فرادی که به طور مدام احساس سرما می کنند، معمولاً بیش از بقیه سرما می خورند. در حالی که افراد دیگر با این شرایط احساس راحتی می کنند و سردشان نیست. سرمایی بودن ممکن است در قسمت های خاصی از بدن مثل دست یا پا اتفاق بیفتد. بعضی از افراد به طور طبیعی بیش از بقیه احساس سرما می کنند؛ بدون این که علت خاصی وجود داشته باشد. اگر چه سرمایی بودن می تواند نشانه یک وضعیت پزشکی خاص باشد
خواب کافی.
خواب کافی و با کیفیت نداشتن هم می تواند باعث شود احساس سرما کنید. اگر به اندازه ای که نیاز دارید استراحت نکنید، بدن تان نمی تواند خودش را بازیابی کرده و تحت استرس قرار می گیرد.
مطالعه ای نشان داد حتی یک شب کسر خواب باعث شده بود بیماران مورد آزمایش، دمای بدن شان پایین بیاید. پزشکان هنوز دقیقا نمی دانند چرا و چگونه تنظیمات دمای بدن حین خواب تغییر می کند، آنها فقط می دانند که این ارتباط وجود دارد اما شما می توانید با بالا بردن کیفیت و کمیت خواب تان، احساس سرمای تان را کنترل کنید.
دارو
اگر اخیرا مدام احساس سرما می کنید، به داروهایی که مصرف می کنید نگاهی بیندازید. برخی از محرک ها می توانند دستها و پاها را سرد کنند زیرا موجب جریان خون ضعیف در این اندامها می شوند.
برخی از داروهای فشار خون مانند پروپرانول مصرف می کنید ممکن است دچار احساس سرما شوید.
بیماری ریناد
پدیده رینود (Raynaud’sphenomenon) یک بیماری ثانویه به اسپاسم شریان های کوچک عمدتاً انگشتان دست و پامی باشد.
پدیده رینود اولیه (ایدیوپاتیک) در غیاب بیماری زمینه ای روی می دهد. پدیده رینود ثانویه در زمینه بیماری های بافت همبند (نظیر اسکلرودرمی، پلی میوزیت، آرتریت روماتویید و SLE) و نیز ثانوی به تروماهای مکرر و خفیف (نظیر استفاده چکش)، مصرف برخی داروها (نظیر داروهای شیمی درمانی، اینترفرون، مهارکننده های بازجذب مونوآمین ها مثل داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای، آگونیست های سروتونین)، و بیماری برگر، اتفاق می افتد.
بیماران معمولاً از حملات مکرر ایسکمی انگشتان و توالی تغییر رنگ کاراکتریستیک (مشخصهٔ) آن یعنی تغییر رنگ از سفید به آبی و سپس قرمز، شکایت می کنند. اگر ایسکمی طول بکشد به دنبال رنگ پریدگی، سیانوز ایجاد می شود و سپس با بهبود حمله ایسکمی، قرمزی erythma (پرخونی واکنشی reactive hyperemia) ایجاد می شود.
حملات این بیماری به دنبال تماس با سرما و فشار روحی تشدید می شوند. ممکن است بین حملات این بیماری، معاینه فیزیکی کاملاً طبیعی بوده و نبض های شرایین رادیال، اولنار و شریان پایی (Pedal) طبیعی باشند.
برخی بیماران ممکن است دچار زخم انگشتان یا ضخیم شدگی چربی زیرپوست انگشتان (اسکلروداکتیلی) شوند.
به بیماران باید آموزش داد که از تماس با سرما اجتناب کرده و لباس گرم بپوشند. مسدودکننده های کلسیم (CCBS) باعث کاهش تعداد و شدت حملات اسپاسم عروقی می شوند.
اگر دستها و پاهای تان اولین قسمتهایی از بدن تان هستند که سرد می شوند، و این سرما حتی باعث می شود رنگ پوست شان به سفیدی یا کبودی بزند و کرخت شوند، می تواند از علامت های بیماری ریناد باشد.
در افرادی که این بیماری را دارند، عروقی که به سمت انگشتان دستها و پاها می روند گاهی دچار اسپاسم می شوند و در نتیجه رگهای خونی تنگ شده و موقتا جریان خون را محدود می کنند.
این اسپاسم ها اغلب زمانی بوجود می آیند که در معرض دمای پایین قرار می گیرید، مثلا وقتی که دست های تان را داخل فریزر می برید تا چیزی بردارید یا مقابل کولر قرار می گیرید.
ممکن است ۱۵ دقیقه یا بیشتر طول بکشد تا جریان خون تان به حالت نرمال برگردد. خوشبختانه در بیشتر موارد این بیماری خفیف است و بر کیفیت زندگی اثر نمی گذارد، اما می تواند علامتی از دیگر مشکلات مانند برخی از بیماریهای عروق و بافت های همبند باشد، بنابراین بهتر است در این مورد با پزشک مشورت کنید.
کم کاری تیروئید
اگر واقعا احساس می کنید نسبت به اطرافیان تان زیاد احساس سرما می کنید، ممکن است دچار کم کاری تیروئید باشید؛ بیماری که زمانی روی می دهد که تیروئیدتان به اندازه کافی نتواند هورمون جهت تنظیم دمای بدن تولید کند. افزایش وزن و خستگی از دیگر علامت های کم کاری تیروئید هستند.
در اغلب موارد نشانه های کم کالری تیروئید بسیار مبهم اند، بنابراین باید حتما آزمایش خون بدهید تا پزشک تان بتواند تشخیص قطعی را بدهد. کم کاری تیروئید چیزی نیست که آن را دست کم بگیرید.
اگر این بیماری درمان نشده بماند می تواند منجر به مشکلات دیگری مانند فراموشی، افسردگی و کم کاری تیروئید پیشرفته و خطرناک به نام میکس ادما بشود.
کم خونی
کم خونی یا آنمی به دلیل کمبود همو گلوبین و سلول های قرمز خون به وجود آمده و می تواند موجب احساس خستگی، ضعف، سر درد، سرگیجه، رنگ پریدگی پوست و احساس سرما شود.
هرچند در بیشتر موارد در این بیماری، میزان آهن بدن مورد توجه قرار می گیرد اما آنمی می تواند نتیجه ی عدم توانایی برای جذب کافی B12 و اسید فولیک نیز باشد. البته این چیزی نیست که به راحتی تشخیص داده شود و پزشک برای تشخیص این بیماری، آزمایش خون تجویز خواهد کرد.
عدم دریافت مواد غذایی کافی
اگر مواد غذایی مورد نیاز روزانه تان را به اندازه کافی دریافت نکنید ممکن است مدام احساس کنید سردتان است، درست مانند کسی که با اختلال خوردن مانند بولیمیا یا انورکسیا درگیر است.
بدن تان در این شرایط خود را در حالت ذخیره سازی قرار می دهد. باید کالری های مصرفی تان را افزایش بدهید وگرنه بدن تان آرام آرام از کار خواهد افتاد!
اگر از آن دسته افرادی هستید که هر چقدر هم لباس بپوشید باز هم سردتان می شود، پس سرمایی هستید. معمولا سرمایی ها از کنار وسایل گرمایشی در زمستان تکان نمی خورند.
بر اساس بررسی های پژوهشگران، ایمنی بدن افرادی که بیش از حد سرمایی هستند پایین است. به همین دلیل آنها در مقایسه با دیگران آسیب پذیرتر هستند و بیشتر در معرض ابتلا به بیماری ها قرار می گیرند.
البته متخصصان می گویند به کمک روش های درمانی طبیعی می توان با مشکل سرمایی بودن بیش از حد مقابله کرد.
شاید یکی از بهترین توصیه ها این باشد که هر روز صبح یک قاشق عسل طبیعی بخورید. با این اقدام نه تنها از بروز سرماخوردگی های سخت پیشگیری می کنید، بلکه در صورت ابتلا نیز علائم بیماری بسیار خفیف خواهد بود.
همچنین به کمک این راهکار ساده بتدریج حس سرمایی بودن شما از بین می رود و راحت تر سرمای هوا را تحمل می کنید.
البته در صورتی که دیابتی هستید یا از مشکل اضافه وزن رنج می برید، نباید در مصرف عسل زیادی روی کنید تا به اصطلاح از آن سوی پشت بام پرتاب نشوید.
دلایل احساس سرمای دائمی
زیاد لاغر هستید. کسانی که شاخص توده بدنی یا BMI آن ها حدود ۱۸.۵ یا کمتر است، لاغر محسوب می شوند. آدم های لاغر به دلیل چربی کم بدن و در نتیجه عایق نشدن بدنشان در برابر سرما، یا به دلیل کم غذا خوردن و در نتیجه نداشتن توان لازم برای تولید گرمای کافی در بدن، سردشان می شود.
غده تیروئیدتان کم کار است و به اندازه کافی هورمون تیروئید ترشح نمی کند.
احساس سرما و خستگی از علائم نوعی کم کاری تیروئید هستند. اگر دچار اضافه وزن بی دلیل هم شده اید و ضربان قلب تان کند است، به احتمال قوی، در این میان غده تیروئیدتان مقصر است
آهن بدنتان کم است.
اگر دست و پایتان همیشه سرد است، اما بقیه بدنتان مشکلی ندارد، ممکن است مشکل گردش خون داشته باشید.
خواب کافی ندارید.
آب بدن تان کم شده است.
خانم هستید. اندام داخلی بدن خانم ها مثل قلب و مغزشان از آقایان کمی گرم تر است، اما دست ها یا پاهایشان سردتر است.
دیابت دارید.
ماهیچه های بدنتان کم است. عضلات کمک می کنند تا دمای بدن حفظ شود و اگر عضلات بدن کم باشد، سردتان می شود.
حال در قسمت زیر، برخی از دلایل احساس سرمای دائمی را به طور مفصل تر شرح می دهیم.
علاوه بر سرما، رنگ صورت تان هم پریده است
اگر علاوه بر اینکه همیشه سردتان است، پوستتان هم رنگ پریده است خصوصا صورتتان و اغلب هم احساس خستگی می کنید، ممکن است دچار کم خونی ناشی از کمبود آهن باشید.
کم خونی در میان خانم ها به خصوص به دلیل عادت ماهانه بسیار رایج است. اشخاص مسن نیز در معرض کمبود آهن قرار دارند.
پزشک برای تشخیص کم خونی، دستور آزمایش خون می دهد. سپس در صورت نیاز، قرص آهن تجویز می کند. اگر مکمل آهن برایتان تجویز نشد، مصرف غذاهای غنی از آهن را افزایش دهید.
هم سردتان است و هم احساس خستگی می کنید
احساس سرما و خستگی از علائم نوعی کم کاری تیروئید هستند. اگر دچار اضافه وزن بی دلیلهم شده اید و ضربان قلب تان کند است، به احتمال قوی، در این میان غده تیروئیدتان مقصر است.
در واقع عملکرد نامناسب غده تیروئید بر بسیاری از عملکردهای بدن اثر می گذارد. در صورت کم کاری تیروئید، دیگر بدن قادر به تنظیم دمای داخلی نیست.
یک آزمایش ساده خون این فرضیه را ثابت می کند. در موارد کم کاری تیروئید، درمان توسط داروهای حاوی هورمون تیروئید می تواند این کمبود را جبران کند.
خصوصا دست ها و پاهایم سرد هستند
بی شک این مشکل، سندرم رینود است. این عارضه اغلب زنان و بیشتر، زنان لاغر را تحت تأثیر قرار می دهد. در این سندرم به علتی ناشناخته، جریان گردش خون در دست و پاها دچار اختلال می شود. به علت این جریان خون مختل شده، انگشت های دست و پا، سفید، سرد، بی حس و دردناک می شوند.
برای حل این مشکل با پزشک صحبت کنید. در غیر این صورت، اگر سندروم رینود شما خفیف است، کافیست دست و پاهایتان را با دستکش و جوراب ضخیم، خوب بپوشانید.
همیشه سردم است، رژیم لاغری هم دارم
ممکن است رژیم تان بیش ازحد کم کالری باشد. این یک موضوع ساختاری است که هر چقدر قدتان بلندتر باشد و هر چه لاغرتر باشید، گرمای بیشتری از دست می دهید. بنابراین سیستم مصرف انرژی بدن شما برای حفظ دمای بدن، باید به اندازه کافی تغذیه شود.
منطقی باشید، بیهوده خود را گرسنه نگه ندارید و در پوشیدن چند لایه لباس روی هم شک نکنید. خصوصا دست و پاهایتان را خوب بپوشانید. دست ها و پاها و خصوصا سر، ۵۰ درصد گرمای بدن را به هدر می دهند.
چرا بعضی ها بیشتر احساس سرما می کنند؟
با جریان پیدا نکردن خون در کل بدن، اندام ها به خصوص دست و پا سردتر می شود. در برخی موارد علت احساس سرما، نازک شدن لایه چربی زیر پوست است که حرارت بدن را ذخیره می کند.
دمای طبیعی بدن افراد مختلف است. دمای بدن برخی افراد به طور طبیعی بالا و برخی افراد پایین است.
به طور کلی احساس سرما در زنان از مردان بیشتر است. همچنین افراد مسن نسبت به جوان ترها بیشتر احساس سرما می کنند، زیرا افراد مسن دمای بدن پایین تری دارند، اما در این زمینه موارد دیگری نیز وجود دارد که باید در نظر گرفت.
با بالا رفتن سن، دیواره های رگ های خونی انعطاف پذیری خود را از دست می دهد، در نتیجه گردش خون ضعیف تر می شود. با جریان پیدا نکردن خون در کل بدن، اندام ها به خصوص دست و پا سردتر می شود.
در برخی موارد علت احساس سرما، نازک شدن لایه چربی زیر پوست است که حرارت بدن را ذخیره می کند.
بیماری های نهفته مانند اختلالات تیروئید (که در تنظیم دمای بدن اختلال ایجاد می کند)، فشار خون بالا و یا حتی دیابت نیز احساس سرما ایجاد می کند.
گروه دیگری که همیشه احساس سرما می کنند، زنان هستند. جالب است بدانید، نتایج بررسی ها نشان می دهد، دمای بدن زنان نسبت به مردان بالاتر است، اما دست و پای آن ها سردتر از مردان است.
طی بررسی ها مشخص شد، دمای متعادل دست مردان اختلاف سه درجه ای با دمای دست زنان دارد. اما علت این امر چیست؟
کوتاه بودن دست و پا باعث می شود خون رسانی در بدن روند سریع تری داشته باشد، از این رو گرمای بدن حفظ می شود
به نظر می رسد بدن زنان برای گرم تر نگه داشتن اعضای حیاتی باید سخت تر کار کند. در نتیجه این فعالیت، حرارت اندام های تحتانی کاهش می یابد.
باید دانست که مردان نسبت به زنان عضلات بیشتری دارند و زنان چربی بیشتر، در حالی که عضله گرما ایجاد می کند و چربی، گرما را ذخیره می کند.
برخی قادرند سرما را خیلی خوب تحمل کنند. نتایج تحقیقات نشان می دهد که اسکیموها بر خلاف دیگران دارای جثه ریز و پرتر هستند، از این رو بدن می تواند دمای درونی خود را بهتر حفظ کند.
کوتاه بودن دست و پا باعث می شود خون رسانی در بدن روند سریع تری داشته باشد، از این رو گرمای بدن حفظ می شود.
علت های احساس سرمای بیشتر
از جمله عواملی که باعث می شود یک فرد بیشتر از بقیه احساس سرما کند عبارتند از:
کم کاری تیروئید: غده تیروئید روند سوخت و ساز بدن را کنترل می کند و در صورت کم کاری تیروئید، فرد بیشتر وقت ها احساس سرما می کند. به طور معمول کم کاری تیروئید در نیمی از بیماران با آزمایش خون تشخیص داده نمی شود. اگر با وجود طبیعی بودن نتیجه آزمایش، هنوز هم با مشکل روبرو می باشید، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
کمبود آهن: آهن برای انتقال اکسیژن به سلول ها و تامین انرژی لازم است. کمبود آهن نیز سبب احساس سرما می گردد. از پزشک خود بخواهید برای شما آزمایش خون فریتین بنویسد. فریتین، سلول پروتئینی خون است که دارای آهن است. این آزمایش کمک می کند تا پزشک بفهمد بدن شما چه مقدار آهن ذخیره دارد. با مصرف مواد غذایی سرشار از آهن از جمله گوشت قرمز، جگر و قرص آهن، میزان آهن بدن خود را افزایش دهید.
کمبود خواب: با کمبود خواب، سیستم عصبی که در تنظیم دما به بدن کمک می کند، دچار مشکل می گردد و در نتیجه احساس سرما می کنید.
گردش ضعیف خون: اگر دچار درد دست می باشید، یا در دستتان احساس مور مور می کنید، ممکن است به بیماری نشانگان «رینود» مبتلا شده باشید. این بیماری زمانی رخ می دهد که رگ ها و مویرگ ها منقبض شوند و گردش خون به اندام های انتهایی را محدود کند. مصرف منیزیم این علایم را تسکین می دهد.
لاغری بیش از حد و نداشتن چربی کافی، فرد را به احساس سرما مستعد می کند. همواره سعی کنید وزن سالم و طبیعی خود را حفظ کنید
عفونت قارچی: عفونت قارچی کاندیدا (Candida) آن قدر روی سیستم دفاعی بدن استرس وارد می کند که سبب اختلال در عملکرد غده هیپوتالاموس می گردد. علاوه بر احساس سرما، سندروم روده تحریک پذیر و سینوزیت نیز علامت دیگر این عفونت قارچی است. برای از بین بردن این قارچ ها از محصولات پروبیوتیک (باکتری های مفید) استفاده کنید و میزان مصرف قند را کمتر کنید.
استرس: مشکلاتی مانند طلاق و یا از دست دادن شغل سبب استرس می گردد و روی هیپوتالاموس و به تبع آن غده تیروئید تاثیر می گذارد. بنابراین برای مقابله با این وضعیت همیشه به موضوعاتی که دوست دارید، فکر کنید و همچنین از قرار گرفتن در موقعیت های استرس زا بپرهیزید.
بیش از حد ضعیف شده اید: لاغری بیش از حد و نداشتن چربی کافی، فرد را به احساس سرما مستعد می کند. همواره سعی کنید وزن سالم و طبیعی خود را حفظ کنید.
نسخه اصلی مطلب چرا همیشه دمای بدنم پایینه؟؟؟؟ را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.