در آمریکا دومین سرطان شایع پس از سرطان ریه، سرطان کولون (روده بزرگ) است.این سرطان در مردان شایعتر است.
سابقه خانوادگی،وجود بیماریهایی همچون کرون و کولیت اولسراتیو، پولیپ روده و نوع رژیم غذایی.
عوامل رژیم غذایی که در بروز سرطان روده بزرگ موثرند از این قرارند:
- افزایش مصرف گوشت ها به خصوص گوشت قرمز
- افزایش دریافت چربی به خصوص چربیهای اشباع
- کاهش مصرف سبزیجات
- کاهش مصرف غلات پرفیبر و افزایش دریافت غلات تصفیه شده
- کاهش دریافت کارتنوئیدها
- کاهش دریافت ویتامین D، ویتامین E و فولیک اسید
- کاهش دریافت کلسیم ،روی و سلنیوم
عوامل غذایی که در جلوگیری از بروز این سرطان موثرند عبارتند از:
-اسیدهای چرب امگا 3 که در منابع دریایی و منابع دیگر همچون روغن دانه کتان به وفور یافت میشوند
- سبوس گندم
- حبوبات
- فیتوکمیکال ها (آنتی اکسیدانهای گیاهی)
- لینولنیک اسید
- بوتیریک اسید که در چربی لبنیات یافت میشود و نیز در طی فرآیند تخمیر فبیرها و کربوهیدرات ها در روده بزرگ توسط باکتریها بوجود می آید.
- کلسیم موجود در لبنیات هم نقش موثری در پیشگیری از سرطان روده بزرگ دارد.
-محدودیت مصرف گوشت قرمز تا کمتر از 3 بار در هفته
- استفاده از روشهای پخت کم چرب مثل تنوری کردن،بخارپز و آب پز کردن و کبابی کردن
- افزایش مصرف میوه و سبزی تا 5 وعده یا بیشتر در روز
- افزایش دریافت منابع آنتی اکسیدانی و کارتنوئیدها مثل گوجه فرنگی ،هویج،کلم،سیر،چای سبز و ...
- استفاده از سبزیجات فراوان با هر وعده غذایی
- انجام تمرینات ورزشی حداقل 5 بار در هفته و هربار حداقل نیم ساعت