تخمدان ها غدد تولید مثلی در زنان هستند و برای تولید مثل تخمک تولید می کنند. تخمک ها از تخمدان ها از طریق لوله های فالوپ به داخل رحم می روند که در آنجا تخمک بارور در آن قرار می گیرد و به جنین تبدیل می شود. تخمدان ها همچنین منبع اصلی هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون هستند. یک تخمدان در هر طرف رحم قرار دارد. سرطان تخمدان در حال حاضر پنجمین علت شایع مرگ ومیر زنان است. در واقع زمانی این بیماری بروز می کند که سلول های غیر طبیعی در تخمدان شروع به تکثیر خارج از کنترل کنند و تومور را تشکیل دهند. در صورت عدم درمان تومور می تواند به سایر قسمت های بدن گسترش یابد و باعث بروز سرطان تخمدان متاستاتیک یا سرطان تخمدان پیشرفته شود.
سرطان تخمدان اغلب تا پیش از گسترش یافتن در لگن و حفره شکمی قابل شناسایی نیست، بنابراین علائم بسیار آشکاری در زمان وقوع نخواهد داشت. زمانی که بیماری یا سرطان تخمدان در مراحل پیشرفته باشد درمان آن دشوار خواهد بود؛ اما به طور کلی احتمال موفقیت در درمان سرطان تخمدان در مراحل اولیه (Early-Stage) بیشتر می باشد. سونوگرافی می تواند سرطان تخمدان را در مراحل اولیه تشخیص دهد. تشخیص کیست تخمدان با سونوگرافی یکی از دقیق ترین روش ها می باشد. برای انجام این روش، پزشک یا تکنسین با مبدل امواج صوتی با فرکانس بالا را ارسال و دریافت می کند تا تصویر از رحم و تخمدان های بیمار بر روی صفحه نمایش رایانه ایجاد شود. با سونوگرافی می توان تخمدان و رحم را از لحاظ سایز، شکل و استحکام بررسی نمود. سونوگرافی به شناسایی تومورهای احتمالی و تشخیص اینکه آیا تومور جامد هستند یا کیست که توده های غیر سرطانی حاوی مایع هستند، کمک می کند.
در همه موارد سرطان تخمدان نمی توان دلیل ایجاد این بیماری را تشخیص داد؛ ولی در بعضی از انواع سرطان تخمدان، بیماری ارتباط مستقیم با سابقه خانوادگی بیمار و ژنتیک او دارد. از مواردی که می تواند خطر ابتلا به این بیماری را در خانم ها افزایش دهد می توان به چاقی و مصرف غذا های چرب، نداشتن زایمان، بلوغ زود رس و یائسگی دیر رس اشاره نمود. مصرف قرص های ضد بارداری می تواند به طور چشمگیری خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش دهد.
برخی عوامل ممکن است ریسک ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهند مانند:
اگر ساکن اصفهان هستید می توانید برای انجام سونوگرافی رحم و تخمدان جهت تشخیص بیماریهای زنان، به رادیولوژی مرکزی اصفهان مراجعه نمایید و از خدمات تخصصی و ریپورت های دقیق این مرکز برخوردار شوید. لطفا جهت هماهنگی و روزرو نوبت با شماره تلفن 32202762-031 تماس حاصل فرمایید.
ممکن است علائم اولیه سرطان تخمدان چندان به نظر جدی نیایند و فرد آنها را مواردی بی اهمیت و زودگذر تلقی کند؛ اما اگر بیماری وارد مراحل پیشرفته شود علائم زیر بروز خواهند کرد:
سرطان تخمدان انواع گوناگونی دارد. این بیماری بر اساس نقاط درگیری و نوع سلول های سرطانی متفاوت خواهد بود. در زیر به انواع این سرطان اشاره خواهیم کرد:
تومور استروما در واقع بافت تخمدانی است. این غده حاوی تعداد بالایی از سلول های غیرطبیعی تولید کننده هورمون است. تومور استروما در خیلی از موارد در مراحل اولیه قابل تشخیص است. این نوع تومور سرطان تخمدان حدوداً ۷ درصد موارد ابتلا به سرطان تخمدان را شامل می شود.
این سرطان خیلی در زنان شایع نیست. در واقع تومور ژرم سل یکی از نادرترین انواع تومور سرطان تخمدان به شمار می رود و جالب است بدانید که بیشتر بانوان جوان دچار این بیماری می شوند.
این تومور لایه ظریف خارجی تخمدان را به خود درگیر می کند. تومور اپیتلیال شایع ترین نوع سرطان تخمدان محسوب می شود. از کل آمار مبتلایان به سرطان تخمدان ۹۰ درصد مبتلا به نوع اپیتلیال هستند.
مرحله بندی سرطان معمولاً برحسب خوش خیم یا بدخیم بودن سرطان، میزان پخش شدن و شدت آن انجام می شود؛ ولی سازمان جهانی سرطان بر اساس داده های SEER که یک بانک اطلاعاتی جامع است، مرحله بندی دیگری برای سرطان تخمدان ارائه داده است:
از آنجایی که درمان معمولاً بلافاصله پس از تشخیص سرطان شروع می شود، نمی توان به راحتی تشخیص داد کدامیک از عوارض ناشی از سرطان و کدامیک ناشی از شیوه درمان انتخابی هستند. عوارض شایع و معمول سرطان تخمدان معمولاً به این صورت هستند:
آزمایشات و روش های متعددی برای تشخیص این سرطان وجود دارد که عبارتند از:
روند درمان سرطان تخمدان معمولاً شامل ترکیبی از جراحی و شیمی درمانی است. درمان های دیگر آن ممکن است در شرایط خاص استفاده شوند. در ادامه به جزئیات هرکدام اشاره خواهیم کرد.
از انواع روش های جراحی برای درمان سرطان تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
شیمی درمانی نوعی درمان دارویی است که از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول هایی با قدرت رشد بالا از جمله سلول های سرطانی استفاده می کند. داروهای شیمی درمانی را می توان به داخل رگ تزریق کرد یا بصورت خوراکی مصرف کرد. شیمی درمانی اغلب پس از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده استفاده می شود. قبل از جراحی نیز می توان از آن استفاده کرد. همچنین در صورت نیاز می توانید به پزشک مراجعه کرده و راهنمایی های لازم را دریافت نمایید. در شرایط خاص، داروهای شیمی درمانی ممکن است گرم شوند و در حین به داخل شکم تزریق شوند جراحی (شیمی درمانی داخل صفاقی هیپرترمیک).
اصولاً درمان های دارویی هدفمند بر نقاط ضعف سلول های سرطانی تمرکز دارند و با حمله به این نقاط می توانند باعث مرگ سلول های سرطانی شوند. اگر این نوع درمان برای شما قابل انجام باشد، پزشک ممکن است ابتدا سلول های سرطانی شما را آزمایش کند تا مشخص کند کدام درمان هدفمند بیشترین تأثیر را بر آن ها دارد.
هورمون درمانی از داروهایی برای جلوگیری از اثرات هورمون استروژن بر سلول های سرطان تخمدان استفاده می کند. برخی از سلول های سرطانی تخمدان از استروژن برای کمک به رشد خود استفاده می کنند، بنابراین مسدود کردن استروژن ممکن است به کنترل سرطان کمک کند. هورمون درمانی ممکن است یک گزینه درمانی برای برخی از انواع سرطان های تخمدان با رشد آهسته باشد. همچنین اگر سرطان پس از درمان های اولیه عود کند، ممکن است یک گزینه مطلوب باشد.
در واقع ایمونوتراپی از تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده می کند. سیستم ایمنی بدن ممکن است به سلول های سرطانی حمله نکند؛ زیرا آ نها پروتئین هایی تولید می کنند که به آنها کمک می کند از تهاجم سلول های سیستم ایمنی پنهان شوند. ایمونوتراپی با تداخل در این فرآیند کمک می کند تا سیستم ایمنی بهتر عمل کند. ایمونوتراپی ممکن است گزینه ای برای درمان سرطان تخمدان در شرایط خاص باشد.
برای انجام این روش تشخیصی لازم است بیمار بر روی تخت به پشت دراز کشیده تا پزشک یا تکنسین بتواند سونوگرافی را انجام دهد. پزشک یا تکنسین توسط مبدل امواج صوتی با فرکانس بالا را ارسال و دریافت می کند تا تصویر از تخمدان های بیمار بر روی صفحه نمایش رایانه ایجاد شود.
در سونوگرافی ترانس واژینال از شما خواسته می شود لباس خود را خارج کنید و گان مخصوص پزشکی بپوشید. روی تخت سونوگرافی دراز می کشید و پاهای خود را در موقعیت مناسب برای سونوگرافی قرار می دهید. یک روکش پلاستیکی یا لاتکس روی مبدل صوتی کشیده می شود و مبدل به آرامی وارد واژن می شود. متخصص سونوگرافی به آرامی مبدل را در زوایای مختلف درون واژن حرکت می دهد. تصویر اعضای درون لگن شامل تخمدان ها روی صفحه کامپیوتر به نمایش گذاشته می شود و این تصاویر ضبط می شوند.
آزمایش سونوگرافی کمترین خطر را دارد. برخلاف دیگر روش های عکسبرداری پزشکی مثل رادیوگرافی یا سی تی اسکن، در سونوگرافی از اشعه استفاده نمی شود.
بیشتر ناهنجاری های مادرزادی و اغلب اختلالات ژنتیکی از طریق این آزمایش ها قابل شناسایی هستند . به این مجموعه از آزمایش ها و سونوگرافی ها ، غربالگری بارداری یا غربالگری جنین گفته می شود . انواع سونوگرافی های بارداری از جمله سونوگرافی آنومالی (اسکن ناهنجاری های جنین) و سونوگرافی NT (ناهنجاری کروموزمی و ژنتیکی جنین) را با مراجعه به رادیولوژی مرکزی اصفهان، با دقیق ترین نتایج انجام دهید.