بدن انسان از میلیونها نورون عصبی تشکیل شده است که وظیفه انتقال پیام را از عضلات به سمت مغز و بالعکس را به عهده دارند. وجود اختلال در هر کدام از این نورونها در انتقال پیام ها مشکل ایجاد می کند تخریب پوسته میلین، تخریب خود عصب و ایجاد اسکار، گیرکردن و له شدن عصب و امثال آن از دسته اختلالات اعصاب هستند.
اختلالات عصبی بیماری هایی هستند که بر روی سیستم اعصاب مرکزی و محیطی تأثیر می گذارند. برای تشخیص مشکلات عصب و عضله نیاز به نوار عصب و عضله است تا بتوان مشکلات عصبی موجود در بدن را تشخیص داد. این روش، یک تست تشخیصی است که وضعیت سلامت عضلات و سلول های عصبی که آنها را کنترل می کند، را ارزیابی می کند.
این سلول های عصبی، نورون های حرکتی نامیده می شوند. آنها سیگنال های الکتریکی را که باعث انقباض و شل شدگی عضلات می شود، منتقل می کنند. نوار عصب و عضله این سیگنال ها را به نمودار یا اعداد، ترجمه می کنند و به پزشکان در تشخیص کمک می کند.
در تشخیص فشار روی ریشه های عصبی که از بین مهره ها عبور کرده و توسط دیسک صدمه دیده تحت فشار قرار می گیرند کمک کننده است و به پزشک معالج در تشخیص میزان ضایعه ایجاد شده توسط دیسک صدمه دیده کمک می کند. تست نوار عصب و عضله برای بررسی وضعیت بهبود پس از درمان دیسک کمر و گردن به صورت جراحی و یا روش های طب فیزیکی ، مؤثر است.
آزمایشات الکترودیاگنوستیک برای ارزیابی شرایطی مانند:
به طور معمول این تست طی پروسه زیر انجام می شود:
الکترومیوگرافی ممکن است باعث بروز درد خفیفی شود که می توان آن را بدون مصرف داروی مسکن به طور کامل تحمل کرد.
در ادامه به برخی از اصطلاحات این تست می پردازیم که برای تفسیر پاسخ نوار عصب و عضله و پاسخ به اینکه نوار عصب و عضله چیست کمک کننده هستند:
این تست را می توان یک تست کم خطر و تقریباً بدون عارضه به شمار آورد. البته شما ممکن است در محل ورود الکترود سوزنی با مشکلاتی مثل خونریزی، عفونت، یا آسیب عصبی رو به رو شوید که این موضوع بسیار کم رخ خواهد داد و می توان آن را کاملاً نادر دانست. در زمان ورود الکترودها در عضلات امتداد دیواره قفسه سینه نیز بسیار احتمال آن پایین است که هوا با ورود به ناحیه مابین ریه ها و دیواره قفسه سینه سبب آسیب دیدگی ریه و پارگی کیسه های هوایی گردد. تنها عارضه متداول این تست را می توان درد محل ورود الکترودها به شمار آورد که چند روزی ممکن است با شما همراه باشد. اما شما می توانید حتی برای از بین بردن این درد کم نیز از مسکن ها استفاده کنید. در مواقع بسیار اندکی نیز محل ورود سوزن ها دچار خارش و تورم خواهد شد که در صورت غیرطبیعی بودن تورم نیاز است که این موضوع با پزشک در میان گذاشته شود.
هزینه تست نوار عصب و عضله در اصفهان بستگی به تجهیزات مصرفی در تست، تعداد خدمات انجام شده، آزمایش ها و تست های مورد نیاز، مرکز انجام تست عصب و عضله و… دارد که درآن صورت نمی توان هزینه دقیقی برای انجام این تست داد و برای هر فردی متفاوت است.
همچنین بخوانید: نوار عصب و عضله برای تشخیص ام اس
اعصاب و ماهیچه ها سیگنال های الکتریکی ایجاد می کنند که پیام هایی را به مغز ارسال می کند. اعصاب حسی اطلاعات مربوط به محیط اطراف را به مغز می رسانند. اعصاب حرکتی برای فعال شدن ماهیچه ها سیگنال هایی از مغز هدایت می کنند.آسیب ها یا بیماری هایی که بر اعصاب و ماهیچه ها تأثیر می گذارد، می تواند حرکت این سیگنال های الکتریکی را کند یا متوقف کند.
اگر درد، ضعف یا بی حسی در پشت، گردن یا دست ها دارید، اندازه گیری سرعت و درجه فعالیت الکتریکی در ماهیچه ها و اعصاب می تواند به پزشک در تشخیص درست کمک کند. به این فرایند آزمایش الکترودیاگنوستیک (Electrodiagnostic) گفته می شود.این آزمایش شامل مطالعات هدایت عصبی (NCS) و الکترومیوگرافی (EMG) است.
نوار عصب و عضله که به عنوان تکمیل کننده معاینات فیزیکی جهت تشخیص میوپاتی در بیماران مشکوک انجام می شود؛ در کلینیک طب فیزیکی دکتر سلمان فلاح با دقت بالا قابل انجام است. لطفا جهت ارتباط با کلینیک طب فیزیکی دکتر فلاح در اصفهان ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ، با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
الکترومیوگرافی شامل ارزیابی و ثبت فعالیت عضلات است. ابزار الکترومیوگرافی الکترومیوگراف است. الکترومیوگراف پتانسیل الکتریکی تولید شده توسط یک ماهیچه را تشخیص می دهد و سابقه فعالیت ماهیچه ای به نام الکترومیوگرام را تولید می کند.
EMG برای شناسایی بیماری های عصبی-عضلانی و اختلالات کنترل حرکتی استفاده می شود. EMG معمولاً با مطالعه هدایت عصبی انجام می شود. فعالیت الکتریکی یک ماهیچه را می توان با استفاده از الکترود سطحی (EMG سطحی)، برای یک ناحیه بزرگ عضله و EMG سوزنی برای یک ناحیه کوچک تر اندازه گیری کرد.
ماهیچه ها معمولاً در حالت استراحت و حداقل انقباض عضلات مورد آزمایش قرار می گیرند. ضروری است قبل از انجام آزمایش به بیمار گفته شود که چه انتظاری از نتیجه آزمایش داشته باشد. در صورت ناراحتی بیمار یا درخواست توقف، باید آزمایش را متوقف کرد.
مطالعه هدایت عصبی که به عنوان آزمایش سرعت هدایت عصبی نیز شناخته می شود، برای اندازه گیری سرعت فعالیت الکتریکی یک عصب استفاده می شود. مطالعات هدایت عصبی می تواند فیبرهای عصبی حسی یا حرکتی را آزمایش کرده و هم سرعت هدایت و هم دامنه سیگنال الکتریکی ناشی از تحریک عصبی را تعیین کنند. پتانسیل عمل عصب حسی (SNAP) اطلاعاتی در مورد آکسون عصب حسی و مسیر آن را از گیرنده های دیستال در پوست تا گانگلیون ریشه پشتی ارائه می دهد، در حالی که پتانسیل عمل ترکیبی عضله (CMAP)، ارزیابی فیبرهای اعصاب حرکتی است که منشاء آن سلول های شاخی قدامی و امتداد آن فیبرهای عضلانی می باشد.
برای تعیین سرعت هدایت حرکتی عصب حرکتی، عصب تحریک شده و پاسخ ماهیچه های هدف آن ثبت می شود. یک الکترود فعال روی بدن ماهیچه قرار می گیرد. یک الکترود مرجع به صورت دیستال (به صورت ایده آل بر روی غیر عضله) قرار می گیرد. الکترود زمین معمولاً بین الکترود فعال و محرک قرار می گیرد. عصب در نزدیک الکترود فعال و سپس در محل نزدیک تر تحریک می شود.CMAP تولید شده توسط ماهیچه به دنبال تحریک عصب حرکتی ثبت می شود.
تاخیر انتهایی اصطلاحی برای مدت زمان یا تاخیر قبل از شروع دپلاریزاسیون ماهیچه است. این مقدار هم شامل مدت زمانی است که طول می کشد تا عصب از نقطه تحریک به ناحیه انتهای حرکتی منتقل شود و هم مدت زمانی که برای انتقال اتصال عصبی - عضلانی برای فعال شدن ماهیچه طول می کشد را شامل می شود. هنگامی که یک تاخیر پایانی ثبت شد، سرعت هدایت حرکتی را می توان با تحریک محل نزدیک تر دیگری در امتداد عصب حرکتی تعیین کرد. محاسبه سرعت هدایت عصب حرکتی مستلزم آگاهی از فاصله بین دو محل تحریک و تفاوت در تاخیرهای پایانی ثبت شده از محل های دورتر و نزدیک تر است. تقسیم فاصله بر زمان، سرعت هدایت عصبی را بر روی بخش بین محرک ها می دهد. مطالعات حرکتی ارتودرومیک هستند (از پروگزیمال تا دیستال اندازه گیری می شوند).
برای تعیین سرعت هدایت حسی یک عصب، عصب از نظر الکتریکی تحریک می شود و پاسخ عصب در مکان متفاوتی دریافت می شود. مطالعات حسی ارتودرومیک یا آنتیدرومیک هستند.تحریک ارتودرومیک در صورتی اتفاق می افتد که عصب حسی به صورت مخروطی تحریک شده و از راه دور ثبت شود. اگر عصب حسی به صورت دیستال تحریک شده و به صورت نزدیک ثبت شود، تحریک آنتیدرومیک رخ می دهد.
پتانسیل های برانگیخته حسی (SEPs) عملکرد مسیرهای حسی - حسی را با تحریک اعصاب حسی ارزیابی می کنند. SEPها ممکن است با تحریک اعصاب حسی مخلوط یا خالص در اندام فوقانی و تحتانی، در ناحیه درماتومی پوست و برخی از اعصاب جمجمه ای با عملکرد حسی ثبت شوند.
الکترومیوگرافی تک فیبری (SFEMG) یک آزمایش تشخیصی انتخابی است که شامل ارزیابی پتانسیل های عملکردی فیبر عضلانی (MFAP) است. الکترومیوگرافی تک فیبری حساس ترین آزمایش الکتروفیزیولوژیک برای میاستنی گراویس و سایر آسیب های اتصال عصبی - عضلانی است. همچنین در ارزیابی مورفولوژی واحد حرکتی در برخی بیماری های عصبی - عضلانی مفید است.
تحریک عصبی مکرر (RNS) شامل تحریک الکتریکی زیر جلدی مکرر همه فیبرهای حرکتی درون یک عصب محیطی است که تکانه های پی در پی ایجاد می کند. تحریک عصبی مکرر برای تشخیص میاستنی گراویس و سایر اختلالات اتصال عصبی عضلانی (NMJ) استفاده می شود.
پیری با کاهش عملکردهای فیزیولوژیکی مشخص می شود و ممکن است با تغییراتی مانند کاهش فعالیت های روزمره، عملکرد ماهیچه ها از جمله کنترل وضعیتی و فعال شدن ماهیچه ها و غیره همراه باشد. این تغییرات ممکن است بر توانایی عملکردی افراد مسن و زندگی مستقل تأثیر بگذارد. الکترومیوگرافی یکی از ابزارهای الکترودیاگوستیک است که می تواند اطلاعات مرتبط با تغییرات مربوط به سن در تنظیمات عضلانی - عضلانی را ارائه دهد و به شناسایی عواملی که ممکن است موجب خطر سقوط در افراد مسن شود، کمک کند.
بسیاری از مطالعات بیانگر این نتایج هستند که درمان های دستی که معمولاً توسط پزشکان طب فیزیکی انجام می شوند، برای درمان کمردرد موثر بوده و همچنین برای درمان دیسک کمر، رادیکولوپاتی و گردن درد مفید است. شما می توانید برای کایروپراکتیک یا درمان های دستی ، به کلینیک طب فیزیکی دکتر سلمان فلاح در اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت ارتباط با کلینیک طب فیزیکی دکتر فلاح در اصفهان ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ، با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.