تا به حال با خود فکر کرده اید که زیبایی، این واژه ی کیفی که همواره در روزمره ی خود بکار میبریم، در واقع چه معنی ای دارد و به چه چیزاهایی اطلاغ میشود؟
شاید برایتان جالب باشد بدانید که سوال بالا قرن هاست ذهن آدم ها را به خود مشفول کرده و پیشینیان ما مدت ها در تکاپو بوده اند تا راهی پیدا کنند تا به طریقی بتوانند این مفهوم انتزاعی را تعریف کرده و وسیله ی سنجشی برای آن قرار دهند. تا حدی که «زیبایی شناسی» خود به مکتبی تبدیل شده ;این رشته ی معرفت، از قدیم وجود داشته و در فلسفه ی یونان و همچنین فلسفه ی چین و هند، نظریات و عقایدی راجع به زیبا، زیبایی و شرایط آن دیده میشود.
با مراجعه به لغت نامه و پیدا کردن لغت استتیک (زیبایی شناسی)، در می یابیم که این کلمه از ریشه یونانی «آیستتیک» به معنای احساس و «آیستسین» به معنای قابل درک به ویژه از طریق حواس می باشد و توضیح داده میشود که استتیک شاخه ای از فلسفه میباشد که که به بررسی امر زیبا می پردازد و با ابزاری چون نظریه های مرتبط، ویژگی های ذاتی و همچنین آزمون هایی که توسط آنها داوری می شود و تاثیر آن را با ذهن آدمی بررسی میکند. همچنین شاخه ای روان شناسی محسوب می¬شود که احساسات و عواطفی را بررسی می کند که توسط آثار هنری و ادبیات هنرمندانه تحت تاثیر قرار میگیرند.
حال به طور خیلی سطحی نظرات برخی از بزرگان و صاحب نظران را راجع به زیبایی باهم مرور میکنیم تا درک مطلوبی از زیبایی پیدا کنیم.
باومگارتن استتیک را به عنوان یک گرایش فلسفی مستقل در سال ۱۷۳۵ میلادی با معنای دانش بررسی چگونگی درک و شناخت احساسی اشیاء بكار برد. تا قبل از این زمان، استتیک با معنایی که امروزه از آن می شناسیم، بکار نمی رفت. این واژه در قرن نوزدهم کاربردی فراگیرتر پیدا کرد و به فلسفه ذوق، نظریه هنرهای زیبا و علم زیبایی اطلاق گردید. در دوران اخیر نیز، استتیک با فلسفه هنر ارتباط تنگاتنگی پیدا کرده است.
سانتایانا در کتاب «حس زیبایی» بیان می کند که زیبایی کیفیتی از چیزی است که دلپذیر است. این تعریف به نظر ساده و قابل فهم می رسد. حال باید با دقت بیشتری به زیبایی و امر زیبا توجه کنیم و به سؤالات به وجود آمده پاسخ دهیم . منظور از این عبارت پر رمز و راز چیست؟ در کتاب «بینایی و بینش» اثر الکساندر اليوت می خوانیم که سخن گفتن از زیبایی ها تنها به عنوان یک عامل دلپذیر به این می ماند که عشق را عامل مزیت و سود بدانیم و تعریف کنیم که عشق سودبخش و سودمند است ، همانطوری که زیبایی دلپذیر است و موجب رضایتمندی انسان می شود . اما تنها یک آدم بی روح و سرد و سطحی موضوع را این چنین تعریف می کند . موضوع البته نباید باعث فراموشی این واقعیت شود ، چنانچه فریدهوف شواون در مقاله «اصول و معیارهای هنر جهانی» تأکید می کند که احساس زیبایی و احتیاج به زیبایی در انسان عادی ، امری طبیعی است . امروزه استتیک در کنار علوم متافیزیک ، شناخت شناسی ، منطق و اخلاق ، پنج شاخه دانش فلسفه را شکل میدهند.
فکرش را هم نمی کردید، نه؟ که زیبایی، امری به این پیش پا افتادگی شاید، از شاخه های دانش فلسفه باشد!
مفهوم زیبایی از مفاهیم مبهم و ناآشنا نیست. همه زیبایی را می بینند و آن را درک می کنند. زیبایی از نظر هر شخص متفاوت است و هرکس دیدگاه خاص خود را نسبت به مفهوم زیبایی دارد. تعریف زیبایی در گذر زمان تغییر می کند. ما معمولا زیبایی را از طریق تصاویر ذهنی خود تعریف می کنیم. شاید اگر از شما بخواهند زیبایی را تعریف کنید، بلافاصله چهره یک شخص معروف یا یک بازیگر به ذهنتان خطور کند و یا شاید مفهوم زیبایی را به یک منظره زیبا اطلاق کنید.
همه انسان ها زیبایی را دوست دارند و در هر کجا به دنبال آن می گردند. حس زیبایی شناسی از جمله احساسات مشترکی است که همه ما آن را به شیوه های متفاوت درک و تجربه می کنیم. با اینکه این احساس در میان انسان ها مشترک است، اما با وجود این وجه اشتراک، دیدگاه، تعاریف و مصادیق هر شخص درباره مفهوم زیبایی با شخص دیگری کاملا متفاوت است. به همین دلیل است که نمی توانیم یک تعریف واحد و مشخص را برای زیبایی بیان کنیم.
هیچکس تاکنون نتوانسته است یک تعریف کلی برای زیبایی ارائه دهد. حتی فلاسفه و روان شناسان نیز تعریف واحدی از زیبایی ندارند و بر این باورند که زیبایی امری نسبی است. در زمان های قدیم، شاعرها معیار و ملاک زیبایی را تعیین می کردند، اما در جوامع امروزی مفهوم و معیار زیبایی توسط رسانه های جمعی یا شبکه های اجتماعی تعریف می شود.
آیا شما تاکنون به مفهوم زیبایی فکر کرده اید؟ زیبایی در چه چیزهایی برای شما نمود پیدا می کند؟ ما در این مقاله معنای زیبایی و زیبایی شناسی را در قرون مختلف تا به امروز مورد بررسی قرار می دهیم. اگر به دنبال مفهوم زیبایی هستید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
«زیبایی» توصیف یک ویژگی یا خصیصه ای برای حیوان، ایده، شی، شخص یا مکانی است که تجربه ادراکی از لذت یا رضایت را برای ما فراهم می کند. زیبایی به عنوان بخشی از زیبایی شناسی، فرهنگ، روان شناسی اجتماعی، فلسفه و جامعه شناسی مورد مطالعه قرار گرفته است. «زیبایی ایده آل» موجودیتی است که تحسین می شود و یا دارای ویژگی هایی است که به طور کامل به عنوان کمال در یک فرهنگ خاص به زیبایی نسبت داده می شود. زشتی دقیقا نقطه مقابل زیبایی است.
تجربه زیبایی غالباً شامل تعبیر برخی چیزها به عنوان توازن و هماهنگی با طبیعت است که می توانند منجر به احساس جذابیت و کمال عاطفی گردند. از آنجا که زیبایی می تواند یک تجربه ذهنی باشد، برخی فلاسفه اذعان دارند که زیبایی در چشمان بیننده خلاصه می شود. یعنی زیبایی هرچیز به نوع نگاه شما به آن بستگی دارد. معمولا نگرش های تجربی از چیزهایی که به عنوان مفهوم زیبایی در نظر گرفته می شوند، از طریق تفکرات و باورهای جمعی به افراد القا می شوند. همچنین گفته می شود که زیبایی دارای سطوح عینیت و ذهنیت مطلق نیست و قضاوت درباره حس زیبایی شناختی تنها به صورت ذهنی انجام نمی شود.
برخی فلاسفه کلمه زیبایی را در واقع زیبایی نهان موجود در شخصیت ما تعریف می کنند، نه ظاهر بیرونی ما. آندره ژید نویسنده فرانسوی و برنده جایزه نوبل 1947 نیز درباره مفهوم زیبایی گفته است:
ای کاش عظمت در نگاه تو باشد، نه در آن چیزی که به آن می نگری.
طراحی سایت شخصی بستری را برای شما فراهم می کند تا بتوانید با استفاده از آن کسب و کار، محصولات و خدماتی که ارائه می دهید را در دنیای وب معرفی نمایید. شما می تواند ساخت وب سایت خود را به ما بسپارید و در قبال آن به طور چشمگیری با افزایش رتبه سایت خود مواجه شوید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09128883465 تماس حاصل فرمایید.