نقش تغذیه در سرطان
در گذشته گمان می کردند، سرطان ارتباطی با نوع تغذیه فرد ندارد و تنها عواملی مانند : ژنتیک موثراست. اما امروزه مشخص شده است که، یک سوم سرطان های منجربه مرگ، ارتباط مستقیم با تغذیه دارند. برخی از مواد غذایی که روزانه آن ها را مصرف می کنیم و یا طریقه پخت آن ها، بسیار موثردر ابتلا به سرطان است. در ادامه مطلب مواد غذایی که احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد، بیان خواهیم کرد.
ابتا باید بگوییم سرطان چیست
رشد غیرطبیعی سلول ها در بافت هایی از بدن که نباید رشد غیر طبیعی داشته باشند، را سرطان می گویند. مرگ برنامه ریزی شده سلول ها از قبل، تحت تاثیرعواملی به هم می ریزد و منجربه سرطان می شود.
دو عامل مهم باعث پیشگیری یا ابتلا به سرطان می شود؟
عوامل ژنتیکی که بسیار مهم هستند. اما این عامل از گذشته تا به حال بوده است.
عوامل محیطی که یکی از دلایل اصلی افزایش آمار سرطان است. یکی از مهم ترین عوامل محیطی، تغذیه است. یک عامل پرخطر، در عین حال پیش گیری کننده برای سرطان است.
نقش تغذیه در سرطان
طبق مطالعات انجام شده سه گروه از مواد غذایی احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهند:
مواد غذایی که به هر دلیلی، دچار آلودگی به آفت کش و سموم شده اند. تولیدات کشاورزی یا دامی که در تماس با مقادیر آفت کش هستند در این دسته از مواد غذایی قرار می گیرند.
رنگ های مصنوعی و غیر مجاز که ممکن است در صنایع غذایی استفاده شود ، یا مواد غذایی که به صورت کنسروی هستند، مواد غذایی دارای مواد نگهدارنده و…
بهتر است از مواد غذایی تازه استفاده شود، بسیار کمک کننده برای عدم ابتلا به سرطان می باشند.
برخی از مواد غذایی ممکن است در پخت و نگهداری آن ها، آلودگی افلاتوکسین ایجاد شود. مانند انواع آجیل ، ذرت و.. اگر در شرایط مرطوب و نامناسب باشند دچار آلودگی افلاتوکسین می شوند.عاملی است که در ایجاد سرطان کبد نقش دارد. (کشورهایی که آمار سرطان بالایی دارند، این آلودگی از دلایل اصلی سرطان بوده است.)
عامل ژنتیکی یا تغذیه کدام برای سرطان خطرناک تر است؟
عوامل ژنتیکی بسیارتعیین کننده هستند، اما اگرافراد زمینه مناسب ابتلا را داشته باشند و همینطور در معرض مصرف مواد غذایی آلوده قرار بگیرند، خیلی سریعتر مبتلا می شوند و حتی اگر بدنشان زمینه ابتلا را داشته باشد و شرایط محیطی خوبی داشته باشند، ممکن است در سنین بالاتر مبتلا شوند و یا هیچ وقت درگیر سرطان نشوند.
ژن سرطان خاموش است و برای روشن شدن نیاز به شرایط محیطی دارد.
با الگوی زندگی مناسب می توان از سرطان پیشگیری کرد.
تغذیه مناسب از یک سوم ابتلا به سرطان جلوگیری می کند و اما دیگر عوامل محیطی موثر هستند، مانند :فعالیت فیزیکی، آلودگی آب ، هوا و…
طبخ مناسب گوشت و پیشگیری از سرطان
طبخ نامناسب گوشت احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. روش پختن غذا در یکسری از موادی که پیش سرطان زا هستند و وارد بدن می شوند ، موثر است.
گوشت اگردر حرارت بالا و درمدت طولانی پخته شود، موادی در گوشت تشکیل می شود که آن ها مواد پیش سرطان زا هستند وقتی وارد بدن می شوند بسته به آرایش و آمادگی بدنی ، ممکن است موثر باشد و وارد مسیری شود که در نهایت فعال سازی صورت گرفته و تبدیل به سرطان شوند.
اما اگر شرایط بدن خوب باشد و این عوامل سرطان زا درمسیر سم زدایی بدن قرار بگیرند، موثر برا ایجاد سرطان نخواهند بود.
بنابراین بهتراست گوشت با حداقل زمان و با دمای متعادل ترپخته شود. مواد گوشتی نباید مدت طولانی حرارت ببیند.
سرطان علاوه بر عوامل ژنتیکی که در احتمال ابتلا بسیار موثرهستند. شرایط محیطی و موادغذایی نیزبسیار تاثیر گذارهستند و باید شیوه زندگی و تغذیه را اصلاح کنیم و از خوردن غذاهایی مانند : سرخ کردنی ها، موادغذایی فراوری شده، فست فود، سس و…خودداری کرد.
نسخه اصلی مطلب تغذیه و پیشگیری از سرطان را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.