شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین - پرتال اطلاع رساني

بررسی انواع روش های كاشت دندان

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]آدرس وب سایت : www.pezeshkonline.ir

از هزاران سال پیش بشر در جستجوی راهکارهایی جهت جایگزینی دندانهای از دست رفته خود بوده است. اتروسکانها که در ایتالیای امروز زندگی میکردند دندانهای مصنوعی را از استخوانهای گاو نر میساختند. تیم باستان شناسی دکتر Wilson آروارهای از نژاد Mayan کشف کردند که دندانهای تراشیده شدهای از جنس صدف در این آرواره به جای دندانهای ثنایای از دست رفته جایگزین شده بود.

کاشف ایمپلنت در اول قرن 19 شروع گردید. تحقیقات در مورد استفاده از موادی که بتواند جایگزین دندان از دست رفته شوند همچنان ادامه داشت در ابتدا سعی براین بود که دندانهای طبیعی از دهان شخص دیگر کاشته شوند اما این روش کاشت ایمپلنت با عفونت همراه بود و با شکست مواجه میگردید. ایمپلنت از جنس طلا ، نقره ، چینی و حتی سرب امتحان گردید اما درصد موفقیت کاشت آنها کم بود و قابل پیش بینی نبود. دکتر A.E.Strock در سال 1931 میلادی استفاده از آلیاژ Vitallium را برای ساخت ایمپلنتها توصیه نمود. در سال 1947 میلادی Manlio. Formiggini ایتالیایی ایمپلنتی از جنس Tantalum ساخت و در همان زمان Rapheal Cherchere ایمپلنتهایی از جنس آلیاژ کروم ، کبالت را ابداع کرد.

تحقیقات تیم سوئدی در مورد ایمپلنت دندانی

در سال 1952 میلادی یک تیم تحقیقاتی سوئدی در دانشگاه Lund سوئد به پیشرفت مهمی در علم ایمپلنتولوژی دست یافتند. سرپرست این تیم Peringar Branemark یک جراح ارتوپد بود. یکی از پروژههای تحقیقاتی این تیم ارزیابی میکروسکوپی پروسههای التیامی در استخوان بود. آنها بر روی خرگوش تحقیق میکردند و ایمپلنت تیتانیومی را در داخل استخوان ران خرگوش کار گذاشتند. بعد از چندین ماه متوجه اتصال خوب فلز تیتانیوم با استخوان ران خرگوش شدند. این پدیده اتصال استخوان را Osseointegrration نامگذاری نموده اند. بر اساس این تحقیق استفاده از ایمپلنتهای تیتانیومی متداول گردید. فلز تیتانیوم قابلیت اتصال بیولوژیکی بالایی را با استخوانها دارد از آن زمان تا کنون چند هزار بیمار از مزایای داشتن ایمپلنتهای دندانی بهرهمند شده اند.

تعریف ایمپلنت دندانی و عملکرد آن

اگر شخصی یک یا چند دندان را از دست داده باشد و یا کاملا بدون دندان باشد بمنظور جایگزینی دندانهای از دست رفته میتواند از ایمپلنت های دندانی استفاده نماید. یک ایمپلنت دندانی پایه کوچکی از جنس فلز تیتانیوم یا آلیاژهای تیتانیوم میباشد. این فلز به وسیله استخوانها براحتی پذیرفته میشود و اتصال استخوان فک با این فلز بخوبی صورت میپذیرد. واژه اتصال ایمپلنت به استخوان (Osseoitgration) خیلی زیاد در این رابطه استفاده میشود که منظور از آن پیوستگی و اتصال ایمپلنت دندانی با استخوان فک میباشد. ایمپلنت دندانی که جایگزین ریشه دندان میگردد دارای شیارهای ظریفی بر روی سطوحش میباشد که در استخوان فک پیچ میگردد ایمپلنت در داخل حفرهای که توسط دریل ایجاد شده است قرار میگیرد. اصلیترین هدف در نصب یک ایمپلنت رسیدن به یک اتصال فوری با استخوان اطراف آن میباشد. این امر یک پایداری اولیه را بوجود خواهد آورد که با گذشت زمان بوسیله افزایش بیشتر توده استخوانی بر روی سطح زیر میکروسکوپی ایمپلنت محکمتر خواهد گردید.

این سطح زیر توسط روشهای مختلف Acid etching Blosting و غیره ایجاد میگردد. پس از مدت زمان کوتاهی که استخوان اطراف کاملا به ایمپلنت متصل گردید میتوان قسمت تاج ْآن را بشکل یک دندان طبیعی بازسازی نمود، دندان جدید از نظر زیبایی همانند یک دندان طبیعی عمل مینماید. در مواردی که تحلیل استخوانی زیاد است، دست دندان متحرک بیمار گیر کافی ندارد و در نتیجه بیمار در جویدن، صحبت کردن و ... با مشکل مواجه میگردد. در این موارد میتوان با استفاده از تعداد محدودی ایمپلنت بعنوان پایه این مشکل را حل نمود.

كاشت دندان چیست

مزایای استفاده از ایمپلنتهای دندانی

اولین مزیت سلامتی و زیبایی بیشتر است وقتی که دندانها از دست میروند استخوان اطراف دندان شروع به تحلیل میکند. این تحلیل استخوان میتواند منجر به عقب رفتن فک گردد. بکار بردن ایمپلنتهای دندانی مانع این امر گردیده و بنابراین شکل طبیعی فک حفظ خواهد گردید. در طب سنتی کمبود دندان از دست رفته را با جایگزینی یک پلاک دندانی متحرک یا با تراش در دندان مجاور و استفاده از پل Bridge جبران مینمایند، اما در هنگام استفاده از ایمپلنت دندانی علاوه بر آنکه از تحلیل رفتن استخوان جلوگیری میشود، از صدمه به دندانهای مجاور نیز جلوگیری شده و زیبایی یک دندان طبیعی را به دهان بیمار باز میگرداند.

همچنین در نحوه صحبت کردن بیمار تغییری ایجاد نمیگردد. مزیت دیگر آن آسایش بیشتر میباشد، زیرا ایمپلنتهای دندانی اتصال محکمی با استخوان فک پیدا میکنند هیچ گونه لغزندگی و حرکت دندان مصنوعی وجود نخواهد داشت. این امر ناراحتیهای مربوط به استفاده از دندان مصنوعی از قبیل اتصال ضعیف ، تحریک لثه و درد را برطرف خواهد نمود.

چند دندان میتواند توسط ایمپلنت حمایت شود ؟

تمام اشکال متداول جایگزینی دندانها از قبیل پلها یا دندان مصنوعی میتواند بوسیله استفاده از ایمپلنتهای دندانی انجام پذیرد. اگر شما فقط یک دندان طبیعی را از دست داده باشید یک ایمپلنت برای جایگزین نمودن کافی خواهد بود در فضاهای بزرگتر که تعداد دندان بیشتری از دست رفته، لزوما نیاز به استفاده از یک ایمپلنت برای هر دندان نمیباشد، هر چند تعداد دقیقی ایمپلنت بستگی به کیفیت و میزان استخوان در ناحیهای که ایمپلنت کار گذاشته میشود، خواهد داشت.

دانسیته (تراکم استخوان) در فک بالا عموما ضعیفتر از فک پایین میباشد و اگر در فک بالا اصلا هیچ دندانی وجود نداشته باشد حداقل شش ایمپلنت برای جایگزینی کامل دندانها ، صورت ثابت کافی خواهد بود. در فک پایین بخصوص در جلوی آن استخوان خیلی محکم میباشد بنابراین نیاز به ایمپلنتهای کمتری نسبت به فک بالا وجود خواهد داشت و تعداد چهار ایمپلنت میتواند ده دندان یا بیشتر از در فک پایین حمایت نماید. اگر چه استفاده از 5 تا 6 ایمپلنت متداول میباشد. ایمپلنتهای دندانی معمولا از اصول مهندسی پیروی میکنند، آنها باید در یک استخوان قوی کار گذاشته شوند.

افراد مناسب برای ایمپلنت دندانی

اگر فردی از سلامتی عمومی کاملی برخوردار باشد، ایمپلنتهای دندانی یقینا میتوانند کارگزاری شوند. هر چند نوشیدن مشروبات الکلی یا سیگارکشیدن مشکلاتی را در ارتباط با التیام اولیه ایجاد مینماید و میتواند اثر منفی روی سلامت لثه و بافت استخوانی اطراف ایمپلنت داشته باشد. تعدادی از دندان پزشکان اگر بیمار سیگار خود را ترک ننماید، تمایلی بکار گذاشتن ایمپلنت بدلیل تاثیر منفی آْن از خود نشان نمیدهند.

اهمیت سلامت دهانی در مورد کارگزاری ایمپلنت دندانی

معالجه لثه ، ترمیم پوسیدگی و حذف آبسهها برای موفقیت بادوام در درمان بنیاد مهم میباشد. اگر دندان لق ، خونریزی قابل توجه بویژه زمانی که دندانهایتان را تمیز میکنید دارید امکان دارد مشکلاتی در لثه شما وجود داشته باشد. بیماریهای لثه (Periodotaldisease) یک علت عمده تحلیلرفتن استخوان هستند و معالجه ایمپلنتهای دندانی را با مشکل مواجه خواهند نمود.

عوامل موثر در تحلیل رفتن استخوان

هر وقت یک دندان کشیده میشود میزان قابل توجهی از استخوان در اطراف بخش باقیمانده ریشه ممکن است از دست برود. این امر در طی چند ماه اول بسرعت صورت میپذیرد. تحلیل استخوان Bone resorption نامیده میشود. اگر چه میزان و مقدار تحلیل استخوان در بین افراد مختلف متغیر است ولی مراقبتهای اختصاصی میتواند موجب کاهش آن گردد. گاهی اوقات سادهترین راه برای به حداقل رساندن تحلیل استخوان بعد از کشیدن دندان ، جایگزینی فوری ایمپلنت در طی چند هفته اول میباشد و این راهکار خاص ایمپلنتهایی با سطح بیولوژیک میباشد که دوره التیام ، استفاده از این ایمپلنتها کاهش قابل توجهی دارد.

نقش ایمپلنتهای دندانی در حفظ استخوان

این امر یکی از مهمترین عملکردهای ایمپلنتهای دندانی می باشد. وقتی ایمپلنت کار گذاشته میشود هر روز نیروی فانکشنال استخوان اطراف آن را تحریک نموده موجب محکمتر شدن و قویتر شدن استخوان می گردد.

میزان موفقیت عمل ایمپلنت

اگر یک ایمپلنت بصورت محکم با استخوان اطراف خود تثبیت نشود سرانجام شل خواهد شد و قادر نخواهد بود دندان جایگزین شده را حمایت نماید. شکست در عمل ایمپلنت کمتر از 5 درصد میباشد و بطور متوسط میزان موفقیت ایمپلنتهای دندانی 95 درصد گزارش شده است.

مدت زمان انجام مراحل ایمپلنت

بطور روتین از زمان کاشت ایمپلنت تا زمان کارگزاری تاج دندان بطور متوسط 9 هفته تا 6 ماه زمان ترمیم بافتی تشکیل استخوان طول میکشد. جراح دندانپزشک ایمپلنت را طی عمل جراحی ویژه در استخوان فک شما قرار میدهد. این جراحی معمولا در داخل مطب دندانپزشک و با بیحسی موضعی انجام میشود.

دندان قورچه (Bruxism)

بیمارانی که عادت به دندان قورچه دارند ممکن است در معرض خطر فشار بیش از اندازه روی ایمپلنتهای دندانی باشند. در اغلب مردم دندان قورچه در طی خواب رخ میدهد و عموما فرد نسبت به این عمل آگاهی ندارد. صافشدن دندانها ، ترک برداشتن مینا و یا شکسته شدن های جزئی دندانهای پر شده علایم کلینیکی متداول دندان قورچه میباشند. دندان قورچه بایستی مورد توجه قرار گیرد و بوسیله قرار دادن ایمپلنتهای اضافی ، انتخاب مواد پرکننده مناسب و استفاده از یک Bite guard در هنگام شب میتواند دندانهای جدید را محافظت نمود.

شبکه پزشک آنلاین جزو اولین پایگاه های اطلاع رسانی در حوزه سلامت به زبان فارسی می باشد که مطالب مفید و جدیدی در زمینه های گوناگون از جمله پوست و مو و زیبایی، کنترل درد، طب مکمل و ... در اختیار علاقمندان قرار می دهد.


اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
نحوه تزریق فیلر خط اخمدکتر پرستو خسروانی [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
آیا آسیب دیدن بیضه باعث ناباروری مردان می گردددکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
کک و مک چیست؟ رهایی از کک و مکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
کاشت ابرو به روش fut چگونه است؟دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
پیوند مو به روش FIT و FUT؛ بررسی مزایا و معایب هر روشدکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
ضخامت جدار مثانه در سونوگرافیدکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]
بهترین روش غیر جراحی درمان افتادگی پلکدکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
رادیولوژی دندان چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]
کاشت ابرو به روش FIT چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
روش FIT برای کاشت مو؛ همه اطلاعات کاربردی و پاسخ به سوالات متداولدکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
لیلا رستم شیرازی - آسیب شناسی گفتار و زبان
لیلا رستم شیرازی

آسیب شناسی گفتار و زبان


www.leilarostamshirazi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر زهرا سعادتی - متخصص جراحی عمومی
دکتر زهرا سعادتی

متخصص جراحی عمومی


www.Hemorrhoid-laser.com
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر سید محمد رضا حکیمیان - بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان
دکتر سید محمد رضا حکیمیان

بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان


www.drhakimian.com
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت