کافئین و زمان واکنش
در طول دهه های گذشته، تاثیرات مثبت کافئین بر روی زمان واکنش به صورت گسترده ای مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است. در ارزیابی انجام شده توسط EFSA، شرح مختصری از این تحقیقات ارائه شده است. آزمایشات دیگر تاثیر مثبت کافئین بر زمان واکنش را تایید کرده اند.
کافئین، هوشیاری و سلامت در زندگی روزمره
تاثیرات کافئین بر هوشیاری در شرایطی مانند ابتلا به سرماخوردگی، سستی پس از نهار و یا کار در شیفت شبانه کاملا مشخص می شود که در آنها هوشیاری فرد کاهش یافته است.
- در طول کار شبانه، مشخص شده که کافئین ناتوانی در شناخت و همچنین میزان سوانح را در حدود نیمی از سوژه هایی که در روز بیش از 220 میلی گرم کافئین مصرف می کنند، کاهش می دهد.
- علاوه بر این، کافئین ناتوانی در شناخت را در میان افراد بی کار نیز کاهش می دهد.
- دو تحقیق آخر حاکی از مزایای مصرف کافئین بر عملکرد و سلامت هستند.در هنگام بیداری، کافئین اغلب برای افزایش هوشیاری و مقابله با سستی ناشی از خواب مصرف می شود.
- از ویژگی های سستی ناشی از خواب کاهش در چابکی حرکتی و حس ضعف درونیست که بلافاصله پس از بیداری ناگهانی حاصل می شود. کاهش هوشیاری ممکن است در توانایی انجام فعالیت های ذهنی یا فیزیکی اختلال ایجاد کند. سستی ناشی از خواب به تمایل فرد برای خوابیدن مجدد نیز اشاره می کند.
- مشخص شده که کافئین با سستی ناشی از خواب مقابله می کند. به همین دلیل است که بیشتر افراد پس از بیدار شدن تمایل دارند تا نوشیدنی های دارای کافئین مصرف نمایند. در نهایت، تاثیر قهوه در چُرت زدن هنگام رانندگی شبانه در اتوبان بررسی شده است.
- به نظر می رسد که نوشیدن یک فنجان قهوه غلیظ (125 میلی لیتر حاوی 200 میلی گرم کافئین) به اندازه 30 دقیقه چُرت زدن برای کاهش ضعف در رانندگی، بدون تغییر در برنامه خواب بعدی، موثر است.
- در تحقیقی که در سال 2012 انجام شد، مشخص شد که پس از یک ساعت مصرف یک فنجان قهوه دارای کافئین (80 میلی گرم کافئین) کیفیت رانندگی در طول دو ساعت آزمون رانندگی خسته کننده شبیه سازی شده در اتوبان به میزان قابل توجهی بهبود می یابد.
- به همین صورت، در تحقیق دیگری مشخص شد که 30 دقیقه استراحت شامل یک چُرت کوتاه (کمتر از 15 دقیقه) یا یک فنجان قهوه حاوی 150 تا 200 میلی گرم کافئین، بسیار موثر بودند. زمانی که هر دو آنها با هم تلفیق شوند، تاثیر آنها بیشتر خواهد شد. در آزمون رانندگی شبیه سازی شده ای که صبح زود به مدت 30 دقیقه پس از بی خوابی شبانه و همینطور حدود دو ساعت پس از خواب انجام شد، این مقدار از کافئین باز هم به کاهش سوانح رانندگی منجر شد.
- در تحقیق کنترل موردی دیگری مشخص شد که نوشیدنی های کافئین دار، مثل قهوه، به کاهش خطر بروز تصادف در فواصل طولانی، برای رانندگان وسایل نقلیه کمک می کند.
این داده ها حاکی از آن هستند که کافئین می تواند به عنوان عامل موثری در مقابل تضعیف عملکرد ناشی از کم خوابی، به خصوص زمانی که فرصتی برای چرت زدن وجود ندارد، عمل کند. با این حال، لازم به ذکر است که با وجودی که کافئین (200-400 میلی گرم، معادل 2 تا 4 فنجان قهوه) می تواند پس از مصرف الکل، هوشیاری را افزایش و زمان واکنش را کاهش دهد، سستی ناشی از الکل در رانندگان با مصرف کافئین خنثی نخواهد شد.
ادامه دارد ...
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون جراحی زیبایی، رادیولوژی و سونوگرافی، کنترل درد و ... بیابید و همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.