نام علمی زنجبیل Ginger Zingiber officinale است.ازگیاهان دارویی مهم بوده و در آسیا مصارف پزشکی زیادی دارد. زنجبیل از زمانهای دور در چین مورد استفاده بوده است. بیشترین خواص درمانی آن به دلیل وجود جینجرول است که طعم تند و سوزاننده ای به آن می دهد. قسمت مورد استفاده این گیاه ساقه متورم زیرزمینی آن است.خواص درمانی آن عبارتند از:
زنجبیل برای درمان تهوع ناشی از بیماری مسافرت و بیماری حرکت،تهوع بعد از شیمی درمانی و عمل جراحی بکار می رود.
مانند سوزش سردل،سوءهاضمه،آروغ،بادشکم، نفخ معده،کولیک و اسپاسم شکمی، سندرم روده تحریک پذیر و یبوست خفیف.
مصرف زنجبیل تازه در آب گرم برای بهبود سرماخوردگی موثر است.غرغره کردن آن گلودرد را کاهش می دهد.این گیاه سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
زنجبیل یک خلط آور طبیعی است و با خروج خلط و باز شدن ریه ها مشکلات تنفسی را بهبود می بخشد.
زنجبیل به علت داشتن کروم،منیزیم و روی به بهبود جریان خون کمک می کند.
زنجبیل با توقف تولید پروستاگلندین ها خاصیت ضد درد و التهاب دارد و برای کاهش درد های عضلانی، دردهای قاعدگی ، استئوآرتریت ، روماتوئید آرتریت و التهاب تاندونها بکار می رود. این گیاه آسیب عضلات و مفاصل را بهبود می بخشد. مقدار مصرف روزانه زنجبیل دردرمان مفاصل 4 گرم روزانه می باشد. ماساژ باروغن زنجبیل در تسکین دردهای ناشی از کشیدگی ماهیچه ها و مفاصل موثر است و گردش خون را بهبود می بخشد.
زنجبیل با تحریک جریان خون و شل کردن عضلات رگهای خونی عبور جریان خون را تسهیل می کند و باعث کاهش فشار خون می شود.
کاهش سردرد های میگرنی: زنجبیل مانند آسپرین به کاهش فاکتورهای التهابی مانندهیستامین و درد کمک می کند.توصیه می شود با شروع سردرد 500-600میلی گرم پودر آن در آب گرم ریخته شود و مصرف گردد.
زنجبیل با تحریک معده و ترشح آنزیم های پانکراس جذب مواد مغذی را در بدن افزایش می دهد.
سطح قند خون را در بیماران دیابتی کاهش می دهد.
زنجبیل میزان کلسترول خون را کاهش می دهد.
این گیاه مانع تجمع پلاکتها شده و از ایجاد لخته در عروق جلوگیری می کند.
زنجبیل در بدن تولید گرما می کند و مواد زائد به صورت تعریق از بدن خارج می کند.
زنجبیل یک آرام بخش طبیعی است و میزان استرس و نگرانی را کاهش دهد.
مطالعات جدید نشان داده است که زنجبیل مرگ سلولهای سرطانی را تحریک می کند. این گیاه ابتلا به سرطان کولورکتال، تخمدان ، سینه،پوست را کاهش می دهد.زنجبیل قادر به از بین بردن آنزیم 5 لیپواکسیژناز (5LO) می شود و فقدان این آنزیم باعث انهدام سلولهای سرطانی پروستات می شود.
این گیاه ضدعفونی کننده ،پاک کننده غدد لنفاوی،پاک کننده بدن از سموم می باشد.
گیاه زنجبیل در درمان کاهش اشتها موثر است.
زنجبیل خطر نوروپاتی دیابتی و آسیب کلیه را کاهش می دهد.
در پیشگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر موثر است.
در مصرف گیاه زنجبیل باید اعتدال رعایت شود. در بزرگسالان بیشتر از 4گرم در روز مصرف نگردد. در صورت وجود بیماری یا مصرف داروهای دیگر با پزشک مشورت شود.مصرف بیش از اندازه و طولانی مدت زنجبیل عوارضی دارد.عوارض شایع شناخته شده آن عبارتند از:آروغ زدن، سوزش سر دل،اسهال،سوزش و خشکی دهان، حساسیت چشم به نور زیاد ،راشهای پوستی می باشد.
- افراد مبتلا به دیابت که تحت درمان باداروهای کنترل کننده قند خون می باشند.زیرا باعث افت قند خون می شود.
- در صورت وجود بیماری های قلبی و مصرف داروهای قلبی ،فشار خون و چربی خون قبل از مصرف باید با پزشک مشورت گردد. این گیاه می تواند روی ریتم قلب تاثیر بگذارد.
- به علت افزایش ترشح صفرا توسط این گیاه مصرف آن در سنگهای کیسه صفراوی و بیماریهای کیسه صفرا توصیه نمی شود.
- در بیماری های خونی،قبل از هر نوع عمل جراحی و مواردی که داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین،پلاویکس و وارفارین مصرف می شود.زیرا خطر خونریزی افزایش می یابد.
- افرادی که زخم معده و اثنی عشر دارند .
- زنان حامله باید با احتیاط زنجبیل مصرف کنند زیرا باعث انقباضات رحمی می شود. زنان باردار نباید بیشتر از 1گرم در روز استفاده شود.میزان مصرف آن در استفراغ وابسته به بارداری 650میلی گرم تا 1گرم می باشد.
- مادران شیرده باید قبل از مصرف زنجبیل ازخطرات آن آگاه باشند.
- در بچه های زیر دوسال استفاده نشود.در مورد بچه های بالای دوسال برای درمان تهوع و کرامپ شکمی بکار می رود و در مورد مقدار آن با پزشک مشورت شود.