روماتيسم ستون فقرات
روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی عارضه التهابی و مزمن ستون فقرات است که منجر به درد و خشکی ستون فقرات می شود.
اگرچه این بیماری اغلب ستون فقرات را درگیر می کند اما ممکن است سایر مفاصل بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
علت بروز این عارضه تاکنون مشخص نشده اما برخی متخصصان بر این باورند که عوامل محیطی و ژنتیکی می توانند در بروز آن نقش داشته باشند.
به گفته محققان ابتلا به عفونت های روده ای بخصوص نوع خاصی از عفونت گوارشی به نام کلبسیلا در شروع و پیشرفت این بیماری بیماری نقش زیادی دارد.
این بیماری ممکن است سایر ارگان های بدن همچون قلب ، ریه ، روده و چشم ها را نیز درگیر کند و موجب بروز عوارضی در آن ها شود.
اسپوندیلیت آنکیلوزان اغلب در مردان جوان در دهه دوم و سوم زندگی رخ می دهد و احتمال ابتلا به آن با افزایش سن کاهش می یابد.
آزمایش های تخصصی، ام آر آی و عکسبرداری از مفاصل به تشخیص قطعی این بیماری و افتراق آن از سایر مشکلات توسط پزشک کمک خواهد کرد.
به دلیل بالا بودن احتمال ابتلا به این بیماری در افرادی که سابقه ژنتیکی در اطرافیان خود دارند در صورت بروز هرگونه علائمی مراجعه به متخصص روماتولوژی در کمترین زمان ممکن ضروری است.
در صورتی که روماتیسم ستون فقرات در زمان مناسب تشخیص و اقدامات درمانی برای آن انجام نگیرد ، به تدریج و با پیشرفت بیماری چسبیدن ستون مهره ها و اختلال جدی در حرکات ستون فقرات دور از انتظار نخواهد بود.
با پیشرفت بیماری، به تدریج قسمتهای فوقانی ستون فقرات و حتی گردن نیز درگیر بیماری شده و بتدریج بیمار قدرت حرکت دادن گردن را نیز از دست خواهد داد.
✅ علائم روماتیسم ستون فقرات
🔹کمردرد التهابی
🔹خشکی و اسپاسم کمر و ستون فقرات
🔹درد و خشکی قسمت های انتهایی ستون فقرات و لگن
🔹التهاب محل اتصال استخوان ها به رباط یا تاندون ها
تغییر شکل ستون فقرات بطوری که فرد حالت خمیده پیدا می کند.
🔹درد کمر و ستون فقرات که هنگام نشستن و خم شدن تشدید می شود.
روماتیسم ستون فقرات
تسکین درد با فعالیت و تشدید آن پس از استراحت طولانی مدت
کاهش دامنه حرکتی ستون فقرات
انتشار درد به سایر اندام های بدن مانند کتف ها و یا حتی پاشنه پا
حساسیت چشم ها و قرمز شدن آن ها
دفورمیتی ستون فقرات
شکستگیهای فشاری
مشکلات ریوی مانند تنگی نفس
مشکلات قلبی
✅ عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به روماتیسم ستون فقرات
🔹سن (این بیماری اغلب در دوران نوجوانی و ابتدای جوانی رخ می دهد)
🔹جنسیت مذکر (احتمال ابتلا مردان به این بیماری حدود سه برابر بیش از زنان است)
🔹عوامل ژنتیکی (افرادی که سابقه ابتلا به این بیماری را در اطرافیان خود دارند بیش از سایرین در معرض خطر این بیماری قرار دارند)
✅ درمان روماتیسم ستون فقرات
داروهای ضد التهابی از داروهای موثر در کنترل علائم این بیماری مزمن ستون فقرات است.
داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی نیز یا سرکوب سیستم ایمنی به کاهش التهاب و جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک می کنند.
داروهای اختصاصی دیگری نیز در درمان این بیماری تجویز می شوند که به کاهش درگیری ستون مهرهها، مفاصل و چشم ها کمک می کنند.
فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی در اغلب مبتلایان به اسپوندیلیت آنکیلوزان به جلوگیری از تشدید مشکلات ستون فقرات و بهبود وضعیت ان کمک می کند.
فیزیوتراپیست تمرینات ورزشی ویژه ای را برای افزایش انعطاف پذیری ستون فقرات ، کاهش خشکی و افزایش دامنه حرکتی ستون فقرات برای بیمار در نظر می گیرد.
متخصص فیزیوتراپی همچنین آموزش هایی در زمینه وضعیت صحیح قرارگیری بدن، بمنظور بهبود عملکرد حرکتی به بیمار می دهد.
فیزیوتراپیست از تکنیک های درمان دستی و ماساژ درمانی ، و الکتروتراپی نیز برای کمک به بهبود شرایط مبتلایان به این عارضه استفاده می کند.
آب درمانی و انجام تمرینات فیزیوتراپی در آب در بیماران مبتلا به روماتیسم ستون فقرات بسیار مناسب است و درد ناشی از فعالیت های ورزشی را کاهش می دهد.
داروهای کورتیکواستروئیدی خوراکی یا تزریقی نیز از ضد التهاب های قوی بوده و در موارد شدید تجویز می شوند ، اگرچه به دلیل دارا بودن عوارض جانبی زیاد میزان استفاده از ان ها باید محدود باشد.
در صورتی که پیشرفت بیماری سبب ایجاد مشکلات زیادی برای بیمار از جمله تغییر شکل ستون فقرات شده باشد عمل جراحی برای اصلاح ناهنجاری ایجاد شده انجام می گیرد