واریس یکی از مشکلات شایع عروقی است که به دلیل ضعیف شدن و گشاد شدن رگ ها، به ویژه در نواحی پاها، ایجاد می شود. این بیماری می تواند به دلایل مختلفی مانند ارث، تغییرات هورمونی، یا ایستادن و نشستن طولانی مدت بروز کند و عوارضی همچون درد، ورم و تغییر رنگ پوست را به همراه داشته باشد. آگاهی از علائم، عوامل خطر و روش های درمانی واریس می تواند به مدیریت این بیماری و پیشگیری از عوارض جدی تر آن کمک کند. در این مقاله، به معرفی انواع واریس، علائم، علل و روش های درمانی پرداخته می شود.
وریدهای واریسی وریدهای سطحی غیرطبیعی بزرگ و متورمی هستند که معمولا در ران و ساق پا دیده می شود. در اکثر موارد، این رگهای بزرگ سطحی باعث ایجاد ظاهری نازیبا می شوند. این وریدها به وریدهای عمقی تر پا متصل شده و نقش کوچکی در انتقال خون به قلب را بازی کند. این وریدها در دهه 3 و 4 زندگی برجسته تر می شوند. این مسأله در زنان شایع تر است.
در اکثر موارد، وضعیت رگ های واریسی با گذشت زمان بدتر می شود. رگ های واریسی در آغاز برجسته و متورم می شوند و با گذشت زمان حالت پیچ خورده پیدا می کنند و منجر به درد و خارش موضعی می شوند . در این مرحله بسیار بعید است که آن ها خود به خود و بدون هیچ درمانی برطرف شوند.
علت واریس ناشناخته است، اما قطعا به افزایش فشار خون در رگ ها مربوط می شود . در وریدها دریچه هایی وجود دارد که مانع از برگشت جریان خون به پاها می شود و جریان خون را به سمت قلب هدایت می کند. هنگامی که این دریچه ها آسیب دیده یا معیوب باشد، در اثر برگشت جریان خون به عقب وریدها متورم می شوند.
حاملگی، چاقی، ایستادن طولانی مدت و تروما از جمله شرایطی است که می تواند منجر به تخریب رگ ها شود . وریدهای واریسی در زنان شایع تر است که علت آن هورمون جنسی زنانه یا همان استروژن است.
گذشته از ظاهر غیرجذاب، رگ های واریسی باعث ایجاد درد، احساس سنگینی یا خستگی در پا.می شوند.اکثر افراد مبتلا از درد پا در پایان روز شکایت دارند. اغلب علایم بالینی پس از ایستادن طولانی مدت بدتر می شود و ممکن است شامل احساس خستگی، سنگینی، درد، سوزش، تپش، خارش، گرفتگی و بی قراری در پاها باشد.با گذشت زمان ، تیرگی یا هیپرپیگمانتاسیون در اطراف مچ پا یکی از ویژگی های شایع رگ های واریسی است. بواسیر همان رگهای واریسی در ناحیه رکتوم است. وریدهای واریسی باعث درد مفاصل و یا کاهش جریان خون در پاها نمی شود.
تشخیص وریدهای واریسی با یک معاینه ساده امکان پذیر است. برای تشخیص علت واریس از سونوگرافی داپلر استفاده می شود. این تست بدون درد است و به ارزیابی عملکرد دریچه داخل رگ در ناحیه کشاله ران و هم چنین تعیین میزان جریان خون به پاها می پردازد با این آزمایش هم چنین می توان وجود لخته خون در پاها راتشخیص داد.
گزینه های بسیاری در درمان رگ های واریسی وجود دارد. برای وریدهای واریسی بسیار بزرگ و طناب مانند، جراحی برای بستن یا بریدن ورید بهترین گزینه است. این یک روش جراحی و تهاجمی است. از دیگر روش های درمان واریس می توان از اسکلروتراپی به منظور بستن وریدها، لیزر درمانی برای از بین بردن وریدها و استفاده از دستگاه رادیوفرکانسی برای بستن وریدها نام برد.
در اکثر موارد، رگ های واریسی باعث ایجاد ظاهری نازیبا می شود. در صورت عدم درمان این وریدهای واریسی به طور کلی تمایل به بدتر شدن دارند. افراد مبتلا در صورت عدم درمان احتمال بیشتری برای ابتلا به خارش در ناحیه واریس، تغییر رنگ پوست و زخم و خونریزی در محل واریس، تورم خفیف پا، لخته شدن خون در رگ ها و عفونت وریدی دارند.
ورزش و پوشیدن جوراب های مخصوص واریس، بالا نگه داشتن پا از سطح بدن در زمان استراحت می تواند در پیشگیری از واریس مؤثر باشد. در طول دوران بارداری، در زمان استراحت یکی از پاهای خود را بر روی بالش قرار دهید این کار مانع از فشار جنین بر روی وریدهای پا می شود و احتمال ابتلا به واریس کاهش می یابد. هم چنین از ایستادن و نشستن های طولانی مدت اجتناب کنید.
نسخه اصلی مطلب دانستنی های واریس؛ علل، علائم و روش های درمان را در سایت دکتر سهیلا طاهری بخوانید.