افتادگی پلک به شرایطی گفته می شود که در طی آن لبه ی پلک فوقانی در جایگاهی پایین تر از جایگاه طبیعی قرار بگیرد. افتادگی پلک در موارد خفیف خود بر ظاهر افراد تاثیر گذاشته و منجر به ایجاد ظاهری خسته، خشن و بی حال می کند. با این حال در موارد شدید ممکن است در مقابل چشم قرار گرفته و میدان دید، از جمله دید جانبی را مختل نماید که در این حالت معمولا نیاز به مداخلات پزشکی وجود دارد. افتادگی پلک ممکن است مادرزادی باشد و یا در سنین بزرگسالی ایجاد شود. گاهی نیز ممکن است نشانگر وجود یک بیماری زمینه ای جدی در اعصاب یا عضلات باشد که این مسئله نشانگر اهمیت بررسی پزشکی به موقع افتادگی پلک است.
از روشهای جوانسازی اطراف چشم تزریق ژل و بوتاکس است که توسط دکتر بهرام اشراقی، فوق تخصص جراحی پلاستیک و ترمیمی چشم، با مهارت بالا و بکارگیری تکنیک درست انجام می شود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت از مطب تهران با شماره های 88713593 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره 03136205114 تماس حاصل فرمایید.
درمان افتادگی پلک خفیف با بوتاکس
با افزایش سن، پروتئین های موجود در پوست که منجر به استحکام پوست می شوند کمتر شده و کیفیت آنها نیز کاهش می یابد. در این حالت پوست دچار شل شدگی و افتادگی می شود. روش های مختلفی برای درمان افتادگی پلک خفیف ناشی از افزایش سن وجود دارند. درمان افتادگی پلک با بوتاکس یکی از روش هایی است که شاید کمتر شنیده شده باشد زیرا معمولا تصور عمومی این است که بوتاکس برای رفع چین و چروک پوست و جوانسازی آن استفاده می شود. با این حال در برخی موارد خفیف افتادگی پلک می توان از بوتاکس استفاده کرد تا افتادگی پلک کاهش یابد.
بوتاکس یک ماده ی سمی است که توسط نوعی باکتری تولید می شود. این سم می تواند مسیر عصبی را مختل کرده و موجب شود تا عضلات فلج شوند. اگرچه این سم در غلظت های بالا برای انسان به شدت خطرناک و کشنده است اما در غلظت بسیار ناچیز در پزشکی استفاده می گردد.
در افرادی که دچار افتادگی پلک خفیف ناشی از افزایش سن هستند درمان به وسیله ی جراحی معمولا گزینه ی محبوبی نیست زیرا می تواند عوارضی همچون عدم تقارن یا ناهنجاری های همراه با چین و چروک به همراه داشته باشد. در این حالت معمولا روش های غیرجراحی توصیه می شوند. یکی از روش های غیرتهاجمی استفاده از بوتاکس است. در این حالت تزریق بوتاکس در غلظت بسیار پایین و در ناحیه ی بالای خط رویش پلک در بخش میانی و جانبی پلک صورت می گیرد. در این ناحیه، عضله ای به نام orbicularis oculi muscle وجود دارد که هر ناحیه ی آن نقش متفاوتی در تنظیم جایگاه پلک دارد. تزریق در هر بخش بر اساس اینکه افتادگی پلک به چه شکل است با فلج موقتی آن ناحیه از عضله می تواند منجر به کاهش افتادگی پلک خفیف شده و منجر به لیفت خفیف ابرو شود. ذکر این مسئله نیز ضروری است که تاثیر بوتاکس موقت است. بنابراین در صورتی که پس از مدتی تاثیر بوتاکس از بین رفت و افتادگی پلک دوباره ایجاد شد لازم است تا عمل تزریق بوتاکس دوباره تکرار شود یا روش درمانی دیگری انتخاب گردد.
کوچک شدن چشم در اثر بوتاکس
همانگونه که اشاره شد بوتاکس سمی است که منجر به فلج عضلات می شود. بنابراین در صورتی که بصورت غیراصولی تزریق شود یا اشتباهی تکنیکی در تزریق توسط پزشک صورت بگیرد ممکن است به محلی نامطلوب و نامناسب نیز مهاجرت کرده و عوارض جانبی ایجاد کند. نکته ی جالب توجه این است که اگرچه از بوتاکس در درمان افتادگی پلک خفیف ناشی از افزایش سن استفاده می شود اما ممکن است خود بوتاکس نیز منجر به افتادگی پلک و نیز کوچک شدن چشم شود که بعنوان یک عارضه ی جانبی شناخته می شود. اما علت کوچک شدن چشم در اثر بوتاکس چیست؟
در صورتی که تزریق بوتاکس برای رفع چین و چروک اطراف چشم یا سایر دلایل استفاده شود ممکن است به ناحیه ی بین دو ابرو و نیز پیشانی مهاجرت کرده و منجر به فلج عضلات این نواحی شود. در این حالت عوارض ناخواسته ای مانند کوچک شدن چشم در اثر افتادگی پلک یا افتادگی ابرو قابل اننتظار است.
درباره جراحی پلک شرقی بیشتر بدانید ...
عوارض بوتاکس
از جمله عوارض تزریق بوتاکس بصورت کلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
درد در ناحیه ی تزریق
عفونت
التهاب
ورم
قرمزی محل تزریق
خونریزی
کبودی
حساسیت: ممکن عوارض دیگری از حساسیت ناشی شوند مانند خارش محل تزریق، خس خس سینه، آسم، بثورات پوستی، خال قرمز، سرگیجه و غش
در صورتی که فرد احساس مشکلات تنفسی کند، سرگیجه داشته باشد یا غش کند لازم است تا در سریع ترین زمان ممکن با پزشک خود مشورت کند.
خشکی دهان
خستگی
سردرد
در در ناحیه ی گردن
اگرچه بوتاکس ماده ی بی حس کننده نیست اما برخی افراد به این علت که بوتاکس مانع انقباص عضله شده است احساس بی حسی در آن ناحیه دارند.
در صورتی که بوتاکس از ناحیه ی تزریق فراتر رفته و به نواحی دیگر گسترش یابد موجب فلج ناخواسته ی عضلات می شود.
راههای از بین بردن اثر بوتاکس
در مورد از بین بردن بوتاکس، یک مزیت و یک عیب بزرگ را می توان نام برد. عیب بوتاکس این است که پس از تزریق آن امکان اینکه بتوان اثر آن را با ماده ای خنثی کرد وجود ندارد. اما در عین حال مزیتی که بوتاکس دارد این است که تاثیر آن موقت است و پس از مدتی بصورت خودبخود خنثی می شود. بنابراین در حال حاضر تنها روش موثر برای از بین بردن اثر بوتاکس، صبرکردن است. معمولا بین ۱۰ تا ۱۴ روز زمان برای ایجاد نتیجه ی نهایی بوتاکس لازم است. همچنین سه تا ۵ ماه زمان نیاز است تا تاثیر بوتاکس از بین برود. البته گاهی نیز افراد از نتیجه ی اولیه ی تزریق بوتاکس ناراضی هستند در حالی که اگر زمان کافی برای اثرگذاری کامل بوتاکس بدهند تا نتیجه ی نهایی بوتاکس حاصل شود ممکن است نظرشان تغییر کند.
امروزه برخی مطالعات نشان می دهند که مس می تواند تاثیر بوتاکس را خنثی کند بنابراین گاهی توصیه می شود تا از مواد یا کرم های حاوی مس استفاده شود. البته مکانیسم اثر مس به طور دقیق مشخص نیست و برای کاربرد بیشتر مس در رفع تاثیر بوتاکس مطالعات بیشتری لازم است تا صورت بگیرد.
قطره نفازولین برای افتادگی پلک خفیف
قطره ی نفازولین بعنوان دارویی شناخته می شود که منجر به تنگ شدن عروق شده و می تواند منجر به بهبودی قرمزی، پف، خارش یا آبریزش چشم باشد. برخی مطالعات نشان داده اند که نفازولین می تواند در رفع افتادگی پلک موثر باشد. مطالعه ای در سال ۱۹۹۳ میلادی انجام گرفت که نشان میداد نفازولین تاثیر مناسبی در رفع افتادگی میوپاتیک پلک خفیف تا متوسط دارد. همچنین مطالعه ای در سال ۲۰۱۷ میلادی انجام گرفت که نشان می داد قطره ی نفازولین می تواند در غلظت پنج صدم درصد خود منجر به بهبود موقت افتادگی پلک بالا در بیماران انتخاب شده شود که تاییدی بر مطالعات قبلی به شمار می رفت. با این حال کاربرد قطره ی نفازولین در رفع افتادگی پلک بعنوان یک روش درمانی محدود است.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند جراحی افتادگی پلک ، جراحی لیفت شقیقه و روشهای غیر جراحی مانند تزریق فیلر و تزریق چربی استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، می تواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.