ساختار
ساختار این سیستم ها اغلب شامل یک پمپ وکیوم است که به یک کنترولر دیجیتال سپرده شده است. میزان و شکل موج وکیوم آن توسط یک نرم افزار ویژه تنظیم و به نحو دلخواه درمانگر به موضع مورد نظر اعمال می گردد. اپلیکاتورهای اعمال وکیوم، در شکل ها و اندازه های گوناگون،مطابق با ساختار آناتومیکی بدن، طراحی شده اند تا در همه قسمت های بدن مورد استفاده قرار گیرند. در داخل تعدادی از اپلیکاتورها گردونه هایی (ROLLERS) تعبیه شده است که وقتی پوست توسط وکیوم به داخل حفره مکش می شود و در لابه لای گردونه ها قرار می گیرد، چرخش گردونه ها ماساژ اضافه ای را به بافت اعمال می نماید این قابلیت تاثیر این سیستم ها را به نحو قابل توجهی افزایش می دهد.
ساختمان و عملکرد گردونه ها در سیستم های مختلف متفاوت است. در برخی از آنها از غلطک و در برخی از گردونه استفاده می شود. همچنین در برخی از آنها غلطکها توسط موتورهای الکتریکی به چرخش درمی آید ولی در برخی از آنها حرکت اپلیکاتور روی پوست موجب چرخش غلطکها می شود.در نوع جدیدی از آنها ساختار اپلیکاتورها به شکلی است که چین پوستی به صورت شعاعی در اپلیکاتور مکیده می شود. این نوع ساختار به تکلونوژِی (RDT)Radial endo Demo Theraphy معروف شده است. مزایای اپلیکاتورهای RDT نسبت به اپلیکاتورهای خطی یا Liner این است که ضمن حرکت در تمامی جهات و اعمال ماساژ شعاعی، تاثیر بهتری در بهبود جریان خون و لنف بافت دارند.
مکانیسم عمل
مکانیسم عمل این سیستم ها به نحوه اعمال وکیوم بستگی دارد. برای این کار از یک نرم افزار تخصصی درمانی استفاده می شود این نرم افزار میزان و شکل موج وکیوم را طوری تنظیم می نماید که اعمال آن در موضع موجب افزایش جریان خون مویرگی، در ناژ لنفی،افزایش متابولیسم،کوچک شدن سایز سلولهای چربی،تحریک فیبرها و افزایش خاصیت الاستیسیتی بافت همبند می گردد. عملکرد غلطکها نیز، به ویژه (در انواع جدید سیستم RDT) موجب تقویت اثرات فوق می شوند. البته برنامه درمانی این سیستم ها صرفا یک وکیوم ساده به همراه چند غلطک نیست بلکه دانشمندان و متخصصین مربوطه، میزان و شکل موج وکیوم، شکل اپلیکاتورها و غلطک ها و نیز نحوه حرکت دست درمانگر را، برای هر مرحله درمانی، طوری طراحی کرده اند که اثرات فیزیولوژیک یاد شده را هرچه موثرتر ایجاد نمایند. شایان ذکر است اثرات فیزیولوژیک مورد ادعای سازندگان این سیستم ها توسط مراجع علمی مختلف از جمله FDA مورد آزمون و تایید قرار گرفته است.
کاربردهای کلینیکی
انگیزه طراحی سیستم های رولروکیوم،توسط سازندگان تجهیزات پوست و زیبایی در حقیقت مقابله با مقاومت سلولیت درمقابل درمان های موجود بود چرا که تا دیر زمانی، علیرغم تفاوت پاتوفیزیولوژی، سلولیت با چاقی یکی انگاشته می شد بنابراین درمانهای کلاسیک قبلی مانند رژیم درمانی،ورزش و غیره موفقیت چندانی در درمان سلولیت نداشته و بعضا موجب لاغری نواحی ناخواسته مانند صورت می شدند بدون اینکه اثری در کاهش حجم و شکل نواحی سلولیت داشته باشند. امروزه تعریف سلولیت از چاقی تفکیک داده شده و ساختار پاتولوژیکی آن مشخص شده است و معلوم گردیده که درمان سلولیت مستلزم افزایش جریان خون مویرگی،درناژ لنفی،پاکسازی مواد سمی انباشته شده حاصل از متابولیسم در محل، افزایش اکسیژن رسانی و متابولیسم موضع، کاهش سایزسلولهای چربی، تحریک فیبروبلاست ها و بازگرداندن خاصیت الاستیسیتی بافت همبند است و این کار توسط درمانهای موجود امکان پذیر نیست به همین دلیل این سیستمها صرفا برای ایجاد شرایط فیزیولوژیک فوق و با هدف درمان سلولیت تولید شدند و می توان اذعان داشت که سازندگان آنها در این زمینه موفق هم شدند زیرا اصول علمی عملکرد آنها به تایید مراجع علمی دنیا نیز رسید.
همانگونه که می دانید اثرات جانبی برخی از داروها آنقدر واضح تر و موثرتر از اثر اصلی دارو است که بتدریج در بیماریهایی بکار گرفته می شوند که هدف اولیه ساخت آنها نبوده است. مثلا داروی ماینوکسیدیل برای درمان افزایش فشار خون ساخته شد ولی بزودی اثر جانبی آن که همان هیرسوتیسم است باعث استفاده موثر آن در درمان ریزش مو شد بطوریکه امروز کمتر کسی ماینوکسیدیل را به عنوان داروی افزایش فشار خون می شناسد.اثرات جانبی سیستم های رولروکیوم نیز چنین تاریخچه ای دارد و موجب گسترش کاربرد آنها در اندیکاسیون های گوناگونی غیر از سلولیت گردیده است. بطور مثال از اعمال ماساژ بوسیله سیستم رولر وکیوم در نقاط طب سوزنی می توان برای ایجاد Relaxation و تسکین بسیاری از دردها استفاده نمود و یا از اثر افزایش جریان خون مویرگی آنها می توان برای درمان بسیاری از مشکلات مانند درمان آسیب های ورزشی،کمک به جذب مواد از طریق پوست و... بهره جست.
نسخه اصلی مطلب رولر وکیوم را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.