ستون فقرات انحناهایی طبیعی در قسمت گردن، تنه و پایین کمر دارد. این انحناها کمک میکند سر انسان در وضعیت طبیعی قرار گیرد. انحناهای طبیعی همچنین بعنوان ضربه گیر شوک واسترس هنگام حرکت عمل می کند. اگر گودی ستون فقرات بیش از حد طبیعی باشد، انرا گودی کمر یا گودی غیر طبیعی می نامند.
علائم: گودی کمر باعث درد می شود که گاهی مواقع در توانایی حرکت اثر نامطلوب میگذارد. اغلب گودی غیر طبیعی در قسمت کمر دیده می شود وباعث می شود باسن برجسته تر بنظر برسد. اگر روی یک سطح سفت دراز بکشید فاصله گودی تا ان سطح خودش را نشان می دهد. اگر انحنای ایجاد شده انعطاف پذیر باشد و هنگامی که به سمت جلو خم می شوید از بین برود نیاز به درمان پیچیده ای ندارد و با ورزشهای کمر بهبود می یابد. اگر درهنگام خم شدن به جلو ، گودی کمر از بین نرود دراین صورت ممکن است نیاز به درمان داشته باشید.
علل وعوامل خطر ایجاد کننده گودی غیر طبیعی کمر:
گودی کمر می تواند در هر سنی گرفتاری ایجاد کند. برخی بیماریها وحالتها به ایجاد یا شدید شدن گودی کمر کمک می کنند.این بیماریهاحالتهاعبارتند از:
سوالاتی که پزشک از بیمار مپرسد شامل این موارد است:
چه مواقعی ودر چه حالتهایی گودی کمر ایجاد می شود؟ مثلا حین خوابیدن یا راه رفتن
چه مواقعی گودی بدتر می شود ؟
ایا بیماراحساس می کند اندازه گودی در شرایط مختلف تغییر دارد؟
آیا درد، کرختی، سوزن سوزن شدن و مورمور اندامها مثلا شست پا و پا وجود دارد؟
آیا بیمار دچار ضعف ، اسپاسم وگرفتگی عضلات می شود؟
ممکن است سوال شود آیا بیمار کنترل مدفوع وادرار طبیعی دارد؟
معاینه بیمار دچار گودی کمر:
در معاینه از بیمار ممکن است خواسته می شود به سمت جلو و طرفین خم شده تا مشخص شود گودی ثابت است یا انعطاف پذیراست. سایر معاینات عصبی و عضلانی و معاینات خاص طب فیزیکی نیز بر اساس یافته های شرح حال انجام می شود
دامنه حرکت ستون فقرات بررسی می شود. آیا ستون فقرات بیمار وضعیت مناسبی دارد؟ پزشک هر گونه وضعیت غیر طبیعی را مورد معاینه قرار می دهد. وضعیت حسی بازوها و پاهای بیمار ممکن است بررسی شود.عکس برداری: در اکثر موارد معاینه کافی است اما ممکن است پزشک متخصص طب فیزیکی لازم بداند که عکس برداری ستون مهره ها یا لگن، ام آر آی، سی تی اسکن و نوار عصب و عضله گرفته شود.
درمان گودی غیر طبیعی کمر:
معمولا درمان غیر جراحی بهترین درمان است.در صورت لزوم مسکن برای رفع درد والتهاب تجویز میشود.مهمترین بخش درمان گودی کمر، درمان طب فیزیکی وتوانبخشی است. در اینحالت قدرت ستون فقرات وعضلات ان افزایش پیدا کرده و ستون فقرات بادرمان طب فیزیکی وتوانبخشی، انعطاف پذیر می گردد. این روشها شامل ورزشهای گودی کمر؛ شرکت در برنامه توانبخشی پیشرفته ستون فقرات و... است
متخصص طب فیزیکی در صورت نیاز بریس یا کمربند طبی تجویز می کند. بریس بخصوص در گودی کمر کودکان ونوجوانان باعث کنترل گودی می شودو جلو پیشرفت آنرا می گیرد.در صورت اضافه وزن و چاقی ، پزشک توصیه به کاهش وزن می نماید.اگر گودی کمر خیلی شدید باشد و علائم شدیدی ایجاد کند بندرت ممکن است روشهای جراحی مانند کار گذاشتن دیسک مصنوعی یا کیفوپلاستی و سایر اعمال جراحی لازم گردد.
برچسبها: لوردوز, قوس کمر, گودی کمر, طب فیزیکی, کیفوز