اگر کودک و نوجوان به مقدار کافی از مواد مغذی مناسب استفاده نکند دچار اختلال رشد خواهد شد. هر چند تغذیه صحیح برای همه سنین لازم است ولی برای سنین کودکی و نوجوانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که این دوران، مهم ترین سال های رشد و تکامل می باشد. رشد مستلزم مصرف همه گروه های غذایی اصلی است و مواد مغذی اساسی برای رشد، عبارتند از: پروتئین، کلسیم و روی.
پروتئین ها
پروتئین ها سازنده عضلات، هورمون ها، آنزیم ها، پادتن ها، سلول های خون و.... می باشند.
نخستین علائم کمبود پروتئین عبارتند از: ریزش مو، شکنندگی ناخن ها، خشن شدن پوست، اختلال قدرت عضلانی و کم خونی. در صورت تداوم کمبود پروتئین برای مدت طولانی، اختلال رشد و کوتاهی قد نیز بروز خواهد کرد.
منابع غذایی حاوی پروتئین عبارتند از: گوشت، مرغ، سویا و فرآورده های آن، تخم مرغ، شیر، لبنیات، غلات و حبوبات. کمبود شدید پروتئین، ماده مغذی اساسی دیگر برای رشد، یعنی کلسیم را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
کلسیم
کلسیم ماده اصلی سازنده استخوان ها و دندان هاست. بافت استخوان و دندان کلسیم را جذب می کنند و همانند سایر سلول های بدن، در این بافت نیز سلول های قدیمی از بین می روند و سلول جدید جایگزین آن ها می شود. کلسیم به طور عمده در شیر و لبنیات، سبزیجات دارای برگ سبز، سویا، بادام، کنجد و ماهی وجود دارد.
برای جذب، کلسیم در بدن، به املاح دیگری مانند فسفر، منیزیم و همچنین ویتامین D نیاز دارد که بیشتر در ماهی های چرب، شیر و تخم مرغ وجود دارند. در عوض مواد غذایی حاوی اگزالات، مانع از جذب کلسیم شده و می توانند در تشکیل سنگ کلیه نقش داشته باشند، زیاده روی در مصرف اسفناج، ریواس و ترشک، باعث اتصال اگزالات به کلسیم شده و در نتیجه مانع از جذب کلسیم در استخوان و دندان می گردد.
روی
روی اثرات بسیار مفیدی در رشد به ویژه رشد قدی دارد. منابع حاوی روی به طور عمده عبارتند از: جوانه گندم، کنجد، بادام زمینی، مرغ، ماهی، گردو، تخمه کدو تنبل، شیر، پنیر و تخم مرغ.