بزرگ شدن طحال یا اسپلنومگالی وضعیتی است که در آن طحال از اندازه طبیعی خود بزرگتر شده و ممکن است عملکردهای مهمی که در بدن دارد را تحت تاثیر قرار دهد. طحال، عضوی است که در قسمت بالای شکم و سمت چپ بدن قرار دارد و نقش مهمی در تصفیه خون، ذخیره سازی گلبول های سفید و پلاکت ها و مقابله با عفونت ها دارد. اسپلنومگالی می تواند به دلیل مشکلات مختلفی مانند عفونت ها، بیماری های کبدی، اختلالات خونی و برخی بیماری های متابولیک رخ دهد. شناخت علائم این بیماری و روش های تشخیصی مرتبط با آن به افراد کمک می کند تا در صورت بروز نشانه های هشداردهنده، به موقع اقدام کرده و از پیشرفت مشکلات جدی تر جلوگیری کنند. در این مقاله به بررسی علائم، دلایل و روش های تشخیص بزرگ شدن طحال خواهیم پرداخت.
تفسیر سونوگرافی طحال
اندازه نرمال طحال در سونوگرافی
اسپلنومگالی می تواند ناشی از عفونت، سیروز و سایر بیماری های کبدی، بیماری های خونی که با سلول های خونی غیرطبیعی مشخص می شوند، مشکلات سیستم لنفاوی یا سایر شرایط باشد. در اینجا برخی از دلایل رایج بزرگ شدن طحال را آورده ایم.
نشانه های این بیمار نادر هستند و به همین دلیل اکثر مردم نمی دانند که دچار آن شده اند. افراد معمولاً در طی معاینه بدنی از این موضوع مطلع می شوند. این ها رایج ترین علائم بزرگ شدن طحال هستند:
اگر دردی شدیدی دارید، یا هنگام تنفس عمیق علائم درد بدتر می شوند، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. البته علائم بزرگ شدن طحال، بیشتر هستند و برخی از آنها به بیماری های زمینه ای مربوط می شوند و علائم آنها عبارتند از:
طحال عضو مهمی است که در میان اندام های دیگر به عملکرد سیستم ایمنی در بدن کمک می کند. بزرگ شدن طحال معمولاً در نتیجه سایر بیماری ها یا عفونت ها رخ می دهد. بزرگ شدن طحال (اسپلنومگالی) می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. به عنوان یک قاعده، این بیماری به خودی خود یک بیماری نیست، بلکه در نتیجه سایر بیماری ها یا عفونت های زمینه ای رخ می دهد. به همین علت می تواند خطرناک باشد.
طحال بزرگ شده معمولاً در معاینه فیزیکی تشخیص داده می شود. اغلب می توان با فشار کف دست در ناحیه چپ بالایی شکمی طحال بزرگ شده را تشخیص داد. برای تشخیص بهتر عوامل بزرگ شدن طحال، پزشک ممکن است یک یا پند مورد از آزمایشات زیر را درخواست کند:
در این خصوص لازم است تا بیماران به مدت 8 الی 12 ساعت پیش از سونوگرافی ناشتا باشند و هیچ مواد غذایی در این خصوص مصرف نکرده باشند. در غیر این صورت ممکن است که تشخیص پزشک دقیق و مناسب نباشد. در این خصوص می توانید از مایعات استفاده کنید و نوشیدن آب قبل از سونوگرافی برای شما بلامانع خواهد بود. نحوه انجام دادن آن نیز به این شکل است که بر روی یک تخت دراز می کشید و لباس های خود را از تن در می آورید. سپس پزشک دستگاه سونوگرافی را بر روی شکم و قسمتی که طحال در آن قرار گرفته است، حرکت می دهد تا به این شکل بتواند بیماری های ایجاد شده در طحال را تشخیص دهید و تصاویری از طحال با انجام این کار بر روی مانیتور ظاهر می شوند که این تصاویر نشان دهنده وضعیت طحال هستند. برای بیان کردن اندازه طحال، شاخص طحال که حاصل ضرب دیامتر عرضی طحال در دیامتر عمود بر آن در بزرگترین مقطع طحال است، محاسبه میشود. اندازه گیری شاخص طحال و درجه بندی آن با استفاده از اولتراسونوگرافی روش کمکی مفیدی در مشخص کردن اسپنومگالی، بخصوص در بیمارانی که طحال آنها قابل لمس نیست، می باشد.
بعد از تشخیص عوامل بزرگ شدن طحال، می توان بسته به عوامل بزرگ شدن طحال و شدت بزرگ شدگی روند درمانی را تعیین کرد. درمان برای طحال بزرگ شده بر مشکلات اساسی تمرکز دارد. به عنوان مثال، اگر شما عفونت باکتریایی داشته باشید، درمان شامل آنتی بیوتیک ها می شود. اگر طحال شما بزرگ شده است؛ ولی نشانه ای ندارید و عوامل بزرگ شدن طحال را نمی توان پیدا کرد، پزشک ممکن است تا مدتی برای تشخیص بهتر عوامل بزرگ شدن طحال منتظر بماند. شما مجبور خواهید بود که برای ارزیابی مجدد شش تا ۱۲ ماه و یا زودتر منتظر علائم این بیماری باشید.
در صورتی که بزرگ شدگی طحال خطرناک باشد و یا عوامل بزرگ شدن طحال مشخص نباشد، برداشتن طحال با عمل جراحی صورت می گیرد. در موارد مزمن یا بحرانی، جراحی ممکن است بهترین امید را برای بهبودی ارائه دهد. حذف انتخابی طحال نیاز به بررسی دقیق دارد. شما می توانید یک زندگی فعال بدون طحال داشته باشید؛ اما احتمال بیشتری برای عفونت های جدی یا حتی تهدید کننده زندگی پس از برداشتن طحال دارید.
عوارض احتمالی طحال بزرگ شده عبارتند از: