در ایام نوروز بهتر است برنامه غذایی مانند سایر مواقع مناسب باشد و به طورمتناسب، متعادل و متنوع از تمام گروه های غذایی استفاده کنید.
مصرف آجیل و مغزها به عنوان میان وعده و در مقدار متعادل باشد. ولی می توان حجم مواد غذایی را در هر وعده های اصلی کاهش داد. به ویژه شام را بسیار مختصر میل کرد.
حتما در ایام نوروز به دریافت مقادیر مناسب لبنیات دقت کرده و روزانه متناسب با نیاز بدنتان حدود دو تا سه لیوان شیر یا ماست استفاده کنید.
سعی کنید روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید، تا هم دستگاه گوارشی شما به درستی کار کند و هم سلامتی پوستتان تأمین شود.
سعی کنید غذای کودک را سر ساعات معین به او بدهید تا بعلت گرسنگی مجبور به مصرف شیرینی و شکلات و ... نشود.
صبحانه یکی از مهمترین وعده های غذایی است که برای سلامت و تندرستی افراد اهمیت خاصی دارد. افراد بهتر است در ایام تعطیل شبها زودتر بخوابند تا صبح بتوانند با شادابی از خواب برخیزند و صبحانه کاملی شامل مقادیر مناسبی نان، شیر، پنیر، گردو و ... مصرف نمایند.
بهتراست از خوردن کره، خامه، سرشیر تا حد امکان پرهیز و برای ایجاد تنوع غذایی در صبحانه ها از تخم مرغ، خیار، گوجه فرنگی، میوه ها و آب میوه استفاده کنند.
درمصرف شیرینی و شکلات در ایام نوروز هم مانند سایر مواقع میانه روی کنیدچراکه زیاده روی در مصرف می تواند منجر به مشکلات گوارشی و همچنین افزایش انرژی دریافتی و در نتیجه اضافه وزن شود و در مورد افرادی که مبتلا به قند خون و یا چربی خون بالا هستند زیاده روی در مصرف باعث اختلال در وضعیت سلامت آنها خواهد شد. بنابراین برای برخورداری از تعطیلات همراه با آرامش و سلامتی تعادل در مصرف مواد غذایی را در این ایام در نظر بگیرید.
والدین مراقب بچه ها باشند تا در تعطیلات با مصرف بیش از حد تنقلات، شیرینی و شكلات از وعده های اصلی غذا محروم نشوند.
هنگام خرید آجیل باید به تازگی آن توجه داشت، تا حد امکان از فروشگاه هایی که معتبر هستند و اجناس با کیفیت مرغوب و تازه عرضه می کنند خریداری کنید. از خرید خشکباری که علائم کپک زدگی در آنها مشاهده می شود خودداری کنید. بهتر است انواع کم نمک را انتخاب کنید.
اگر در این ایام به دلیل دید و بازدیدها فرصت پختن غذا ندارید، از غذاهای آماده كم چرب همراه با انواع سالاد استفاده كنید، می توانید برای یك هفته سبزیجات شسته شده را به طور مناسبی در یخچال نگهداری كنید و هر شب با آنها سالاد درست كنید. كاهو، كرفس، هویج، انواع كلم، فلفلهای دلمه ای، خیار و گوجه فرنگی از دوستان همیشگی سلامت هستند. بخصوص اگر سس سالاد را خودتان با روغن زیتون، ماست، سبزیهای خشك معطر و ادویه ای كه دوست دارید، درست كنید، اگر گاهی با توجه به سلیقه اعضای خانواده، تن ماهی و یا انواع حبوبات پخته، كشمش یا پنیر رنده شده را به این سالاد اضافه كنید، غذای سالم و كاملی خورده اید و همه سلولهایتان را راضی كرده اید.
از غذاهای آبدار مثل سوپها، آش، میوه های آبدار، سبزی های آبدار مثل خیار و گوجه فرنگی و کاهو استفاده کنید.
از مصرف زیاد چای و قهوه پرهیز کنید.
از میوهها بهخصوص میوههای دارای پوست مثل مرکبات، کیوی و امثال آن در دید و بازدیدهای عید استفاده کنیم. در صورت استفاده از میوههایی که با پوست مصرف میشوند (مانند سیب، انگور و...) بهتر است از شستوشو و ضدعفونی کردن آنها مطمئن شویم.
از میوه، سبزی، سالاد، حبوبات و سایر مواد غذایی حاوی فیبر، استفاده کنید.مواد غذایی حاوی فیبر، باعث پیشگیری ازیبوست و کاهش چربیهای نامطلوب خون و تنظیم تعادل فشار خون میشوند و در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و سرطان بهخصوص سرطان کولون(روده بزرگ) موثرندولی از مصرف سبزی خوردن و سالاد در خارج از خانه خودداری نمایید ولی حتما از این مواد غذایی در ایام نوروز، در خانه به مقدار کافی استفاده کنیم.
مصرف غذاهای سرخ کرده و پرچرب به هیچوجه برای سلامت انسان مفید نیست و بهتر است از مصرف این قبیل غذاها خودداری نماییم.
مصرف حبوبات را در ایام نوروز و به طور کلی در تمام اوقات زندگی فراموش نکنیم.
در مصرف آب کافی کوتاهی نکنیم و روزانه حدود 6 تا 8 لیوان آب استفاده نماییم. البته در سفرها باید از سالم و بهداشتی بودن آب اطمینان داشته باشیم. یه منظورشادابی بدن و حفظ سلامت و پیشگیری از بروز چاقی یبوست و افزایش چربیهای نامطلوب خون به اندازه ی مناسب تحرک بدنی و و پیاده روی ورزش داشته باشید عید نوروز فرصت مناسبی است برای افزایش فعالیت بدنی می توانید حتی دید و بازدیدهای خودرا به طبیعت ببرید و مثلا دست جمعی به ک یا پارک یا زمین های ورزشی برویدد.
توصیه هایی ساده برای پذیرایی از میهمانانمان :
- میز پذیرایی عید را با میوه ها، شیرینیهای كوچک ، قطعات كوچک از میوه های خشک شده یا برگه ها تزیین كنید .
- از پذیرایی با شیرینیهای تر و چرب، شكلات، شیرینیهای بزرگ و كیک بپرهیزید. برای میهمانانتان چای را كمرنگ و در استكان یا فنجانهای كوچک سرو كنید.
- بهتر است به جای قند از كشمش، توت خشک یا خرما استفاده كنید.
- عادت كنید كه چای را خالی بنوشید. اگر میهمانتان را دوست دارید خیلی به او تعارف نكنید. بعضی افراد ممكن است رژیمهای خاصی داشته باشند و تعارف بیش از حد آنها را به مصرف وادار كند كه برایشان مضر است. كودكان هم باید حدی را در مصرف مواد شیرین رعایت كنند كه دچار مشكل نشوند.
- بعضی افراد به خصوص افراد میانسال و سالمند ممکن است رژیمهای خاصی داشته باشند و تعارف بیش از حد آنان را مجبور به مصرف خوردنیهایی میکند که برایشان مضر است
نسخه اصلی مطلب تغذیه در تعطیلات نوروز را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.