راشیتیسم، یک بیماری استخوانی در کودکان است که باعث ضعیف شدن استخوان ها، پاهای خمیده و سایر ناهنجاری های استخوانی می شود. راشیتیسم در کودکان بین ۶ تا ۳۶ ماهه، شایع تر است. کودکان بیشتر در معرض خطر ابتلا به راشیتیسم هستند؛ زیرا هنوز در حال رشد هستند. همچنین در کودکانی که در منطقه ای با نور خورشید کم زندگی می کنند، از رژیم گیاه خواری پیروی می کنند یا محصولات شیری مصرف نمی کنند، این بیماری رایج است. در برخی موارد، بیماری راشیتیسم، ارثی است. کودکان مبتلا به راشیتیسم به اندازه کافی کلسیم، فسفر یا ویتامین D دریافت نمی کنند که همه این ها برای رشد استخوان های سالم، مهم هستند.
در واقع ویتامین D به بدن کودک شما کمک می کند تا کلسیم و فسفر غذا را جذب کند. کمبود ویتامین D، حفظ سطح مناسب کلسیم و فسفر در استخوان ها را دشوار می کند که می تواند باعث راشیتیسم شود. افزودن ویتامین D یا کلسیم به رژیم غذایی به طور کلی مشکلات استخوانی مرتبط با راشیتیسم را اصلاح می کند. هنگامی که راشیتیسم به دلیل یک مشکل پزشکی زمینه ای دیگر باشد، ممکن است فرزند شما به داروهای اضافی یا درمان دیگری نیاز داشته باشد. برخی از ناهنجاری های اسکلتی ناشی از راشیتیسم ممکن است به جراحی اصلاحی نیاز داشته باشند.
از جمله مهم ترین عللی که در بروز عارضه نرمی استخوان دخیل هستند:
افرادي که بيشترين خطر ابتلا به راشيتيسم و نرمي استخوان در آنها وجود دارد، عبارتند از:
در طول معاینات بالینی، پزشک به آرامی روی استخوان های کودک فشار می آورد، ناهنجاری ها را بررسی کرده و در حین معاینه به موارد زیر توجه می کند:
عکس رادیوگرافی ساده از استخوان های آسیب دیده می تواند ناهنجاری استخوان را نشان دهد. برخی دیگر از بررسی های تصویری شامل اسکن سنجش تراکم استخوانی و چکاپ سلامت استخوان است که می تواند نشان دهنده ی تراکم استخوان باشد. یکی دیگر از مواردی که در تصویربرداری مورد استفاده قرار می گیرد و در تشخیص نرمی استخوان به ما کمک می کند، تصویربرداری با اشعه ایکس است.
آزمایش خون و ادرار می تواند تشخیص نرمی استخوان را تأیید کند و همچنین بر پیشرفت درمان نظارت داشته باشد. زمانی که کلسیم و ویتامین دی بدن شما کم باشد، می توان از آزمایش های انجام شده آن را دریافت.
نوع درمان راشیتیسم به علت آن بستگی دارد. در موارد مربوط به راشیتیسم تغذیه ای و کمبود ویتامین D، نحوه درمان ساده است. اولین قدم آن است که هرگونه سطح غیر عادی کلسیم و فسفات را را با مکمل های کلسیم و فسفات و همچنین ویتامین D فعال (کلسیتریول) اصلاح کنیم تا از عوارض کمبود آنها جلوگیری شود. هنگامی که ابتلا به راشیتیسم تأیید شد، شروع مصرف مکمل ویتامین D و همچنین رژیم غذایی سرشار از کلسیم توصیه می شود. این موضوع مخصوصاً برای کودکانی که رژیم های غذایی گیاهخواری دارند، حائز اهمیت می باشد. درمان هرگونه ناهنجار ی های استخوانی بستگی به شدت بیماری دارد و ممکن است نیاز باشد که بیمار به یک ارتوپد معرفی شود تا مورد معاینه قرار بگیرد.
از مهم ترین راهکارهایی که در جهت پیشگیری از بروز نرمی استخوان از سوی بهترین متخصصین ارائه می شود می توان موارد زیر را نام برد:
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان، می توانید با روشهای درمان بدون جراحی، به رفع و بهبود اغلب دردهای کمر و ستون فقرات بپردازید و کیفیت زندگیتان را ارتقا داده توانایی های خود را در انجام کارها و فعالیت های روزمره، که به هر دلیل دچار اشکال شده اند؛ افزایش دهید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.