وازکتومی یا بستن لوله در مردان، روشی مقرون به صرفه، با اطمینان بالا و کم عارضه برای پیشگیری دائمی از بارداری است. عمل وازکتومی در مردان، به صورت سرپایی و بدون نیاز به بستری شدن قابل انجام است در صورتی که بستن لوله در زنان (توبکتومی) یک جراحی کامل با تمام عوارض و صدمات ناشی از عمل جراحی است.
در توبکتومی با اِعمال بیهوشی، شکم باز شده و نسبت به وازکتومی زمان بسیار بیشتری صرف این عمل جراحی خواهد شد. سازمان بهداشت جهانی به دلایل متعدد وازکتومی را بر توبکتومی ترجیح داده است. به عنوان مثال امروزه در ایالت سی چوان چین تعداد وازکتومی انجام شده 5 برابر بستن لوله های زنان یا توبکتومی است. در کشور ما در اجرای سیاست های کنترلی، آمار توبکتومی بیش از 4 برابر وازکتومی است.
همچنین بخوانید : وازکتومی یا بستن لوله در مردان
مایع منی به وسیله پروستات و کیسه های منوی تولید می شود. بیضه نیز وظیفه تولید اسپرم را به عهده دارد. اسپرم به وسیله لوله های منی بر (واز) به مایع منی اضافه می شود. تنها 1% از مایع منی را اسپرم تشکیل می دهد. بنابراین پس از وازکتومی یا در صورتی که فرد به آزوسپرمی (صفر بودن اسپرم در مایع انزالی) مبتلا باشد تغییری در حجم و میزان منی مشاهده نخواهد شد.
در این صورت شخص فقط امکان بارور سازی را از دست خواهد داد و تنها با آزمایش می توان به نبود اسپرم پی برد. وازکتومی سبب کاهش میل جنسی ، کاهش ارضاء جنسی و اختلال نعوظ نمی شود.
وازکتومی به عنوان یک روش جلوگیری ایمن، با درصد خطای بسیار کم معرفی شده است. پس از وازکتومی احتمال موفقیت نزدیک به صد درصد است ولی در موارد بسیار نادر عدم موفقیت وازکتومی دیده شده است.
پس از بستن لوله ها، چند ماه طول می کشد تا تعداد اسپرم منی صفر شود، چون اسپرم های از قبل تولید شده، هنوز در سیستم تولید مثل هستند و باید با انزال های مکرر خارج شده و در نهایت صفر شوند. معمولا دو ماه طول می کشد تا پس از بستن لوله های منی بر، تعداد اسپرم در مایع منی صفر شود. هر قدر تعداد نزدیکی ها بیشتر باشد، زودتر تعداد اسپرم مایع منی صفر می شود.
بنابراین پس از بستن لوله ها، تا موقعی که تعداد اسپرم مایع منی صفر نشده است، باید از روشهای دیگر جلوگیری از حاملگی استفاده کرد. معمولا پس از بستن لوله های منی بر، باید هر چهار هفته یک آزمایش انجام داد و مطمئن شد که دیگر مایع منی حاوی اسپرم نیست.
درصدی از افراد به دلایل گوناگون پس از وازکتومی، تمایل به فرزند آوری پیدا می کنند. در این افراد عمل جراحی بازگرداندن وازکتومی یا وازووازستومی انجام می شود که برخلاف وازکتومی، اصلا به سادگی قابل انجام نیست و پس از آن شخص درگیر عوارض جراحی و بستری خواهد شد. درصد موفقیت این عمل نیز بستگی به مهارت و تکنیک پزشک متخصص جراح کلیه و مجاری اداری دارد.
شهروندان گرامی! برای بهره مندی از کرایوتراپی ، به عنوان درمان زگیل تناسلی می توانید به متخصصان اورولوژی فعال در اصفهان مراجعه نمایید.