واریس نوعی اختلال در سیاهرگ است. سیاهرگهای واریسی، سیاهرگهای پیچدار و متسعی هستند که در نزدیک سطح پوست تشکیل میشوند. احتمال واریسی شدن در همه سیاهرگها وجود دارد اما بیشترین مکان ابتلا اندامهای پایینی و پاها هستند. سیاهرگهای واریسی، در نتیجه اختلال عملکرد دریچه های موجود در سیاهرگها ایجاد میشوند. در حالت طبیعی، این دریچه ها از بازگشت خون در مسیر عکس ( به سمت پایین ) جلوگیری میکنند.
ممکن است این دریچه ها بر اثر عواملی مانند :
بارداری ، ترومبوفلبیت ، ضعف مادرزادی ، چاقی و یا ایستادن طولانی مدت، تحت کشش قرار گیرند . وقتی دریچه ها ضعیف شده و دیگر قادر به بسته شدن طبیعی نباشند ، حوضچه هایی از خون در سیاهرگها ایجاد میشوند. در نتیجه سیاهرگها متسع و واریسی می شوند . سیاهرگهای عنکبوتی ، نوع خفیفی از سیاهرگهای واریسی هستند . آنها کوچکتر و به سطح پوست نزدیکترند و شبیه شبکه عنکبوت به نظر میرسند. اینها چندان خطری ندارند، اما ممکن است از نظر بالینی نگران کننده باشند.
یبوست موجب تشدید واریس می شود :
یبوست باعث افزایش فشار وارده بر سیاهرگ های پا می شود و از عوامل ایجادکننده واریس محسوب می شود. بنابراین مصرف رژیم غذایی پرفیبر به کاهش یبوست و در نتیجه پیشگیری از واریس کمک می کند.
غلات صبحانه سبوسدار و واریس :
نان کامل و برنج قهوه ای برای تشکیل مدفوع نرم و پیشگیری از یبوست مناسب هستند. این مواد غذایی باعث تشکیل مدفوع بیشتر و نرم تر و عبور راحت تر مدفوع و در نتیجه وارد شدن فشار کمتر به سیاهرگ ها می شود.البته باید به خاطر داشته باشید که با افزایش دریافت فیبر مصرف آب نیز باید حداقل به میزان ۶ لیوان در روز افزایش یابد. درحقیقت افزایش مصرف فیبر بدون افزایش دریافت مایعات حتی باعث تشدید یبوست می شود.
سبزیجات برگ سبز و واریس :
انواع کلم ها مانند بروکلی و بروکسل به تشکیل مدفوع کمک می کنند. افزایش دریافت فیبر در دوران بارداری اهمیت بیشتری دارد، زیرا با افزایش هورمون پروژسترون در این دوران از حرکات روده بزرگ کاسته می شود و در نتیجه امکان ابتلا به یبوست افزایش می یابد.
مرکبات و واریس :
پرتقال و گریپفروت، توت فرنگی، فلفل و سبزیجات برگی سبز رنگ حاوی ویتامین C هستند. این ویتامین ها برای حفظ استحکام کلاژن، ماده محافظ دیواره عروق، حیاتی اند.کمبود ویتامین C در رژیم غذایی باعث تخریب سیاهرگ های کوچک و در نتیجه تشدید واریس می شود.
عصاره قره قاط و واریس :
حاوی آنتی اکسیدان های آنتیسیانیدین است که در کاهش نشت خون از عروق در افراد واریسی موثر است.
آنتوسیانیدین ها به ترمیم بافت همبند در دیواره سیاهرگ ها نیز کمک می کنند. خوردن قره قاط اثر مشابهی چون آنتوسیانیدین ها دارد.
مغز دانه ها، دانه های روغنی و ماهی های روغنی و واریس
حاوی اسیدهای چرب ضروری اند. دریافت مقادیر منظم این اسیدهای چرب به استحکام دیواره عروق کمک می کند.
مواد غذایی که باید پرهیز شوند :
چربی ها و واریس
کره، مارگارین ، کیک ها ، بیسکویت ها و شیرینیجات غنی از چربی و دارای مقدار زیادی انرژی هستند که باعث افزایش خطر چاقی و اضافه وزن می شوند.
کاهش وزن اضافه در افراد دارای اضافه وزن بسیار مهم است، زیرا فشار توده چربی بر سیاهرگ ها با افزایش خطر واریس مرتبط است.
انجام فعالیت ورزشی به سوختن کالری اضافی دریافتی کمک می کند.
از این مطالب برای سلامتی ، بهبود شیوه زندگی و پیشگیری از بیماری های خود و عزیزانتان استفاده فرمایید و در صورتی که مطلب را مفید تشخیص دادید لطفا آن را به اشتراک بگذارید و ما را به دیگران معرفی نمایید .