بیماری کراتوز پیلاریس، یک مشکل پوستی خوش خیم است و به صورت برجستگی های ریزی بر روی پوست به نظر می رسد. اگر این بیماری را داشته باشید، ممکن است متوجه دانه های ریز و کوچک و بدون دردی روی پوست خود در اطراف فولیکول های مو شوید. این دانه ها ممکن است به رنگ قرمز، قهوه ای یا سفید باشند البته می توانند به رنگ پوست نیز باشند. کراتوز پیلاریس را گاهی با نام اختصاری KP شناسند و یا حتی ممکن است به دلیل ظاهر دانه دانه ای شبیه به پوست مرغ، از این عارضه تحت عنوان “بیماری پوست مرغی” یاد کنند. معمولاً از نظر بسیاری از متخصصین پوست، این عارضه به جای آن که یک وضعیت یا بیماری تلقی شود، آن را جزء یکی از انواع پوست محسوب می کنند. کراتوز پیلاریس بیشتر در خانواده هایی دارای سابقه اگزما، آلرژی و آسم مشاهده می شود. پوست مرغی واگیر دار نبوده و این برآمدگی ها سبب خارش یا ناراحتی نمی شوند. این بیماری در ماه های زمستان، هنگام خشک شدن پوست و بارداری تشدید می شود. تاکنون هیچ درمانی برای این بیماری ژنتیکی بی خطر یافت نشده، اما روشهایی برای مداوا یا پیشگیری از بدتر شدن آن وجود دارند.
این بیماری خوش خیم پوست نتیجه تجمع کراتین، پروتئین مو، در منافذ است. اگر به کراتوز پیلاریس مبتلا هستید، کراتین موهای بدن شما در منافذ مسدود می شود و فولیکول های مو در حال رشد را مسدود می کند. در نتیجه، برجستگی کوچکی در جایی که مو باید باشد، ایجاد می شود. اگر بخواهید برآمدگی ها را بکنید، ممکن است متوجه ظاهر شدن موهای کوچک شوید. علت دقیق تجمع کراتین ناشناخته است؛ اما پزشکان فکر می کنند ممکن است با بیماری های پوستی مانند درماتیت آتوپیک و بیماری های ژنتیکی مرتبط باشد.
اگر علائم بیماری کراتوز پیلاریس را تجربه می کنید، این علائم می توانند شامل موارد زیر باشد:
بیماری پوست مرغی در افرادی که به شرایط زیر دچار هستند، بیشتر است:
هر کسی ممکن است مستعد ابتلا به این عارضه پوستی باشد؛ اما بیشتر در کودکان و نوجوانان شایع است. کراتوز پیلاریس اغلب در اواخر دوران نوزادی یا در دوران نوجوانی شروع می شود. معمولاً در اواسط دهه ۲۰ سالگی برطرف می شود و بیشتر موارد تا سن ۳۰ سالگی کاملاً از بین می روند. تغییرات هورمونی می تواند در دوران بارداری برای زنان و در دوران بلوغ برای نوجوانان باعث ایجاد آن شود. کراتوز پیلاریس در افراد با پوست روشن بیشتر شایع است.
اگر این دانه ها و برجستگی های ریز شما را آزار می دهد، درمان با استفاده از مرطوب کننده ها، کرم ها و محصولات مراقبتی پوست ملایم ممکن است به کاهش علائم شما کمک کند. درمان هایی که پزشک شما ممکن است توصیه کند شامل موارد زیر می باشند:
خشکی پوست باعث بدتر شدن بیماری پوست مرغی می شود. استفاده از یک مرطوب کننده ی بدون نسخه (قابل تهیه از داروخانه ها به صورت آزاد)، باعث مرطوب نگه داشتن پوست می شود و برجستگی ها را به حداقل می رساند و پوست را نرم می کند. هر روز چندین بار، بخصوص بعد از دوش گرفتن و وقتی که پوستتان هنوز کمی رطوبت دارد، این محصول را به پوست خود بمالید. مرطوب کننده هایی حاوی اسید لاکتات آمونیوم و آلفا هیدروکسیل اسید، مانند کرم Am-Lactin یا CeraVe SA، بهترین گزینه ها برای پوست های زبر، دارای دانه های ریز و افراد مبتلا به کراتوز پیلاریس می باشند.
گاهی اوقات ترکیبات اوره و اسیدهای آلفا-هیدروکسی، می توانند ظاهر پوست مرغی را بهبود بخشند. کرم های ویتامین A دارویی، مانند Retin-A، می توانند به کاهش انباشتگی و توده شدن سلول های مرده پوست که باعث ایجاد بیماری پوست مرغی می شود، کمک کند. استفاده بیش از حد از این کرم های دارویی می تواند باعث تحریک پوست شما شود.
برای درمان کراتوز پیلاریس یا بیماری پوست مرغی، ممکن است از یک لیزر یا یک پرتودرمانی استفاده شود. نوع دیگری از لیزر ممکن است باعث بهبود بافت پوست شما و کاهش تغییر رنگ شود، از جمله نقاط قهوه ای که هنگام پاک شدن دانه ها ظاهر می شوند. این درمان ها می توانند به بهبود قرمزی ناشی از کراتوز پیلاریس کمک کنند.
بیشتر افراد متوجه می شوند که هنگامی که برنامه مراقبت پوستی خود را برای جلوگیری از خشکی پوست تغییر می دهند، علائم بیماری پوست مرغی در آنها بهبود می یابد. این تغییرات می تواند شامل موارد زیر باشد:
اگر ساکن اصفهان هستید؛ علاوه بر درمان مشکلات پوست و مو ، برای رفع انواع لک پوست ، بوتاکس تعریق ، جوانسازی پوست ، تزریق چربی ، لیزر موی زائد و بسیاری دیگر از اقدامات مربوط به پوست و زیبایی، نیز می توانید به کلینیک پوست دکتر هما فاتحی مراجعه نمایید. جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32245018 - 031 تماس حاصل فرمایید.
نشانه های دیگری که فرد باید به دلیل وجود آنها بر روی پوست به پزشک مراجعه کند عبارتند از:
پوست مرغی شدن پوست، عوارض جانبی خطرناکی ندارد و بروز آن بیشتر از نظر زیبایی برای افراد اهمیت دارد. هرچند برخی از افراد پس از برطرف شدن برآمدگی های پوست و التهابات مربوط به آن، ممکن است به طور موقت به عارضه کم رنگ شدن پوست (هایپو پیگمانتاسیون) مبتلا شوند که این عارضه نیز خطرناک نیست. لازم به یادآوری است که در صورت دستکاری برآمدگی ها یا حتی پس از بهبود این اختلال، ممکن است پوست به آسیب های جزئی یا التهاب هایی دچار شود، از این رو برآمدگی های ناشی از این عارضه را نباید به هیچ عنوان دستکاری کرد.
کرایوتراپی در اصفهان برای رفع ضایعات پوستی مانند انواع زگیل از جمله زگیل تناسلی ، توسط دکتر هما فاتحی، پزشک پوست انجام می شود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با مطب دکتر فاتحی از طریق تماس با شماره تلفن 32245018 - 031 اقدام فرمایید.