همه بانوانی که رابطه جنسی دارند بایستی به انواع روشهای پیشگیری از بارداری واقف بوده تا از عوارض و بارداری های ناخواسته جلوگیری شود.برخورداری از یک روش پیشگیری مطمئن و با کارایی بالا باعث آسودگی خاطر و امنیت رابطه می شود. به همین دلیل مشاوره با پزشکان متخصص زنان و زایمان و اگاهی در این زمینه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. علاوه بر روشهای پیشگیری مستمر مانند آی یو دی ، قرصهای پیشگیری ال دی و اچ دی ، کاندوم ، پیشگیری طبیعی ، آمپولها و...روشهای اورژانسی هم وجود دارند که در برخی موارد ممکن است زوجها به استفاده از انها نیاز پیدا کنند و اگاهی نسبت به کارایی انها به برنامه ریزی بهتری و انتخاب صحیح روش پیشگیری کمک میکند.
برخی خانمها درموارد رابطه جنسی رضایت بخش ولی محافظت نشده و همچنین موارد تجاوز جنسی ، نیاز به استفاده از روشهای اورژانسی پیدا میکنند.این روشها در صورتی که بطور صحیح استفاده شوند میزان بارداری ناخواسته را به میزان قابل توجهی کاهش می دهند ولی کارایی 100 درصدی ندارند ( احتمال بارداری را 75 دردصد کاهش می دهند ).مکانیسم این روشهای اورژانسی مهار یا به تعویق انداختن تخمک گذاری بوده در صورتی که حاملگی از قبل اتفاق افتاده باشد مصرف این قرصها بارداری فعلی را به خطر نمی اندازد. روشهای اورژانسی شامل :
قرص اورژانسی یکی از رایج ترین و پرکاربرد ترین روش جلوگیری اورژانسی است.این قرصها حاوی ترکیبات پروژسترونی بوده و شامل دو قرص0/75 میلی گرمی و یا یک قرص 1/5 میلی گرمی می باشد.میزان بارداری با قرص اورژانسی ، حدود 1/1 درصد گزارش شده است.هرچه فاصله مصرف قرص اورژانسی با رابطه جنسی کمتر باشد کارایی آن بیشتر است. درصورتی که قرص اورژانسی قبل از تخمک گذاری مصرف شود بیشترین کارایی را دارد.
بعلت اینکه لوونورژسترول در فاصله 5-3 روز بعد از مقاربت مؤثر است سازمان بهداشت جهانی مصرف این فراورده را بصورت یک عدد قرص 1/5 میلی گرمی در عرض 120 ساعت ( پنج روز) بعد از نزدیکی توصیه کرده است.در مواردی که از قرص های 0/75 میلی گرمی استفاده شود بایستی اولی در عرض 72 ساعت پس از رابطه جنسی و دومی به فاصله 12 ساعت پس از ان مصرف شود.
این قرصها برخلاف قرصهای ترکیبی بسیار بی خطر هستند و عوارض آمبولی و... در انها گزارش نشده وتهوع و استفراغ در مصرف این قرصها بسیار کمتر است.در صورت مصرف قرص اورژانسی ، پریود بعدی ممکن است به تعویق بیفتد و یا سرموعد باشد .بعلت بی نظمی در سیکل قاعدگی بهتر است از روش قرص اورژانسی بطور مکرر استفاده نشود . این قرص ها کارایی 100 درصدی در جلوگیری از بارداری ندارند. بهتر است از این روش در صورت اشکال در روش جلوگیری فعلی خود ( مثلا در صورت شک به پارگی کاندوم یا پیشگیری طبیعی نامطمئن ) استفاده کنید.
قرصهای ضد بارداری ترکیبی ( LD و HD ) ، ترکیب استروژن و پروژسترون دارند و شناخته شده ترین آنها قرص ال دی است. قرصهای ال دی را میتوان بعنوان روش اورژانسی مصرف کرد. همانند قرصهای اورژانسی در صورتی که بلافاصله و یا با کمترین فاصله از نزدیکی مصرف شوند بیشترین اثر را دارند. 4 عدد قرص ال دی در عرض 72 ساعت اول و 12 ساعت بعد هم 4 عدد دیگر مصرف میشود.در صورت استفاده از قرص اچ دی دوز دارو نصف میشود. میزان بارداری با این روش حدود 3/3 درصد گزارش شده است.تهوع استفراغ و عوارض دیگر مانند امبولی و....برخلاف قرص اورژانسی بیشتر است و در برخی افراد هم منع مصرف دارد.
آی یو دی مسی اگر درعرض 5 روز از رابطه جنسی محافظت نشده در رحم قرار داده شود در پیشگیری از بارداری بسیار کارایی داشته و میزان شکست آن حدود 1 درصد است.مزیتی که دارد این است که در طول 10-5 سال بعدی نیز وسیله مؤثری در پیشگیری از بارداری می باشد.
روشهای ضد بارداری اورژانسی با مواردی از شکست همراه هستند .حتی در صورتی که به روش صحیح و در زمان مناسب هم استفاده شوند کارایی آنها 100 درصد نیست. توجه داشته باشید که بیشترین اثر ضد بارداری قرصهای اورژانسی و ترکیبی زمانی است که انها را قبل از زمان تخمک گذاری مصرف کنید.در صورتی که پریود بعدی بیش از 3 هفته به تأخیر بیفتد احتمال بارداری وجود دارد. توصیه میکنیم حتما قبل از استفاده از این روشها با بهترین پزشکان متخصص زنان مشورت کنید و بهترین روش جلوگیری از بارداری را انتخاب کنید .زیرا بارداری ناخواسته ممکن است عوارض جبران ناپذیری برای شما داشته باشد.
دکتر منصوره پژمان منش ، جراح و متخصص زنان و زایمان اصفهان ، فوق تخصص نازایی و تعیین جنسیت در اصفهان هستند .شما عزیزان می توانید جهت هماهنگی مشاوره در زمینه بارداری ، بیماریهای زنان ، نازایی ، سقط مکرر و تعیین جنسیت با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید.
03136206186
09383657786