ازگود اشلاتر (Osgood Schlatter) بیماری است که به طور کلی با درد و التهابی که در زیر زانو ایجاد می کند شناخته می شود. علت ایجاد این التهاب و درد در قسمت صفحه رشد (یا توبروزیته تیبیال) است، یعنی دقیقاً جایی که تاندون کاسه زانو به استخوان قلم پا (یا تیبیا tibia) متصل می شود.
شاید بهتر باشد کمی غیر علمی تر به قضیه نگاه کنیم و ببینیم به زبان ساده در این بیماری چه اتفاقی می افتد. در دوران رشد ناگهانی که انسان آن را در دوره های مختلف تجربه می کند (در دوران کودکی و نوجوانی)، عضلات ران (یا همان چهار سر ران) معمولاً نمی توانند با رشد به شدت سریع استخوان زانو خودشان را تطبیق دهند و با همان سرعت رشد کنند. این مسئله باعث می شود که عضلات چهار سر ران دچار کشیدگی شوند.
کشیدگی عضلات پا باعث می شود تاندون کاسه زانو که استخوان قلم پا را به کاسه زانو متصل کرده است، دچار کشیدگی شود. این کشیدگی دائم و مکرر باعث ایجاد التهاب، درد، تورم و ایجاد بر آمدگی در زیر زانوی کودکان و نوجوانان می شود. ولی آیا مشکلی که به علت رشد سریع در دوران محدودی به وجود آمده است، به همین جا ختم می شود؟
در بیشتر اوقات مشکل ازگود اشلاتر به طور طبیعی از بین می رود. ازگود اشلاتر که معمولاً به آن درد رشد زانو هم می گویند، زمانی که رشد سریع استخوان ها متوقف شود، به طوری طبیعی از بین می رود. توقف رشد هم معمولاً در سنین ۱۴ تا ۱۸ سال اتفاق می افتد. به همین دلیل است که معمولاً این بیماری در میان بزرگسالان دیده نمی شود. البته آنچه گفتیم به این معنی نیست که کلا افراد بزرگسال دچار این مشکل نمی شوند! نکته جالب این است که بزرگسالانی که مشکل ازگود اشلاتر دارند معمولاً این بیماری را فقط در یکی از زانوهایشان تجربه می کنند و البته درد زیادی هم متوجه آن ها نیست.
با این که داشتن بیماری ازگود اشلاتر در میان بزرگ سالان نادر است، ولی صفر نیست. پس اگر به این بیماری دچار هستید لازم نیست نگران باشید. در واقع وضعیت شما آنقدر ها هم خاص نیست. همیشه تعدادی از کودکانی که دچار مشکل ازگود اشلاتر می شوند، در بزرگسالی هم با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند. در واقع حدود ۱۰ درصد از بیماران غیر بزرگسالی که مشکل ازگود اشلاتر دارند، این علائم را با خود به دوران بزرگسالی می برند.
البته اینطور نیست که فقط کودکانی که ازگود اشلاتر داشته باشند، احتمال ابتلا به این بیماری در بزرگسالی را داشته باشند. در حقیقت بزرگسالانی که در کودکی و نوجوانی این مشکل را تجربه نکرده اند هم ممکن است درست مانند آن ها دچار این مشکل شوند. این اتفاق معمولاً زمانی رخ می دهد که شما به عنوان بزرگسال فعالیت خاص یا ورزش های مشخصی که نیازمند افزایش طول و رشد استخوان هستند (مثل بسکتبال، والیبال، اسکیت نمایشی و …) را شروع کنید.
همان طور که گفتیم برخی از بزرگسالان هستند که بعد از اتمام دوران رشد شان، همچنان درد زانو ناشی از ازگود اشلاتر را با خود همراه دارند. معمولاً این اتفاق به این علت می افتد که زمانی که غضروف در حال جایگزین شدن با استخوان بوده، قسمت هایی از استخوان در تاندون کاسه زانو باقی مانده است. یعنی به خاطر وجود ذرات استخوان در تاندون، مشکل ازگود اشلاتر و التهاب زانو همچنان بر جای خود باقی می مانده است. بیشتر افراد بزرگسالی که دچار مشکل ازگود اشلاتر هستند، علائمی مشابه علائم این بیماری در کودکان و نوجوانان را تجربه می کنند.
بزرگسالانی که مشکل ازگود اشلاتر دارند ممکن است با روش های مختلفی برای درمان بیماری شان آشنا شوند. در این جا ما ۴ مورد از بهترین روش های درمانی برای از بین بردن این بیماری را معرفی می کنیم
استراحت دادن به زانو، بلند کردن آن و در نهایت سرد کردن بافت ها به کاهش التهاب و تورم زانو کمک می کند که نتیجه آن کاهش درد خواهد بود. ممکن است هنگام انجام فعالیت های فیزیکی در قسمت زانو احساس درد کنید. بهترین کار برای بدتر نشدن اوضاع این است که کمی به خودتان استراحت بدهید، و سپس با استفاده از ترکیب سه روش استراحت، سرد کردن و فشار، التهاب و دردی که به علت بیماری ازگود اشلاتر به وجود آمده است را کنترل کنید. احتمالا استراحت دادن به پا موثرترین روشی است که برای مقابله با ازگود اشلاتر می توانید انجام دهید.
شاید لازم باشد انجام فعالیت های سنگین، مثلا فعالیت هایی که در آن با وزنه کار می کنید، را کاهش دهید یا قطع کنید. همچنین بهتر است بافت های زانو را تحت فشار قرار دهید تا التهاب بافت ها از بین برود. این کار را ۳ بار در روز و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه انجام دهید. به علاوه استفاده از مقداری یخ برای سرد کردن یا زانو بندهای مخصوصی که برای انجام سرما درمانی طراحی شده اند، استفاده کنید.
در مواردی که شدت بیماری ازگود اشلاتر زیاد باشد، ممکن است راه حل خلاص شدن از شر این بیماری و جلوگیری از بروز مکرر علائم در بزرگسالان، انجام عمل جراحی باشد. اصلی ترین هدف از انجام جراحی این است که ذرات استخوانی که در بافت های تاندون باقی مانده است و باعث التهاب می شود، از میان برداشته شوند. با برداشته شدن ذرات استخوانی که در عملکرد تاندون مزاحمت ایجاد می کردند، بافت های تاندون قادر خواهند بود به طور معمول و بدون ایجاد التهاب و درد وظیفه خود را انجام دهند.
اگر به هر دلیل امکان از بین بردن درد و کاهش موثر آن وجود نداشت و روش هایی که به کار گرفتید چندان موثر نبودند، می توانید از زانو بندهای مخصوصی که برای بیماری ازگود اشلاتر طراحی شده اند استفاده کنید. این زانو بندها باعث ثبات بیشتر زانو می شوند. محصولات دیگری هم هستند که نقش حمایتی از زانو را به خوبی انجام می دهند مثل باندها، کش و … که هم بزرگسالان و هم کودکان و نوجوانان می توانند استفاده کنند. به این شکل حتی اگر هم مشکل ازگود اشلاتر داشته باشید باز هم بدون مشکل و درد می توانید فعالیت های ورزشی مثل فوتبال، بسکتبال، اسکیت یا فعالیت های فیزیکی روزمره مثل بالا رفتن از پله و … را انجام دهید.
یکی از اقداماتی که تاثیر مثبتی بر کاهش درد زانوی ناشی از ازگود اشلاتر دارد انجام ورزشهای رفع درد زانو شامل حرکات کششی است. شما باید قبل از انجام هر نوع فعالیتی اول عضلات و بافت ها را به خوبی گرم و آماده کنید. این کار هم برای کودکان و نوجوانان مبتلا این مشکل و هم بزرگسالان لازم است.
به علاوه تمرینات و ورزش هایی هستند که به تقویت عضلات چهارسر و همسترینگ کمک می کند. تقویت شدن این عضلات به کاهش تنش تاندون کاسه زانو که به استخوان قلم پا متصل است کمک زیادی می کند و به علاوه باعث ثبات بیشتر مفصل زانو هم می شود.
برای انجام حرکات کششی، بهتر است این عضلات و گروه های عضلانی را مد نظر داشته باشید: عضلات چهار سر ران (که جلوی ران قرار دارند)، عضلات همسترینگ (که پشت ران قرار دارند) و باند ایلیوتیبیال (که پهلوی ران قرار گرفته است).
گاهی اوقات بیماری ازگوت اشلاتر با مشکل تاندونیت یا التهاب تاندون کاسه زانو اشتباه گرفته می شود. این اشتباه به خصوص در مورد بزرگترها رایج تر است. باید این طور گفت که التهاب تاندون کاسه زانو در واقع ناشی از آسیبی است که به تاندون کاسه زانو وارد شده است ولی بیماری ازگود اشلاتر به علت وجود ذرات استخوان و یا رشد سریع استخوان ها به وجود می آید.
دردی که در التهاب تاندون کاسه زانو احساس می شود هم کمی بالاتر از دردی است که در بیماری ازگود اشلاتر تجربه می شود. در واقع درد ازگوداشلاتر بخشی را درگیر می کند که از نظر مکانی دقیقاً روی محلی قرار دارد که تاندون به قلم پا (استخوان تیبیا) متصل می شود.
یکی از مشکلاتی که اغلب افراد به طور حاد و مزمن در زندگی خود تجربه می نمایند، احساس درد است. درد جدای از عامل ایجاد آن، می تواند کار و زندگی روزمره شما را تحت تأثیر قرار دهد و در مواردی، به شدت ناتوان کننده باشد. اگر در جایی از بدن خود دردی احساس می کنید، با مراجعه به کلینیک دکتر علی نقره کار دارای برد تخصصی آنستزیولوژی و درد، می توانید به بهبود این شرایط بپردازید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره های درج شده در همین صفحه تماس حاصل فرمایید.