق بندی کامل محل و استفاده از محافظ های سربی برای افراد الزامی است. رادیولوژی که با اشعه در ارتباط است، برای زنان باردار خطرناک است و می تواند منجر به بروز ناهنجاری های جنین شود؛ لذا هر زنی قبل از رادیولوژی باید مطمئن شود که باردار نیست.
سی تی اسکن (Computed Tomography scan)، یک نوع تصویربرداری برای ایجاد تصاویر مقطعی از بدن توسط رایانه و دستگاه های چرخش اشعه ایکس می باشد. این اسکن با گرفتن چندین پرتوی ایکس در زوایای مختلف کار می کند، سپس از آن پرتوهای ایکس استفاده می کند تا یک تصویر سه بعدی تشکیل دهد.
یک کامپیوتر تمام پرتوهای مختلف که توسط اشعه ایکس گرفته شده را در زوایای مختلف بررسی می کند و تصاویر را برای ایجاد یک مدل رایانه ای سه بعدی از اندام های داخلی ترکیب می کند. این تصاویر اطلاعات دقیق تری نسبت تصاویر عادی اشعه ایکس ارائه می دهند. آنها می توانند بافت های نرم، رگ های خونی و استخوان ها را در قسمت های مختلف بدن نشان دهند.
در واقع اسکن توموگرافی کامپیوتری یا سی تی اسکن مجموعه ای از تصاویر اشعه ایکس را که از زوایای مختلف در اطراف بدن فرد گرفته شده است، ترکیب نموده و از پردازش رایانه برای ایجاد تصاویر مقطعی استخوان ها، رگ های خونی و بافت های نرم در بدن استفاده می کند. این تکنولوژی، پزشکی را متحول کرده است؛ زیرا به پزشکان این امکان را می دهد تا بیماری هایی که در گذشته اغلب در جراحی یا کالبد شکافی دیده می شدند را ببینند.
بیمار بر روی یک تخت باریک و موتوری قرار گرفته که از طریق دهانه داخل تونل می شود. تسمه ها و بالش ها ممکن است به بیمار برای ثابت ماندن در وضعیت کمک کند، سپس دستگاه اشعه ایکس دور فرد می چرخد و هر چرخش، تصاویر مقطعی بی شماری از بدن فرد تولید می کند.
تختی که بر روی آن قرار می گیرید تا پایان زمان اسکن چند میلی متر حرکت می کند. کل زمان انجام اسکن ممکن است از ۲۰ دقیقه تا یک ساعت طول بکشد. سی تی اسکن نوعی از رادیولوژی می باشد که 5 الی 20 دقیقه به خود زمان اختصاص می دهد و هیچ گونه دردی در آن احساس نمی شود. این نوع رادیولوژی به همراه اشعه ایکس و کامپیوتر همراه است تا بتواند تصویری از بدن دریافت کند.
پزشک ممکن است برای کمک به بیمار و تشخیص دقیق در موارد زیر، سی تی اسکن را تجویز کند:
سی تی اسکن یک روش تصویربردای با استفاده از اشعه ایکس و بر اساس پردازش دقیق اطلاعات توسط کامپیوتر است. مهم ترین مزایای سی تی اسکن عبارتند از:
سونوگرافی یکی از اقدامات تشخیصی است که در سونوگرافی مامایی کاربرد های فراوانی دارد. سونوگرافی های تجویز شده در این زمینه، همگی قابل انجام در مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق تهران می باشند. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر از این مرکز با شماره تلفن 88553155 - 021 تماس حاصل فرمایید.