دکتر علی نقره کار - متخصص درد

دلایل ایجاد درد عصب سه قلو و صورت چیست؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]آدرس وب سایت : www.dr-noghrekar.ir
آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول تلفن مطب : 88670088 - 021

درد عصب سه قلو که به عنوان یکی از شدیدترین انواع درد عصبی صورت شناخته می شود، می تواند زندگی روزمره بیماران را به شدت مختل کند. این درد که ناشی از تحریک یا آسیب به عصب سه قلو است، ممکن است به صورت ناگهانی و با شدت زیاد رخ دهد و تجربه ای طاقت فرسا برای بیمار ایجاد کند. درمان درد عصب سه قلو نیازمند رویکردهای چندگانه است، از جمله استفاده از مسکن های قوی و داروهای ضد تشنج که برای کاهش شدت درد توصیه می شوند. با این حال، بسیاری از بیماران به دنبال درمان قطعی این درد هستند که بتواند به طور کامل علائم را از بین ببرد. در سال های اخیر، درمان های جدیدی برای عصب سه قلو توسعه یافته اند که نویدبخش کنترل بهتر و حتی بهبود دائمی درد هستند. بررسی این روش های درمانی جدید و ارزیابی کارایی آن ها می تواند به یافتن راه حل های مؤثرتر برای کاهش درد عصبی صورت و بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کند.

آنچه در این مطلب میخوانید

بخش های اصلی عصب سه قلو و صورت

این عصب شامل سه بخش اصلی است:

آنچه در این مطلب میخوانید

درد عصب سه قلوی در صورت

دلایل ایجاد درد عصب سه قلو ودر صورت چیست؟

درد عصب سه قلو و صورت زمانی ایجاد می شود که عملکرد این عصب دچار اختلال می شود. گرچه دلیل این اختلال کاملا مشخص نیست اما فرضیاتی وجود دارند که علت این دردها را به برهمکنش رگ های خونی و این اعصاب مرتبط می کنند. در صورتی که سیاهرگ ها و سرخرگ ها باعث ایجاد فشار فیزیکی بر روی این عصب در پایه ی مغز شوند می توانند باعث ایجاد اختلال در عملکرد آن شوند و ایجاد درد کنند. درد عصب سه قلو و صورت می تواند نتیجه ی افزایش سن باشد یا با بیماری مالتیپل اسکروزیس (MS) یا سایر بیماری های عصبی که به آسیب پوشش میلینی اعصاب منجر می شوند در ارتباط باشد. پوشش میلینی وظیفه ی محافظت از اعصاب را بر عهده دارد. همچنین در صورتی که توموری موجب ایجاد فشار بر این اعصاب شود می تواند درد عصب سه قلو و صورت را ایجاد کند.

برخی ناهنجاری ها مانند آسیب های مغزی نیز می توانند باعث درد عصب سه قلو و صورت شوند. آسیب های ناشی از برخی جراحی ها، سکته و تروما یا آسیب به صورت نیز می توانند مسئول درد عصب سه قلو و صورت برخی افراد باشند. عوامل تحریک کننده ی مختلفی مانند اصلاح صورت، لمس صورت، خوردن و آشامیدن خوراکی ها، مسواک زدن، صحبت کردن، لبخندزدن، آرایش کردن و ... می توانند باعث درد عصب سه قلو و صورت شوند.

علائم درد عصب سه قلوی صورت چیست؟

معمولاً افراد در این حالت دردی را تجربه می کنند که علت آن مشخص نیست. برخی افراد احساس می کنند که مشکل از دندان های آنها است و به دندانپزشک مراجعه می کنند. به طور کلی دو نوع درد عصب سه قلو و صورت وجود دارد. مشخصه ی درد عصب سه قلو و صورت نوع اول شامل دردهای شدید و ضربان دار، پراکنده، سوزناک و دردهای شوک مانند در اطراف بینی، لب، فک، پیشانی و پوست سر است. حالت اول می تواند با گذشت زمان بدتر شده و دردهای شدیدتری را ایجاد کند. از نظر زمانی نیز با پیشرفت بیماری، مدت حضور درد بیشتر طول می کشد. عصب سه قلو و صورتی نوع دوم می تواند شدت درد کمتری از نوع اول داشته باشد اما به صورت یک درد ثابت، سوزناک و دردناک شناخته می شود. معمول ترین علائم درد عصب سه قلو و صورت شامل موارد زیر است:

درمان درد عصب سه قلو و صورت چگونه است؟

داروهای مسکن و ضد درد مرسوم معمولاً نمی توانند درد عصب سه قلو و صورت را تحت تاثیر قرار دهند. امروزه روش های درمانی مدرن و داروهای ویژه وجود دارند که می توانند میزان درد را کاهش دهند و آن را به طور کامل حذف کنند. روش های درمانی مختلف می توانند با هم بر روی یک فرد استفاده گردند. معمول ترین روش های درمانی شامل روش های زیر هستند

داروهای ضد درد عصب سه قلو و صورت

افراد زیادی وجود دارند که نتایج درمان درد عصب سه قلو و صورت آنها با داروها رضایت بخش است. برخی از داروهای استفاده شده شامل داروهای ضد صرع مانند کاربامازپین (carbamazepine) است. در حین استفاده از برخی داروها آزمایش مداوم خون برای بررسی تعداد گلبول های سفید، پلاکت ها و میزان سدیم و همچنین بررسی عملکرد کبد لازم است. نوع دارو و مقدار دوز استفاده شده باید توسط پزشک متخصص تعیین شوند. معمولاً افراد بیمار، دارو را از دوزهای پایین شروع کرده و به تدریج مقدار آن را زیر نظر پزشک متخصص افزایش می دهند تا زمانی که به حداقل دوز مناسب دست پیدا کنند

انسداد عصب سه قلو و صورت

برخی از مواد وجود دارند که تزریق آنها می تواند باعث انسداد مسیرهای عصبی شود. انسداد مسیرهای عصبی پیام رسانی عصبی را مختل کرده و می تواند پیام درد را سرکوب کند. معمولاً برای حصول نتیجه ی مناسب لازم است تا چندین بار تزریق صورت بگیرد. زمان تاثیر این داروها برای افراد مختلف متفاوت است.

اینستاگرام دکتر علی نقره کار

جراحی برای درمان درد عصب سه قلو در صورت

در صورتیکه روش های درمانی بیان شده نتایج مطلوب ایجاد نکنند یا علاوه بر نتایج مطلوب، دارای عوارض جانبی غیرقابل تحمل باشند، روش های جراحی مختلفی می توانند گزینه ی بعدی باشند. وضعیت کلی سلامتی فرد، سن، میزان درد و امکان جراحی همگی فاکتور هایی هستند که در تصمیم گیری نهایی موردتوجه قرار می گیرند. با توجه به اینکه این جراحی ها باید به دقت و ظرافت بسیار بالایی انجام بگیرند بهترین پزشکان افرادی خواهندبود که دارای تجربه و مهارت کافی هستند.

جراحی ریزوتومی

روش های جراحی ریزوتومی مختلفی برای جراحی عصب سه قلو و صورت وجود دارند که همگی آنها به صورت سرپایی و با بیهوشی عمومی صورت می گیرند. در حین این جراحی ها یک سوزن دراز از طریق گونه ها به محل آسیب دیده هدایت می شود و با استفاده از جریان الکتریکی ایجاد گرما می کند و یا مواد شیمیایی مانند گلیسیرین یا گلیسرول، رشته های عصبی را که موجب ایجاد پیام درد هستند از بین می برند. معمولاً در بار اول روش شیمیایی پیشنهاد می شود. در افرادی که سابقه ی ریزوتومی دارند هر دو روش جریان الکتریکی و یا مواد شیمیایی می تواند مفید باشد. در میان روش های جراحی، ریزوتومی سریع ترین پاسخ را نسبت به دردهای عصب سه قلو و صورت دارد. این جراحی حدود ۳۰ دقیقه طول کشیده و فرد چند ساعت پس از جراحی می تواند ترخیص شود.
پس از جراحی احتمال متورم شدن یا کبودی در گونه ها وجود دارد. باید توجه داشت که ریزوتومی یک روش درمانی موقت است که بین یک تا سه سال درد عصب سه قلو و صورت را از بین می برد و پس از آن با رشد سلول های عصبی احتمال بازگشت درد وجود دارد. روش جراحی ریزوتومی معمولا برای افرادی توصیه می شود که به بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) مبتلا هستند، زیرا افراد مبتلا به این بیماری آسیب های تکرارشونده ی اعصاب را تجربه می کنند و در این جراحی امکان تکرار وجود دارد. بازدهی جراحی ۸۰ درصد است به این معنا که می تواند در ۸۰ درصد افرادی که تحت این جراحی قرار می گیرند موجب از بین رفتن درد ناشی از عصب سه قلو و صورت شود.

جراحی ام -وی-دی (Microvascular decompression)

پاسخ ایجادشده در نتیجه ی این جراحی بیشترین مدت زمان اثرگذاری را دارد و در ۸۰ درصد افرادی که تحت جراحی قرار می گیرند درد ناشی از عصب سه قلو و صورت از بین می رود. اساس این جراحی در فشرده سازی عروق خونی است و برای افرادی مناسب است که در وضعیت سلامتی مطلوبی قرار دارند، مي توانند دوران بهبود چهار تا شش هفتگی را بگذرانند و بتوانند جراحی و همچنین بیهوشی عمومی آن را تحمل کنند. در طی این جراحی ابتدا برشی در پشت گوش ایجاد می شود و با دسترسی ايجادشده به محل رگ و عصب، با استفاده از ماده اي از جنس تفلون سدي بين عروق خوني و عصب سه قلو و صورت ایجاد می شود تا از فشردگي اعصاب توسط عروق خوني جلوگيري شود. اين جراحي بين 2 تا 3 ساعت به طول مي انجامد و معمولا پس از جراحي چند روز نياز به بستري خواهدبود.
تسكين درد عصب سه قلو و صورت پس از اين جراحي سريع است اما فوري نيست و مدتي طول مي كشد. خطرات اين جراحي شامل نشت مايع مغزي نخاعي، كاهش شنوايي كه مي تواند در اثر آسيب عصب شنوايي ايجاد شود و بي حسی صورت است که در برخی افراد بروز می کنند. در موارد نادری نیز خونریزی، عفونت، صرع و فلج شدگی ممکن است ایجاد شوند. در موارد نادری نیز پس از مدتی عروق خونی رشد می کنند و درد عصب سه قلو و صورت دوباره ایجاد می شود که در این حالت پزشک متخصص ممکن است روش درمانی دیگری پیشنهاد کند زیرا این جراحی به ندرت تکرار می شود.

جراحیStereotactic Radiosurgery

این روش نیز یک روش جراحی سرپایی است که در طی آن از پرتو دقیق و ظریفی استفاده می شود که عصب سه قلو و صورت را هدف گرفته و باعث از بین رفتن درد می شوند. این جراحی بدون درد بوده و نیازی به بیهوشی ندارد. حدود ۷۰ درصد بیمارانی که این جراحی را تجربه می کنند پس از چند هفته کاهش درد چشم گیری را گزارش می کنند. این جراحی ممکن است چند سال موثر بوده و پس از چند سال با رشد دوباره ی اعصاب سه قلو و صورت درد ناشی از آن نیز بازگردد. عوارض جانبی این جراحی بسیار کم بوده و شامل خستگی و بی حسی صورت است. با توجه به کم بودن عوارض، زمان بازیابی سلامتی نیز کوتاه است. با توجه به اینکه در این روش درمانی از پرتوهای قدرتمندی استفاده می شود تا آسیبی را در نزدیکی مغز ایجاد کنند بنابراین این جراحی بیش از دو بار بر روی یک فرد توصیه نمی شود.

نسخه اصلی مطلب دلایل ایجاد درد عصب سه قلو و صورت چیست؟ را در سایت دکتر علی نقره کار بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
درمان افتادگی پلک با عمل بلفاروپلاستیکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
کاربرد فراصوت درمانی در طب فیزیکیدکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
تاثیر دیابت بر بینایی چشمدکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]
انزال زودرس چیست؟دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]
از چه روشهایی برای جوانسازی دور چشم استفاده میشود؟دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
کلوئید چیست ؟دکتر هما فاتحی [ پوست و مو ]
همه چیز در مورد خار پاشنه پادکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]
بیماری لوپوس چیست؟دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
جراحی بلفاروپلاستی پلک پایین؛ مزایا، ماندگاری و مراقبتهادکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر پرستو خسروانی - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر پرستو خسروانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drkhosravani.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت