بدن انسان را به ژنراتور الکتریکی تشبیه کرده اند. به طور خاص، اعصاب و ماهیچه ها سیگنال های الکتریکی ایجاد می کنند که پیام هایی را به مغز شما ارسال می کند. آسیب به اعصاب و ماهیچه ها می تواند حرکت این سیگنال های الکتریکی را کند یا متوقف کند. اگر درد، ضعف یا بی حسی در پشت، گردن یا اندام خود دارید، اندازه گیری فعالیت الکتریکی در اعصاب و ماهیچه ها می تواند به پزشک کمک کند تا تشخیص صحیح را انجام دهد. سرعت و قدرت حرکت ایمپالس های الکتریکی در داخل و بین اعصاب و ماهیچه ها طی آزمایش نوار عصب و عضله (الکترودیاگنوستیک) اندازه گیری می شود. عصب یا ماهیچه آسیب دیده سیگنال الکتریکی ضعیف تر و کندتری را منتقل می کند.
NCV مخفف بررسی سرعت هدایت عصبی Nerve Conduction Velocity می باشد. عملا بررسی سرعت هدایت Nerve Conduction Study (NCS شامل :
الکترومیوگرافی شامل ثبت فعالیت الکتریکی عضله است که معمولا با الکترود سوزنی انجام می گیرد. الکترودهای سطحی نیز در مواردی که بخواهیم فعالیت کلی عضله را ثبت کنیم بکار می روند.مثلا در بیو فیدبک یا در بررسی قدرت عضلات اما در بررسی بیماریهای عصب و عضله انجام الکترومیوگرافی ضروری است.
در اکثر موارد این دو باید با هم انجام شوند. بطور استثنائی مثلا اگر پزشک تنها بخواهد وجود یا عدم وجود سندرم تونل کارپ را بداند و رد سایر بیماریها مثل درگیری ریشه گردنی را در نظر نگیرد و یا ممنوعیتی برای استفاده از سوزن وجود داشته باشد با درخواست پزشک معالج این کار انجام می شود.
برای گرفتن موج حسی ،عصب را در یک محل تحریک کرده و پاس خ را از روی پوست ثبت می کنیم. برای گرفتن موج حرکتی، پاسخ از روی عضله ثبت می گردد.
برای اندازه گیری سرعت هدایت عصبی، عصب را در دو نقطه تحریک می کنیم و فاصله بین دو نقطه تقسیم بر زمان طی شده در این حالت سرعت هدایت عصبی است.
سرعت هدايت عصبي (Nerve Conduction Study, NCV)
در اين تست سرعت هدايت امواج در طول يك عصب بررسي مي شود .براي اين كار ابتدا عصب توسط تحريك الكتريكي ،تحريك مي شود.
اين كار معمولا توسط قرار دادن دو الكترود از جنس نمدكه با سرم مرطوب شده اند و تحريك الكتريكي خفيف انجام مي شود. اين كار باعث تحريك عصب شده و موج عصبي حاصله توسط دو الكترود ديگر ثبت مي شود. سرعت هدايت عصبي بر اساس فاصله بين الكترود هاي تحريك كننده و ثبت كننده و همچنين زماني كه طول كشيده موج حاصله درعصب اين مسير را طي كند محاسبه مي شود. به جز موارد خاص ، همراه با تعين سرعت عصبي ،الكترو ميوگرافي نيز انجام مي شود .
کاربرد آزمایشات الکترودیاگنوستیک در ارزیابی شرایط زیر می باشد :
در صورت داشتن پيس ميكر قلبي به پزشك اطلاع داده شود.
الكترو ميو گرافي براي ارزيابي سلامت يك عضله يا عصب ان عضله انجام مي شود. براي انجام اين تست يك الكترود سوزني در عضله وارد مي شود وفعاليت الكتريكي عضله از اين طريق ثبت مي شود . نوع موج ايجاد شده بر صفحه مانيتور و صداي موج جهت تشخيص بكار مي رود.بعد از قرار داشدن الكترود از بيمار خواسته مي شود كه عضله خود را ابتدا به مقدار كم وسپس با درجات بيشتري منقبض كند.
براي انجام تست فرد نبايد گرسنه باشد و لباس راحتي پوشيده باشد.
اين تست در افرادي كه دچار آسيب عصبي يا ضعف عضلاني شده باشند انجام مي شود. مي توان به بيماريهاي زير اشاره نمود:
ضعف عضلاني
پلي ميوزيت
ميو پاتي/ ديستروفي عضلاني/ بيماري دوشن
سندرم تونل كارپ
آسيب عصب مديان،اولنا ،راديال و....
آسيب شبكه عصبي
كمر درد ، اختلال عملكرد عصب سياتيك و دیسک
درد گردن
نروپاتي محيطي
انجام الكتروميوگرافي با سوزن emg جزئ جدانشدني اين تست مي باشد و فقط در موارد اختلالات انعقادي خون ،ادم و ورم ناشي از برداشت سينه ،وجود عفونت در محل قرار دادن سوزن انجام نمي شود.
عدم استفاده از سوزن در نوار عضله منجر به پاسخ ناقص و با دقت پايين خواهد شد و نشانه پيشرفته بودن دستگاه نيست.
در صورت وجود اختلال خونريزي دهنده يا ،بيماري قلبي پزشك اطلاع داده مي شود.