سیستم لنفاوی، شبکه ای متشکل از عروق و غدد لنفاوی است. این شبکه بخشی از سیستم گردش خون و همچنین بخشی از سیستم ایمنی بدن است. لنف، مایع شیری رنگی است که در عروق لنفاوی و غدد لنفاوی جریان دارد و حاوی پروتئین، گلبولهای سفید، چربی و فاکتورهای انعقادی میباشد.
دکتر سید محمد رضا حکیمیان فلوشیپ جراحی سرطان با دانش بالا و تجربه سالها کار در ارتباط با سرطان پستان قادر به تشخیص این بیماری بوده و آماده ارائه خدمات درمانی به شما عزیزان می باشند. شماره تماس : 36294896 - 031
لنف ادم بروز تورم در اندامهاست و از مختل شدن عملکرد سیستم لنفاوی ناشی میشود. لنف ادم یا همان تورم ناشی از درمان سرطان پستان، عموماً در دست، تنه و پستان (در صورتی که عمل جراحی حفظ پستان صورت گرفته باشد) میباشد و در سمت جراحی شده ایجاد میشود.
حین جراحی در سرطان پستان لازم است غدد لنفی زیربغل در سمت مبتلا بطور کامل یا نسبی برداشته شوند یا از آنها نمونه برداری شود. برداشته شدن این غدد لنفی در بعضی از بیماران ممکن است در مسیر حرکت مایع میان بافتی که لنف نامیده میشود اختلال ایجاد کند و باعث بروز تورم در دست یا پستان در همان سمت گردد.
طبیعی است که استفاده از روش نمونه برداری از غده لنفی نگهبان که در فصل جراحی شرح داده شده است، نسبت به برداشت کامل یا نسبی غدد لنفی زیر بغل، به مراتب با خطر کمتری برای بروز تورم همراه است. علاوه بر این، درگیری غدد لنفی یا انجام درمانهای تکمیلی مانند پرتودرمانی در ناحیه غدد لنفی، میتواند در مسیر حرکت مایع میان بافتی اختلال ایجاد کند و باعث لنف ادم یا تورم لنفاوی شود. گاهی چند سال پس از درمان، عود بیماری در غدد لفنی ممکن است باعث بروز این حالت شود.
تعیین اینکه چه تعداد از زنان بعد از ابتلا به سرطان پستان به ورم لنفاوی مبتلا میشوند بسیار مشکل است ولی با درمانهای جدید، انواع در کمتر از ده درصد موارد دیده میشوند. در بسیاری از افراد عروق لنفاوی باقیمانده گشاد میشوند و یا عروق لنفاوی جدید تشکیل میشوند و تورم دست یا لنف ادم روی نمیدهد. سیستم لنفاوی از فردی به فرد دیگر به طور کلی بسیار تفاوت دارد بر این اساس میتوان توضیح داد که چرا بیماران با جراحی و درمانهای مشابه، از نظر ابتلا به لنف ادم متفاوت میباشند.
لنف ادم میتواند بسیار موذیانه و بی سروصدا در هر زمانی بعد از انواع جراحیهای پستان و غدد لنفاوی ایجاد شود. تقریباً 80 % از موارد در دوسال اول بعد از جراحی خود را نشان میدهد. از آنجایی که کنترل لنف ادم نیاز به مراقبت و توجه روزانه دارد و از طرفی برای لنف ادم بهبودی کامل وجود ندارد، بیشترین تأکید بر روی پیشگیری از آن است.
وضعیتهای خاصی ممکن است احتمال وقوع لنف ادم را بیشتر کند. این موارد عبارتند از :
تورم دست یا لنف ادم ممکن است به شکلهای مختلفی بروز کند که از آن جمله به موارد زیر میتوان اشاره کرد :
اگر متوجه هر یک از علائم بالا شدید توصیه میکنیم که آن را به عنوان علامت شروع لنف ادم در نظر گرفته، به پزشک خود اطلاع دهید.
بروز سرطان پستان به عوامل ژنتیکی و محیطی از جمله تغذیه، فعالیت بدنی، مصرف سیگار، سن شروع بارداری و ... بستگی دارد. ارتباط تغذیه و سرطان پستان همچنین نقش پیشگیرانه خوراکی ها در این نوع از سرطان، سالهاست که به اثبات رسیده. برای مطالعه مقاله ایی پیرامون توصیه های غذایی برای جلوگیری از سرطان پستان و ارتباط تغذیه و سرطان پستان کلیک کنید.