متابولیسم به فرایندهای شیمیایی گفته می شود که به طور مداوم در بدن انجام می گیرد و موجب عملکرد طبیعی در بدن می گردد.عوامل مختلفی بر میزان متابولیسم بدن اثر دارد که عبارتند از:
میزان متابولیسم بدن با بالا رفتن سن کاهش می یابد. علت آن کاهش بافت عضلانی و تغییرات عصبی و هورمونی می باشد.به نظر می رسدکاهش توده عضلانی به علت کاهش فعالیت می باشد که با تمرینات قدرتی می توان از این مسئله جلوگیری کرد. بافت عضله 3-5برابر بافت چربی انرژی مصرف می کند. به ازاء هر 10سال افزایش سن 2تا3 درصدمتابولیسم بدن کاهش می یابد.
به طور کلی متابولیسم بدن در آقایان بالاتر از خانمهاست زیرا توده بدنی آنان بزرگتر و چربی بدنی کمتردارند.اندامهای درشت متابولیسم بالاتری دارند.
متابولیسم بدن تا حدودی از روی ژن ها تعیین می شود.
برخی داروها(افدرین)،نیکوتین،تنباکو و کافئین متابولیسم بدن را افزایش می دهد.افدرین به میزان 0.25تا 150میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن متابولیسم پایه را 3-16درصد بالا می برد.کافئین به میزان 5 تا100میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن روزانه متابولیسم بدن را بیش از 7درصد بالا می برد. نیکوتین وتنباکو متابولیسم بدن را 3-7درصد بالا می برد.
تب و عفونت متابولیسم بدن را بالا می برد.زیرا بدن برای مقابله با بیماریها انرژی بیشتری مصرف می کنند.
کم کاری تیروئید متابولیسم بدن را 15درصد کاهش می دهد.در پرکاری تیروئید متابولیسم بدن افزایش می یابد.در فاز لوتئال سیکل جنسی خانمها متابولیسم بدن 5درصد افزایش می یابد.
کاهش وزن و روزه داری متابولیسم بدن را کاهش می دهد.زیرا در هنگام دریافت کالری کمتر بدن انرژی خود را حفظ و ذخیره می کند.
8- محدودیت بیش از حد کالری:
رژیم های غذایی کمتر از 1000کالری در روز متابولیسم بدن راکاهش می دهد.
9- استرس و هیجانات عاطفی:
استرس های خوب و بد می تواند متابولیسم بدن را افزایش دهد که این به علت افزایش هورمونهای استرس و نوراپی نفرین(کاتکولامینها) می باشد.این هورمونها باعث افزایش ضربان قلب و تنفس می شود.
10- ورزش:
ورزشهای استقامتی و قدرتی باعث افزایش متابولیسم می شود. زیرا منجر به افزایش توده عضلانی می شود.ورزشهای ایروبیک انرژی مصرفی روزانه را بالا برده ولی اثر چندانی روی متابولیسم بدن ندارند.
11- دمای محیط:
دمای خیلی بالا و پایین باعث می شود بدن برای حفظ دمای طبیعی خود بیشتر فعالیت کند و در نتیجه باعث بالا رفتن متابولیسم بدن می شود.
12- مصرف وعده ها و میان وعده های غذایی:
متابولیسم بدن بعد از هر بار غذا خوردن بالا می رود.این بالا رفتن متابولیسم بلافاصله بعد از غذا خوردن شروع شده و تا دو الی سه ساعت بعد ادامه می یابد. بالا رفتن متابولیسم بسته به حجم و نوع غذا بین 2-3درصد تا 25-30 درصد می باشد.چربی ها 4درصد،کربوهیدراتها 6درصد و پروتئین ها 3 درصد متابولیسم بدن افزایش میدهد.