سنگ دستگاه ادراری یکی از بیماری های مرسوم امروزی است. تشخیص این بیماری با استفاده از روش های مختلف انجام می شود. تشخیص سنگ کلیه با سونوگرافی یکی از روش های شناسایی است. در استفاده از سونوگرافی برای تشخیص سنگ کلیه محدودیت هایی وجود دارد. در این روش سنگ کلیه با هر اندازه ای قابل شناسایی نیست. علاوه بر این سنگ هایی که باعث انسداد مجاری نمی شوند، در این روش قابل شناسایی نیستند. سنگ های موجود در کالیس، لگنچه کلیه، محل اتصال حالب به لگنچه و مثانه در این روش قابل شناسایی هستند.
گاهی اوقات تا زمانی که سنگ حرکت نکند، هیچ علائمی بروز پیدا نمی کند. این سنگ می تواند درون کلیه یا درون لوله ای که کلیه را به مثانه متصل می کند، حرکت کند. سنگ کلیه بسیار کوچک، بعید است که نشانه های زیادی ایجاد کند و حتی ممکن است بدون درد از بین بروند. سنگ های کلیوی بزرگ تر می توانند علائمی ازجمله:
همان طور که قبلاً گفته شد استفاده از سونوگرافی برای تشخیص سنگ کلیه یکی از روش های شناسایی است. سنگ های کلیه که با استفاده از این روش شناسایی می شوند، شامل موارد زیر است:
بنابراین با وجود اینکه تشخیص سنگ کلیه با سونوگرافی یا امواج فراصوتی یک روش مرسوم در تشخیص و شناسایی سنگ کلیه است؛ اما این روش محدودیت هایی دارد. از آن جمله اینکه در این روش، سنگ هایی که باعث انسداد نمی شوند و همچنین رسوبات، شناسایی نمی شوند.
بیمارانی که مبتلا به سنگ های ادراری هستند، ممکن است به علت درد پهلو (کولیک کلیوی)، تهوع، استفراع و گاهی اوقات تب مراجعه کنند و ممکن است بدون هیچگونه علامتی باشند. برای تشخیص بیماری، بررسی استاندارد قابل قبول، گرفتن شرح حال و امتحان بالینی بیمار الزامی باشد.
تشخیص کلینیکی به گرفتن عکس امکان پذیر می باشد. چنانچه سونوگرافی در دسترس باشد، باید به عنوان اولین قدم تشخیصی مورد استفاده قرار گیرد. اگر درد تسکین یابد، ارزیابی های تصویری نباید به تأخیر افتد.
در هنگام سونوگرافی، پزشک پروب را بر روی سطح بدن حرکت می دهد. پروب، امواج صوتی را به داخل بدن ارسال می کند و انعکاس آن ها را از بدن دریافت می کند. زمانی که امواج صوتی وارد بدن می شوند از اندام ها عبور می کنند و برخی از امواج، هنگام عبور از یک اندام به اندام دیگر منعکس می شود. میزان امواج عبوری از هر ناحیه به نوع اندام بستگی دارد. به عنوان مثال سرعت صوت در بافت استخوان بیشتر از بافت نرم است. این تفاوت ها موجب تشکیل عکس با کنتراست سفید و سیاه می شود.
در نهایت پروب، امواج منعکس شده را جمع آوری می کند. این امواج توسط برنامه های کامپیوتری به صورت سیاه و سفید بر روی عکس یا فیلم چاپ می شوند. سپس تصاویر بر روی مانیتور دستگاه سونوگرافی، نمایش داده می شود.
برای انجام سونوگرافی از اشعه استفاده نمی شود و کشیدن ترنسدیوسر روی پوست معمولاً باعث ناراحتی بیمار نمی شود.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون جراحی زیبایی ، رادیولوژی و سونوگرافی ، کنترل درد و ... بیابید و همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.