احتمالاً کلمه «کلاژن» بارها به گوشتان خورده است ولی اطلاعات محدودی در مورد آن به دست آورده اید. در این بحث قصد داریم کلاژن را به طور کامل معرفی کرده و فواید آن را شرح دهیم.
کلاژن فراوان ترین پروتئین موجود در بدن انسان می باشد که در محیطی خارج از سلول وجود دارد. پروتئین کلاژن به صورت رشته های کلاژن مشاهده می شود. رشته های کلاژن در همه انواع بافت همبند، ولی به میزان متفاوت یافت می شوند. کلاژن در پوست، تاندون ها، ماهیچه ها، استخوان ها، رگ های خونی و سیستم گوارشی وجود دارد.
فواید کلاژن بسیار زیاد است و در ارتباط با پوست می توان گفت: این پروتئین به استحکام و حالت کشسانی پوست کمک می کند ضمن آنکه جایگزینی سلول های مرده پوست هم به عهده این ماده است.
اولین و موثر ترین عامل کاهش سطح کلاژن در بدن افزایش سن است. به همین دلیل با افزایش سن، چین و چروک ها در پوست رو به فزونی می گذارند و رفته رفته پوست پیرتر می شود. عوامل دیگری مانند استرس، رژیم غذایی نامناسب، مصرف سیگار، قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید بدون محافظ و ضد آفتاب، از عوامل دیگری هستند که در کم شدن کلاژن، دخیل می باشند.
کلاژن ها مولکول هایی هستند که قابلیت جذب مجدد توسط بدن را دارند، این بدان معنا است که این پروتئین ها می توانند شکسته شده، تغییر یافته و دوباره جذب بدن شوند. به همین دلیل است که از کلاژن ها در زمینه های مختلف پزشکی و مراقبت های زیبایی استفاده می شود.
همه کلاژن ها از پیش ساز کلاژن یا پروکلاژن ساخته می شوند. بدن پروکلاژن را با ترکیب دو اسیدآمینه پرولین و گلایسین می سازد. با مصرف برخی از مواد غذایی می توان به بدن برای تولید بیشتر کلاژن کمک کرد. به تعدادی از این مواد غذایی در ادامه اشاره می شود:
آنتوسیانیدین ها (Anthocyanidins): این آنتی اکسیدان در توت سیاه، زغال اخته، گیلاس و تمشک به وفور یافت می شود.
ویتامین A: در غذاهای حاوی گوشت حیوانات و در غذاهای گیاهی به صورت بتاکاروتن وجود دارد.
ویتامین C: مقادیر زیادی در مرکبات، انواع فلفل ها و توت فرنگی یافت می شود.
پرولین: مقادیر زیادی از این اسید آمینه در سفیده تخم مرغ، جوانه گندم ، لبنیات، کلم، مارچوبه و قارچ مشاهده شده است.
گلایسین: مقادیر فراوانی از این اسید آمینه در پوست مرغ و ژلاتین یافت می شود، اما اسید آمینه گلایسین در غذاهای مختلف حاوی پروتئین نیز وجود دارد.
مس (Copper): مقادیر زیادی از این ماده معدنی در گوشت، روغن آرگان، دانه کنجد، پودر کاکائو، پنیر و عدس یافت می شود
بدن برای تولید کلاژن علاوه بر موارد فوق، به پروتئین هایی با کیفیت بالا و اسیدهای آمینه مختلف نیاز دارد که این موارد را از گوشت، غذاهای دریایی، حبوبات، لبنیات و سویا می تواند تامین کند.
هرگاه با کلمه جوانسازی مواجه شدید، بدانید درست ترین برداشت از آن افزایش کلاژن با تحریک کلاژن سازی پوست است. امروزه اقدامات فراوانی برای رسیدن به این مهم ابداع شده که فهرست وار به معرفی برخی از آنها خواهیم پرداخت. برای آشنایی هرچه بیشتر با این روشها، به لینک های ایجاد شده در هر سطر مراجعه فرمایید.
1- آر اف فرکشنال: آر اف فرکشنال به عنوان بهترین روش جوانسازی پوست، نتایج بسیار خوبی در ساخت کلاژن بیشتر و رفع آثار و نشانه های پیری پوست که در نتیجه کاهش سطح کلاژن در پوست ایجاد می شود، خواهد داشت.
2- پی آر پی: تزریق پلاکت غنی شده یا همان پی آر پی که از بدن خود فرد برداشت می شود و به نقاط مورد نیاز تزریق می گردد نیز روشی برای افزایش کلاژن سازی در پوست محسوب می شود.
3- مزوتراپی: در مزوتراپی با تزریق موادی به موضع پوست با تحریک کلاژن سازی، به ترمیم و بهبود بافت ها پرداخته می شود.
4- میکرونیدلینگ: این روش برای افزایش کلاژن سازی و درمان زخم های ناشی از جوش، چین و چروک ها یا نشانه های خراشیدگی مناسب می باشد.
5- درماپن: این وسیله قلم مانند، با ورود سوزن های ریز به داخل پوست کلاژن سازی را افزایش می دهد.
6- لیزر فرکشنال: ليزر فركشنال لايه اپيدرم ودرم پوست را هدف قرار مي دهد و نتیجه این عمل، ايجاد واكنشي است كه باعث بازسازي و ساخت كلاژن جديد مي شود.
7- تزریق ژل های هیالورونیک اسید: تزریق ژل های هیالورونیک اسید، به ویژه ژویدرم، می تواند در محل تزریق کلاژن سازی را تحریک نماید و به جوانسازی پوست و فرم و حجم بهتر، حتی پس از جذب کامل ژل کمک کند.
8- کربوکسی تراپی: کربوکسی تراپی به معنی تزریق گاز دی اکسید کربن (CO2) به منظور ایجاد تغییراتی در پوست که به تولید کلاژن منجر خواهد شد گفته می شود.
همشهریان گرامی، برای داشتن چهره ای زیبا و جوان می توانید بهترین تزریق ژل در اصفهان را با مراجعه به کلینک های پوست، مو و زیبایی، زیر نظر متخصصین پوست فعال در این شهر تجربه نمایید.