بی شک یکی از مهمترین اعضا حرکتی و تحمل وزن بدن، پا بوده و وجود عارضه در این عضو می تواند باعث اختلال در حرکت و بروز خستگی زودرس افراد شود. همچنین به علت وابستگی تمامی مفاصل بدن به ساختار و شکل مفاصل، بروز مشکل در این عضو می تواند باعث اختلالات جدی در نقاط دیگر بدن به خصوص در ستون فقرات کمری و گردنی شود. بنابراین در حین معاینه این قسمت باید دقت بیشتری لحاظ شود. یکی از ابزارهای جدید امروزی که به این امر کمک شایانی کرده است دستگاه اسکن کف پا است.
در چند سال اخیر، با پیشرفت تکنولوژی برای بررسی و معاینه دقیق تر پا، دستگاه هایی به نام اسکنرها به وجود آمدند. این اسکنرها با اسکن کردن کف پا اطلاعات جزئی و دقیقی را در مورد پا و شرایطی که با معاینه بالینی مشخص نمی شوند؛ به ما می دهند. اسکن کف پا از جمله اقداماتی است که در پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر بیژن فروغ، انجام می شود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠اقدام فرمایید.
دو نوع از اسکنرهای بسیار رایج به نام اسکنرهای نوری و اسکنرهای فشاری که بصورت معمول در مراکز ارتوز و پروتز (ارتوپدی فنی) وجود دارد.هر کدام از این اسکنرها اطلاعات خاصی را در اختیار کارشناس قرار می دهد که می تواند تغییراتی در کفی طبی ایجاد کند.اسکنرهای نوری از طریق نور می تواند به طور دقیق میزان تمرکز فشار را در هر نقطه از پا نشان دهد درحالی که اسکنرهای فشاری بصورت یک صفحه که دارای تعداد بسیار زیادی از سنسورهای فشاری است. این اسکنر میزان فشار هر نقطه از پا و الگوی فشاری از کف پا را نشان می دهد.در این میان اسکنرهای فشاری امکان اسکن داینامیک و استاتیک را به ما می دهند.
در اسکن کف پای استاتیک یا ثابت، فرد روی صفحه اسکن می ایستد و میزان فشار درهر نقطه از پا را به ما می دهد، نوع دیگر اسکن که داینامیک خوانده می شود با راه رفتن فرد در یک مسیر و عبور از روی صفحه اسکن اتفاق می افتد که در این نوع اسکن اطلاعات بیشتری در مورد نحوه راه رفتن، زوایا، انحرافات خاص در هر مرحله از راه رفتن و تمرکز فشار در هنگام گام برداشتن و بسیاری اطلاعات دیگر را در اختیار می گذارد.با به دست آمدن الگوی فشاری کف پای هر فرد، ناهنجاری های بسیاری را می توان از تجزیه و تحلیل آن ها به دست آورد و با ساخت یک کفی طبی مناسب از عوارض آن پیشگیری و یا آن را اصلاح کرد.
در بعضی موارد اطلاعات حاصل از این اسکنرها به نرم افزارهای طراحی کفی طبی داده شده و کارشناس ارتوتیست با توجه به اسکن و اطلاعات موجود، توسط نرم افزار کفی طبی دقیقا منطبق با شرایط پای شما طراحی کرده و سپس به پرینترهای سه بعدی فرستاده می شود تا کفی طبی تراش داده شود.البته در همه موارد اسکن کف پا برای تهیه مستقیم کفی طبی با استفاده از پرینترهای سه بعدی نیست، بلکه کارشناس ارتوتیست با گرفتن اسکن می تواند معاینه و ارزیابی دقیق تری داشته باشد و از پیش آگهی های موجود در نتایج اسکن کف پا در ساخت کفی طبی استفاده نماید.
ولی امروزه با وجود پیشرفت ابزارهای معاینه و ارزیابی مانند اسکنرهای کف پایی که توضیح داده شد، ممکن است همچنان با روش های سنتی مانند قالبگیری از پا کفی بهتر و مناسب تری تهیه گردد. پس هر کدام از این روش ها با توجه به شرایط فرد و تشخیص کارشناس انجام می شود که برای انجام معاینه و ارزیابی هر چه دقیق تر می تواند از اسکن کف پا نیز استفاده کند.
ممکن است اسکن کف پا را با اسکن سه بعدی پا اشتباه بگیرید یا اینکه کار هر یک از این اسکنرها را مانند هم بدانید ولی باید گفت اسکنرهای سه بعدی از جدیدترین تکنولوژی های جدید دنیا است که نمونه آن را در صنعت، هنر و مجسمه سازی می بینیم. اکنون این اسکن سه بعدی در حوزه سلامت نیز وارد شده تا میزان دقت اندازه گیری و ارزیابی را بالا ببرد.
اسکنرهای سه بعدی دستگاه هایی هستند که می توانند تصایر سه بعدی از شکل کف پا و پا را فراهم کنند که در نهایت برای طراحی بهترین کفی طبی مورد استفاده قرار گیرد. روش اسکن سه بعدی برای ثبت اندازه گیری دقیق تر از پا به وجود آمده است. این روش اسکن پا می تواند اطلاعات جامعی را در مورد سطح، حجم و برش های عرض از پا را به ارتوتیست بدهد که از دیگر روش های اندازه گیری از دقت بالاتری برخوردار است.پس از اسکن، اطلاعات به نرم افزارهای طراحی کفی طبی منتقل شده که با توجه به قالب سه بعدی پا، کفی طبی مناسبی طراحی شود و بعد از این مرحله کفی طبی طراحی شده توسط پرینترهای سه بعدی مانند آنچه که در بالا گفته شد، ساخته می شود.این روش اسکن پا در ایران به ندرت انجام می شود و هنوز هم از جدیدترین روش ها برای ساختن کفی طبی و کفش طبی در دنیا است.
در پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر بیژن فروغ، برای بیماران فلج مغزی ، کفی و کفش، بریس کوتاه و بلند پا و ستون فقرات و اسپلینت برای اندام ها، تهیه می گردد تا این عزیزان، به کمک آنها زندگی ساده تر و کم عارضه تری داشته باشند. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠اقدام فرمایید.