کاربرد کایروپراکتیک یا درمانهای دستی چیست؟
دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drfarkhani.comآدرس مطب : اصفهان، خیابان شمس آبادی، چهارراه قصر، روبروی بانک ملت، کوی26 تلفن مطب : 32367465 - 031
امروزه برای بسیاری از دردهای استخوانی و عضلانی و بسیاری از بیماری های دیگر مانند میگرن در کنار درمان های دارویی که بیشتر جنبه تسکین و کنترل دارند، درمان های فیزیکی و کاردرمانی نیز مورد استفاده قرار می گیرند که می توانند بسیار اثربخش باشند و مؤثرتر از داروها عمل کنند. کایروپراکتیک از این دسته روش ها است که بسیاری از آن بی اطلاع هستند. کایروپراکتیک نوعی تخصص اولیه پزشکی است که به تشخیص، درمان و پیشگیری از اختلالات عصبی عضلانی می پردازد و در واقع، علم شناخت مفاصل، و به ویژه ستون مهره ها و هنر تنظیم و تطبیق آن ها، به منظور پیشگیری و درمان، آن هم بدون استفاده از دارو و اعمال جراحی است.
متخصصان کایروپراکتیک (کایرو پراکتورها) از حرکات آرام دست های خود و یا دستگاه های مخصوص تنظیم کننده، برای دستکاری های تخصصی مهره ها استفاده می کنند تا از این طریق به هدف کایروپراکتیک، یعنی قراردادن دستگاه اسکلتی به شکل منظم (ردیف) دست یابند و در نتیجه ، بدن بتواند مشکلات خود را بهبود بخشد و دستگاه عصبی به طور صحیح عمل نماید .درمان کایروپراکتیک در درجه اول به عنوان یک جایگزین تسکین درد برای عضلات، مفاصل، استخوان ها و بافت همبند مانند غضروف، رباط ها و تاندون ها استفاده می شود. کایروپراکتیک به دنبال بازگرداندن عملکرد مفصل، از بین بردن درد و جلوگیری از آسیب بیشتر است. این روش درمانی ممکن است به تنهایی یا همراه با سایر روش ها مانند فیزیوتراپی و دارودرمانی مورد استفاده قرار گیرد. متخصص کایروپراکتیک، کایروپراکتور نامیده می شود که بر تشخیص و درمان اختلالات عصبی عضلانی، با تأکید بر درمان از طریق ماساژ و دستکاری ستون فقرات تمرکز دارد. کایروپراکترها به عنوان پایه روش درمانی خود از دستکاری مفاصل و ستون فقرات استفاده می کنند که به صورت عمده با ماساژدرمانی صورت می پذیرد و مبنای روش درمانی آنها این است که هم ترازی مناسب ساختار اسکلتی عضلانی بدن، به ویژه ستون فقرات، بدن را قادر می سازد تا خود را بدون جراحی یا دارو، درمان کند.
تا به امروز بیماری های بسیاری در فهرست درمان کایروپراکتیک جای گرفته اند. در مجموع این روش سنتی، توانسته در سراسر جهان، خود را به عنوان یک روش مؤثر و مکمل درمانی، اثبات کند. از بیماری های قابل درمان با این روش، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تسریع بهبود آسیب دیدگی ها
- برخی از اختلالات ستون فقرات
- لغزندگی دیسک کمر و کمردرد
- سیاتیک و پادرد
- درد گردن
- سرماخوردگی مهره های کمر
- کاهش درد کمر در دوران بارداری
- درد شانه
- دردهای پا، ازجمله مفصل ران، زانو، مچ و کف پا
- دردهای مربوط به دست مانند آرنج، مچ و مفاصل کف دست
- فیبرومیالژیا یا سندرم دردهای اسکلتی-عضلانی مزمن
- آسم
- حساسیت ها
- کاهش درد در قاعدگی های دردناک
- درمان قولنج در نوزادان
- میگرن و سردرد
- فشار خون بالا
- اختلالات گوارشی در روده و معده
- برخی بیماری های روانی مانند افسردگی، فوبیا و اضطراب
متخصص طب فیزیکی بعد از معاینه و تشخیص دادن مشکل شما، گزینه های درمانی مختلفی را در اختیار شما می گذارد. در صورت داشتن هر گونه سوالی در مورد روش های درمانی و یا برای تعیین وقت قبلی جهت ملاقات با متخصصین ما، با شماره های 03132367465 و 03132330382 تماس حاصل فرمایید.
- بهبود بخشیدن به حرکت، عملکرد و سلامت مفاصل
- شل کردن عضلات سفت و سفت کردن عضلات شل و بهبود قابلیت انقباض (و در نتیجه قدرت) عضلات
- کاهش روند تخریب و فرسایش (دژنراسیون) بافت های مفصل و بافت های همبند (آرتروز)
- کاهش روند التهاب مداوم ناشی از در رفتگی ناقص مفاصل (نیم دررفتگی مفصل)
- بهبود گردش خون با بیرون راندن خون راکد و آوردن خون جدید به بافت.
- تسریع روند بهبودی
- بهبود بخشیدن به عملکرد سیستم عصبی و توانایی اعصاب فرد برای نقل و انتقال کارآمدتر تکانه های عصبی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود عملکرد دستگاه های زیستی فرد (قلب، ریه، سینوس ها، دستگاه گوارش و غیره)
- بهبود وضعيت خلقی فرد
- آرام کردن بیش فعالی ذهن و انرژی بخشیدن به ذهن های افسرده.
- افزایش انرژی، نشاط و بهبود خواب
- تسکین و بهبود دردها و ناراحتی های دوران بارداری و قبل از زایمان
- کاهش زمان زایمان و کمردرد مرتبط با آن
- کاهش اثرات سوء استرس
- بهبود عملکرد ورزشی (برای تمامی ورزش ها)
- بهبود کیفیت زندگی با ارتقاء لذت/ رضایتمندی ارزش های اصلی فرد
- توانایی پیشگیری از ناخوشی، بیماری و درد
- بهبود تندرستی و سلامت کلی نوزادان و کودکان
- بهبود توانایی های شناختی (توانایی واضحتر فکر کردن)
- کاهش درد
تعدادی از اقدامات درمانی فیزیولوژیکی که اغلب در درمان های کایروپراکتیک مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:
گرما و سرما
- متخصصان کایروپراکتیک ممکن است به صورت متناوب از گرما و یخ درمانی جهت درمان درد کمر در بیماران استفاده کنند. از کیسه های یخ می توان برای بی حسی کمر برای مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه و سپس از پد گرم کننده، بسته حرارتی یا بطری آب داغ برای بازگرداندن جریان خون در منطقه و ترمیم سریع تر استفاده کرد.
ورزش
- متخصص کایروپراکتیک ممکن است دستورالعمل هایی را برای یک برنامه تمرینی با تمرکز بر کشش و تقویت کمر به بیماران ارائه دهد.
ماساژ
- متخصص کایروپراکتیک ممکن است برای بهبود گردش خون، کاهش تورم و التهاب مربوط به کمردرد و ترمیم سریع تر انجام ماساژ بافت های نرم را توصیه کند.
مدیریت رژیم غذایی
- بسیاری از متخصصان نکاتی را در مورد نقش رژیم غذایی اصلاح شده در بهبود کمر درد به بیماران ارائه می دهند و برخی نیز ممکن است مکمل های غذایی را پس از دستکاری ستون فقرات توصیه کنند.
اولتراسوند
- در اولتراسوند امواج صوتی گرمادرمانی عمیقی را در بافت های نرم و مفاصل اعمال می کنند. اساساً میکروماساژ در بافت های نرم و مفاصل و درمان با امواج صوتی نه تنها می تواند به کاهش کمر درد، سفتی و اسپاسم کمک کند بلکه باعث افزایش جریان خون و تسریع روند بهبودی نیز می شود.
دیاترمی
- نوعی درمان با موج کوتاه و الکترومغناطیس است که از بافت نرم تر عبور می کند و گرما را به بافت های متراکم تر می رساند. دیاترمی باعث شل شدن عضلات و بافت های همبند، کاهش اسپاسم عضلات و تسریع روند بهبود از طریق افزایش گردش خون می شود. در درمان کایروپراکتیک با استفاده از دیاترمی معمولاً در ناحیه تحت درمان گرمای مطلوبی احساس خواهد شد.
آب درمانی
- آب درمانی با استفاده از آب و تغییر دما و فشار آن از طریق حمام های آب گرم، جکوزی ها، سونا یا پوشش های حرارتی بر واکنش بدن به محرک های گرم و سرد تمرکز دارد. در کایروپراکتیک از آب درمانی می توان برای کاهش حساسیت کمردرد از محرک های سرد جهت بی حسی و محرک های گرم برای تقویت جریان خون و بهبود سریع تر استفاده کرد.
تحریک الکتریکی عضله
- در طی این نوع از درمان کایروپراکتیک الکترودهایی با هدف کاهش التهاب، کاهش اسپاسم عضلات و تسکین درد کمر روی پوست قرار داده می شوند. این الکترودها پالس های الکتریکی سبک را به مناطق مختلف بدن می فرستند.
تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (تنس)
- تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (تنس) متداول ترین شکل تحریک الکتریکی است. در این روش از الکترودهایی استفاده می شود که روی ناحیه دردناک قرار می گیرند و کاربر قادر به کنترل شدت تحریک الکتریکی است. اعتقاد بر این است که تنس به جلوگیری از انتقال سیگنال های درد در طول اعصاب کمک کرده و همچنین مسکن های طبیعی بدن (اندورفین ها) را آزاد می کند.
کشش
- در ماساژ کششی کایروپراکتیک در حالی که بیمار به پشت خوابیده است غلتک هایی عضلات پشت را کشیده و ماساژ می دهند. متخصصان کایروپراکتیک ممکن است از دستگاه های کششی دیگری استفاده کنند که باعث کشش ستون فقرات، برداشتن فشار از روی دیسک ها و کاهش فشار بر روی ریشه عصب می شود (روشی غیر جراحی که به آن برداشتن فشار از ستون فقرات گفته می شود).
تابش مادون قرمز
- در کایروپراکتیک ممکن است از یک دوربین حرارتی برای تصویربرداری از طیف رنگی که جریان خون در کمر را نشان می دهد، استفاده شود. به عنوان مثال رنگ قرمز نشانگر تابش مادون قرمز بالاتر و جریان خون بیشتر در کمر است. همچنین ممکن است متخصصین کایروپراکتیک برای تشخیص تغییرات دمای طبیعی از نوع غیر طبیعی و ارزیابی شرایط زمینه ای که باعث کمردرد می گردند از پرتوی مادون قرمز استفاده کنند.
لیزر درمانی سرد
- در لیزر درمانی سرد ذرات انرژی در لیزر حمل شده و پس از نفوذ به سطح پوست توسط گیرنده های نور غشای سلول جذب می شوند. سپس سلول ها و بافت ها این انرژی نوری را به انرژی بیوشیمیایی تبدیل می کنند. این روند منجر به ایجاد فرآیندی بیولوژیکی می شود که احتمالاً موجب کاهش تورم، کمردرد و التهاب و بهبود گردش خون می گردد.
ارگونومی
- در طی دوره درمان کایروپراکتیک متخصص ممکن است اصلاحاتی مانند تغییر ارگونومی در خانه و یا محل کار را توصیه کند. موفقیت یا عدم موفقیت در به دست آوردن نتیجه رضایت بخش ممکن است مستقیماً با اعمال ارگونومی یا اصلاحات مربوط به شغل یا فعالیتی که عادت به انجام آن دارید، مرتبط باشد.
تثبیت لگن
- هنگامی که نقص هایی مانند کوتاهی پا، صافی کف پا و یا بی ثباتی استخوان ساب تالار وجود دارند، متخصص کایروپراکتیک می تواند لیفت کوچک پاشنه را در کفش در سمت پای کوتاه انجام دهد و یا برای کمک به تثبیت لگن اصلاح کننده های قوس را تجویز کند.
یک متخصص کایروپراکتیک ممکن است انواع مختلفی از اصلاحات در شیوه زندگی از جمله برنامه های غذایی و تغذیه ای، مراقبت از خود و راهکارهای مقابله را به بیمار مبتلا به کمردرد توصیه کند.این روش ها بسته به نیازهای خاص بیمار ممکن است توسط متخصص کایروپراکتیک در طول دوره مدیریت بیمار استفاده شوند.
روش کایروپراکتیک یا دستکاری ستون فقرات، مانند دیگر روش های درمانی و توانبخشی، ممکن است برای همه مناسب نباشد. از موارد منع انجام این روش می توان موارد زیر را نام برد:
- مبتلایان به پوکی استخوان
- ابتلا به تنگی کانال نخاعی
- التهاب مفاصل کمر
- آرتروز گردن
- استفاده از رقیق کننده های خون مانند وارفارین، هپارین، آسپرین، متوهگزال و غیره
- سابقه ی یا ابتلا به سرطان
هزینه با توجه به شرایط بیمار و تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان فرد مشخص می شود.
درد عضلانی شایع ترین و شدیدترین عارضه درمان دستی (کایروپراکتیک) است. بانوان بیش از آقایان دچار عوارض می شوند.
عوارض احتمالی درمان دستی عبارت است از:
- خستگی
- درد عضلانی
- گرفتگی و خشک شدن عضله
- افزایش درد
- حالت تهوع
- سردرد
- سرگیجه
نسخه اصلی مطلب
کاربرد کایروپراکتیک یا درمانهای دستی چیست؟ را در سایت دکتر علی فرخانی بخوانید.