رادیولوژی از دو كلمه رادیو Radio به معنی موج تابش یا اشعه ولوژی یا لوگوس Logus یعنی بیان تشكیل شده است یعنی مطالبی كه از زبان اشعه بیان میشود كه عبارت از تصویری میباشد كه با اشعه ایكس تهیه میگردد. اشعه ایكس تا زمان كشف آن توسط دكتر ویلیام كنراد رونتگن در سال 1895 اشعه ای مجهول بود در حالیكه امروز یك شاگرد دبیرستانی هم میداند كه اشعه ایكس جزو اشعههای كاتدیك بوده وخواص آن كاملا برای انسان شناخته شده است.
اشعه ایكس از تمام مواد از گاز، مایع و جامدات عبور كرده و البته هر چه جامدات دارای عدد اتمی بالائی باشند كمتر اشعه را عبور میدهند مثلا سرب پرده حاجب خوبی است كه میتواند جلو عبور اشعه را بگیرد لذا در اطاقهای اشعه به منظور حفاظت لای دیوارها از ورقه های سرب نازك استفاده میشود.دستگاههایی كه در رادیولوژی مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از رادیولوژی ساده معمولی برای تهیه تصویر ریه و استخوان و... ، رادیولوژی دیژیتال كه عمدتا برای آنژیوگرافی استفاده میشود و دستگاه سیتیاسكن برای تهیه تصاویر دیژیتال مقطعی كه بدن را از نظر تصویری عین كالباس به ورقه هائی تقسیم مینماید.
عبور اشعه ایكس از بدن ایجاد درد و خونریزی نمیكند ولی بدون ضرر هم نیست اما در حد استانداردهای پزشكی و رادیولوژی و با مراقبت متخصص رادیولوژی و تكنسینها، بدون ضرر یا كم ضرر هستند اما در مقادیر زیاد میتواند منجر به آسیبهای جبرانناپذیر روی بدن شود.
امروزه رادیولوژی جزو جدا نشدنی از هر بیمارستان، درمانگاه و اماكن درمانی میباشد.رادیولوژی امروزه سه نوع كاربرد دارد: تشخیصی، درمانی و مصارف صنعتی.
منظور كشف بیماریها، شكستگی ها و استفاده های كنترلی در بعضی درمانهاست كه با كمك آن میتوان بیمار را از طریق سوزن و لوله باریك جراحی نمود.
منظور اشعه درمانی یا رادیوتراپی برای ریشه كن كردن تومورها و سرطانها است كه در آن مقدار بیشتری اشعه نسبت به رادیولوژی تشخیصی نیازمند است.
در صنعت با اجسام بی روح و بی زندگی همراه هستیم.مثلا كنترل ضخامت جوشكاری لوله ها، كنترل صدمات موتورهای جت، كنترل چگونگی سكه های قدیمی یا رادیوگرافی از یك تابلو نقاشی برای تحقیق سلامت لایه های رنگ یا كاموای «بوم» تابلو و حتی تعیین سن و جنس جسد مثلا مرد نمكی شماره 4 شهرستان زنجان كه بتوسط اینجانب در مركز جام جم تهران بررسی شد.نسلهای مختلف سیتی اسكن اشعه ایكس، اسپیرال هلیكال، یك ردیف یا 64 یا 128 ردیف همه با فعالیت مهندسی پزشكی و تكامل این تجهیزات پزشكی به موازات اختراعات فیزیك و مكانیك بوجود آمده است. رادیولوژی رشتهای منحصر بفرد است بطوری كه یك رادیولوژیست بایستی كمی فیزیك، شیمی، بیولوژی، داروشناسی و مهندسی پزشكی هم بداند .
نسخه اصلی مطلب رادیولوژی چیست ؟ را در سایت دکتر محمد اعظمی بخوانید.