کافئین و حافظه
اثرات سودمند مصرف کافئین در بهبود وضعیت حافظه ثابت شده است. دوزهای پایین کافئین عملکرد حافظه را تقویت می کند، در حالی که دوزهای بالاتر، احتمالا به خاطر تحریک بیش از حد، باعث تضعیف آن می شوند.نتایج مربوط به کارهایی که به حافظه زیادی نیاز دارند، با سایر کارها مقایسه شده اند. مشخص شد که کافئین اثرات سودمندی در نحوه عملکرد در کارهای ساده دارد.
کارهای پیچیده تری که نیازمند حافظه قوی تری هستند، خود به تنهایی باعث افزایش هوشیاری می شوند؛ بنابراین، در این نوع کارها، کافئین می تواند باعث هوشیاری و بیداری بیش از حد شود. در نتیجه، به نظر می رسد که کافئین حافظه کاری را در شرایطی بهبود می بخشد که بدون مصرف آن، حالات سستی و خواب آلودگی ایجاد می شود.
در تحقیق دیگری که در سال 2010 انجام شد، مشخص شد که چنین تاثیری می تواند با شخصیت فرد نیز مرتبط باشد. کافئین عملکرد حافظه را هم در افراد برون گرا و هم در افراد درون گرا بهبود بخشید. انجام تحقیقات بیشتر در این حوزه سودمند خواهد بود.تحقیق دیگری به ارزیابی دانشجویان پرداخت تا مشخص شود آیا آنها می توانند پس از مصرف 200 میلی گرم کافئین (معادل دو فنجان قهوه)، کلمات را از شش فهرست مختلف که هر کدام دارای 15 کلمه هستند، به یاد بیاورند یا نه.
کلمات موجود در هر فهرست به لحاظ معنایی به یک واژه خاص مربوط می شدند که در فهرست ذکر نشده بود. دانشجویان بیشتر کلمات فهرست شده را به یاد آوردند و با مصرف کافئین کلماتی را نیز به یاد می آوردند که به لحاظ معنایی نزدیک بودند. به نظر می رسید که کافئین پیوندهای میان کلمات فهرست شده و کلمات با معنای مشابه را محکم کرده و در نتیجه، هم حافظه حقیقی و هم حافظه کاذب را تقویت می کند.
تاثیرات نیروزایی مصرف همزمان کافئین و گلوکز
کافئین و گلوکز که با یکدیگر جذب می شوند، تاثیرات تقویتی سودمندی بر تداوم تمرکز و حافظه کلامی دارند. مصرف ترکیبی گلوکز و کافئین فعالیت شبکه عصبی شامل قشرآهیانه ای وپره فرونتال را که مربوط به تداوم تمرکزمیباشد ،تنظیم می کند.
عقیده بر این است که مصرف هم افزایی دو ماده بازدهی سیستم تمرکز را افزایش می دهد. البته شرکت کنندگان در آزمایش که نوشیدنی ترکیبی را دریافت کردند، عملکردی مشابه سایر افراد داشتند، اما نواحی مربوط به ایجاد تمرکز در مغز آنها به فعال سازی کمتری نیاز داشتند. انجام مطالعات بیشتر با استفاده از نمونه های بزرگ تر و سطوح مختلف کافئین، گلوکز و تلاش شناختی برای فهم بهتر تاثیرات ترکیبی دو ماده ضروری خواهد بود.
ادامه دارد ...
از مطالب دکتر منصور ریسمانچیان ( حوزه ی تغذیه ، پوست و مو در اصفهان ) برای سلامتی ،و پیشگیری از بیماری های خود و عزیزانتان استفاده فرمایید و در صورتی که مطلب را مفید تشخیص دادید لطفا آن را به اشتراک بگذارید.