در حال حاضر سرطان سینه یکی از بیماری های شایع در ایران می باشد. ممکن است توده ای در سینه تشکیل شده باشد که خود فرد متوجه آن نشود و پزشک هم نتواند آن را تشخیص دهد، در این موارد ماموگرافی موجب تشخیص زودهنگام توده می شود که دقت آن در حدود 75-80 درصد است. توصیه می شود سالانه ماموگرافی انجام شود تا اگر توده ای تشکیل شد به سرعت تشخیص داده شود. از سونوگرافی به عنوان تشخیص کمکی برای ماموگرافی استفاده می شود. سونوگرافی به عنوان یک ابزار غربالگری مورد تأیید قرار نگرفته است؛ زیرا توده ها و کیست هایی که از آنها گرفته می شود از نظر فیزیولوژیکی طبیعی تلقی می شوند و بنابراین الگوهای سونوگرافی بسته به چرخه قاعدگی می توانند به سرعت تغییر کنند. تنها در صورت وجود توده بزرگ و در نتیجه احساس آن سونوگرافی مفید خواهد بود.
سونوگرافی به تشخیص توده های سینه کمک می کند؛ ولی باید گفت که این روش را نمی توان جایگزین ماموگرافی دانست، در واقع سونوگرافی به کمک می آید. در سنین پایین به دلیل تراکم بافت سینه، ماموگرافی تصویر خوبی ارائه نمی دهد و تصویر توده پستان غیر ممکن می شود که برای تشخیص کیست در بیماران جوان سونوگرافی نیاز است. اگر مورد غیرطبیعی و توده در ماموگرافی دیده شود و یا لمس گردد، سونوگرافی بهترین روش برای تشخیص می باشد که آیا توده سفت است (مثل فیبروآدنوم خوش خیم یا توده سرطانی) و یا حاوی مایع (مثل کیست خوش خیم)؛اما با سونوگرافی تنها نمی توان به طور قطع تشخیص داد که توده سرطانی است وکلسیفیکاسیون ها هم در سونوگرافی دیده نمی شوند. در خانم هایی که زیر 30 سال می باشند معمولاً پزشکان به منظور ارزیابی توده قابل لمس پستان انجام سونوگرافی را به ماموگرافی ترجیح می دهند. از سونوگرافی برای انجام نمونه برداری سوزنی از توده های پستانی مشکوک نیز استفاده می شود.
به طور حتم نمیتوان این دو روش را با هم مقایسه کرد؛ زیرا هر کدام از این دو روش نقاط قوت و ضعفی دارند، مثلاً برای مشاهده کیست، سونوگرافی بهتر است؛ اما برای مشاهده رسوبات ریز کلسیم که در برنامه غربالگری اهمیت بسیار بالایی دارد، بهترین روش ماموگرافی است. همچنین می توان از سونوگرافی سینه برای جستجوی ناحیه مشکوکی که در ماموگرافی مشاهده شده است استفاده کرد.
به توصیه متخصصان جراحی پستان، بهترین زمان انجام ماموگرافی و سونوگرافی در روزهای پایانی پریود و یک هفته پس از شروع قاعدگی است؛ زیرا قاعدگی بر بافت سینه تأثیر می گذارد و سینه ها در طول پریود حساس هستند؛ اما در روزهای پایانی قاعدگی، هورمون ها تأثیری بر بافت سینه ها ندارند و بافت پستان طبیعی و نرمال است. انجام ماموگرافی پیش از شروع پریود به دلیل تغییرات هورمونی توصیه نمی شود.
سونوگرافی از سینه به احتمال زیاد به یکی از سه دلیل زیر مورد استفاده قرار خواهد گرفت:
یکی دیگر از موارد استفاده از سونوگرافی سینه، تکمیل اطلاعات و تأیید یا رد احتمال ابتلا به سرطان پستان است. علت استفاده از این روش به جای روش هایی همچون MRI آن است که این روش غیر تهاجمی می باشد. روش های تهاجمی تر می تواند برای بانوان باردار، یا افراد با احتمال سرطان بالا خطر ساز باشد و احتمال ابتلا به بیماری یا تشدید وضعیت را افزایش دهد.
استفاده از سونوگرافی پستان می تواند به واسطه تعیین جامد و یا مایع بودن توده (کیست) تعیین کننده خوش خیمی یا بدخیمی توده موجود در سینه بیمار باشد. ضمناً با از سونوگرافی داپلر نیز می تواند نشان دهد که خون در درون توده ها جریان دارد یا خیر.
یکی دیگر از دلایل استفاده از سونوگرافی پستان استفاده از آن به عنوان راهنما، در زمان نمونه برداری از سینه است.
ماموگرافی نوعی تصویر برداری با اشعه ایکس است که می تواند توده های احتمالی موجود در سینه را نمایان سازد؛ اما در بسیاری از موارد باید از سونوگرافی پستان به عنوان اقدام جایگزین یا تکمیلی در روند تشخیص استفاده شود. این نوع از تصویر برداری التراسوند می تواند به واسطه عدم نیاز به استفاده از اشعه های مضر و استفاده از امواج صوتی خطر آسیب به جنین در صورت بارداری و خطر سرطان زایی به واسطه قرار گرفتن بیش از حد در مقابل اشعه ایکس را کاهش دهد و مزایای زیر را نیز به همراه داشته باشد:
سونوگرافی پستان توسط پزشک متخصص انجام شده و ژلی مخصوص روی سینه کشیده می شود. با مبدل سونوگرافی همزمان پزشک تصویر بافت های سینه را در مانیتور مشاهده می کند. اغلب این نوع سونوگرافی 10 تا 15 دقیقه طول خواهد کشید، البته اگر نیاز به برداشت نمونه باشد این زمان افزایش می یابد.
سونوگرافی سینه هیچگونه خطری ندارد؛ زیرا از اشعه ایکس استفاده نمی شود.
دستگاه ماموگرافی از دو صفحه موازی تشکیل شده است که سینه ها بین این دو صفحه قرار گرفته و صفحه ها با نزدیک شدن به یکدیگر بافت سینه را فشرده می کنند تا تصویر دقیق تری از کل بافت سینه حاصل شود. پس از اینکه پستان ها در موقعیت صحیحی نسبت به دستگاه قرار گرفتند، متخصص تصویربرداری از شما می خواهد نفس خود را حبس کنید و در این حال تصویربرداری اشعه ایکس انجام می شود. سپس متخصص، موقعیت سینه ها را تغییر می دهد تا تصویر از زاویه دیگری نیز ثبت شود.
ماموگرافی، بافت پستان ها را با مقادیر اندکی از پرتوهای رادیواکتیو مواجه می سازد؛ اما معمولاً فایده های این تکنیک تصویربرداری بیشتر از مضرات آن است. با این حال توصیه می شود اگر باردار هستید، حتماً این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا در خصوص گزینه های جایگزین تصمیم گیری شود. اگر ریسک آسیب به جنین و مادر بسیار کم است، انجام ماموگرافی های مکرر و دوره ای در افراد بارداری که در معرض ریسک بالای ابتلا به سرطان پستان هستند توصیه نمی شود.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.