کلمه رادیولوژی از دو واژه رادیو (موج تابش) و لوژی (بیان) تشکیل شده است که به معنی بیان اشعه می باشد. این نوع اشعه، ریز موج هایی می باشند که از هر ماده ای عبور می کنند. به دلیل پراکنده شدن، حتی قابل مشاهده نمی باشند و تنها ماده ای که از آن نمی تواند عبور کند سرب می باشد. در مراکز رادیولوژی و اتاق های رادیولوژی از سرب در دیوارها برای خارج نشدن اشعه استفاده می شود.
رادیولوژی یا علم تصویربرداری ، شاخه ای از پزشکی است که با انرژی تابشی در تشخیص و درمان بیماری ها سر و کار دارد. رادیولوژی که همچنین به عنوان تصویربرداری تشخیصی نیز شناخته می شود، ابزاری است که پزشکان می توانند توسط آن، آنچه را که در بدن اتفاق می افتد دیده و درک کنند. در رادیولوژی از اشعه استفاده شده و از تصاویر استفاده نمی شود. این نوع تصویربرداری مستقیماً از اشعه یونی استفاده می کند.
هدف از رادیولوژی تشخیص مشکلات داخلی، جلوگیری از ایجاد صدمه و درد است، قبل از اینکه این بیماری خیلی جدی شود؛ زیرا پزشکان را قادر می سازد تا بیماری ها را سریع تر و دقیق تر تشخیص دهند. این شاخه از پزشکی تخصصی از تجهیزات و طیف وسیعی از تکنیک ها برای گرفتن تصاویر از داخل بدن استفاده می کنند. پزشک متخصص در زمینه رادیولوژی، رادیولوژیست نامیده می شود. رادیولوژیست ها برای کمک به تشخیص و معالجه شرایط مختلف یا آسیب دیدگی ها را در تصاویری مانند تصاویر گرفته شده با اشعه ایکس تجزیه و تحلیل می کنند.
شما می توانید برای انجام انواع رایوگرافی در تهران به مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق واقع در منطقه یوسف آباد یاونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 88553155 - 021 | 02188782900 | 02188203875 اقدام نمایید.
پرتوهای اشعه ایکس با جداکردن الکترون از اتم ها می تواند سبب آسیب به DNA سلول های بدن شود. افرادی که به طور مداوم در معرض پرتوهای اشعه ایکس هستند، ریسک بالای ابتلا به سرطان را تجربه می کنند. استفاده از روش های مختلف رادیولوژی در سنین کودکی و در زنان باردار باید با ملاحظات خاصی صورت گیرد. با این حال تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس مزایای زیادی دارد که می تواند تا حد زیادی در وقت و زمان صرفه جویی کند و به اقدامات درمانی مؤثر کمک کند. به همین علت است که در اتخاذ روش های مختلف رادیولوژی، ارزیابی ریسک ها و منافع توسط متخصصین اهمیت بسیاری دارد.
برای بررسی و تشخیص انواع اختلالات و بیماری ها در اعضای داخلی بدن ازرادیولوژیاستفاده می شود.
برای درمان نیاز به تشخیص دقیق می باشد. در زمانی که تشخیص همزمان با درمان صورت گیرد پزشک نتایج بهتری به دست می آورد.
در برخی موارد برای از بین بردن سلول های سرطانی از رادیولوژی استفاده می شود که به آن رادیوتراپی می گویند.
در برخی موارد از تزریق دارو به بدن بیمار برای تشخیص دقیق تر استفاده می شود.
انواع تصویربرداری ها در رادیولوژی تشخیصی، عبارتند از:
برای عکس برداری با اشعه ایكس قسمتی از بدن بیمار را كه قصد بررسی آن را دارند بر روی فیلم قرار می دهند و سپس به آن قسمت اشعه ایكس تابیده می شود. اشعه ایكس از پوست و عضلات عبور كرده و به صفحه حساس برخورد می کند. رنگ این قسمت ها بعد از ظاهر شدن سیاه دیده می شود. برعكس، استخوان مانع عبور اشعه ایكس شده و چون به زیر قسمتی كه استخوان قرار دارد اشعه نمی تابد بعد از ظاهر شدن به رنگ سفید دیده می شود. در واقع عکس برداری با اشعه ایكس بسیار شبیه افتادن سایه شما بر روی دیوار است.
وقتی در برابر آفتاب در مقابل دیوار قرار می گیرید قسمت هایی كه بدن شما جلوی عبور نور خورشید را گرفته بر روی دیوار تاریک تر شده و شما آن را به صورت سایه خود می بینید. به همین علت در یك عكس رادیوگرافی بعضی استخوان ها كه متراکم تر و محکم تر هستند سفیدتر و بعضی دیگر كمتر سفید می باشند. بعضی چیزها كه به اشعه کاملاً اجازه عبور می دهند (مانند هوا یا گاز درون روده) کاملاً سیاه هستند و بعضی دیگر كه مختصری جلوی عبور اشعه را می گیرند مانند عضلات، خاكستری دیده می شوند. رادیولوژی وسیله بسیار ارزشمندی برای بررسی استخوان ها، شكستگی و بیماری های مختلف آنها است.
امواج یونیزه شده قدرت نفوذ و تخریب بالایی دارند که تابش مداوم و مکرر آن منجر به تخریب بافت های سلولی می گردد؛ بنابراین عایق بندی کامل محل و استفاده از محافظ های سربی برای افراد الزامی است. همچنین با پیشرفت تکنولوژی، رادیولوژی نیز دچار تحولاتی شد که از آن جمله ظهور رادیولوژی دیجیتال را باید نام برد.
در رادیولوژی دیجیتال مقدار دز دریافتی اشعه و تکرار آن پایین بوده و تصاویر کیفیت بالاتری دارند؛ بنابراین بیماران مدت زمان کمتری در معرض اشعه قرار می گیرند. همچنین تصاویر گرفته شده در رادیولوژی دیجیتال، قابلیت آرشیو داشته که از تکرار عکسبرداری جلوگیری می کند.
سونوگرافی یکی از اقدامات تشخیصی است که در مامایی کاربردهای فراوانی دارد. سونوگرافی های تجویز شده در این زمینه، همگی قابل انجام در مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق تهران می باشند. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر از این مرکز با شماره تلفن 88553155 - 021 | 02188782900 | 02188203875 تماس حاصل فرمایید.