لیزرچیست
نورمعمولی تشکیل شده است از طول موجهای مختلف که برخی از آنها قابل دید و برخی غیر قابل دیدن هستند و در مسیر های مختلف پخش می شوند و به همین دلیل نور یک شمع که می تواند در مسیرهای مختلف پخش شود . فضای پیرامون خود را روشن میکند در صورتیکه پرتو لیزر که برخی از آنها مرئیو برخی نامرئی هستند به دلیل داشتن یک طول موج و فرکانس مشخص در یک مسیر و با یک ضرب آهنگ پیش میرود انرژی آنها پخش نشده و بطور متمرکز بر منطقه ای که تحت تابش قرار میگیرد اثر میگذارد و در فضا پخش نمیشود.
لیزر پر توان
لیزر درمانی سالها است که در درمان پزشکیمورد توجه قرار میگیرد در این روش از نوعی لیزر به نام لیزر سرد یا کم توان استفاده میشود اخیرا به مدد فن آوری های نوین، لیزرهای پرتوان که کارایی بالاتری از لیزرهای سرد دارند در حیطه درمانهای پزشکی معرفی شده است ) این نوع لیزر قبلا در پزشکی تنها در جراحیها مورد استفاده قرار میگرفته ( . لیزرپرتوان می تواند به نسبت لیزرهای پیشین یا همان لیزر کم توان به عمق بیشتری از بافت نفوذ یابد و انرژی بیشتری را به منطقه درمانی برساند و اثر بخشی بیشتر و دوره درمان کوتاهتری داشته باشد .لیزرپرتوان 24 برابرپرتوان تر از لیزر های متداول وعمق نفوذ موثر آن بیش از 4 سانتیمتر میباشد درحالیکه لیزرهای متداول سرد یا کم توان عمق نفوذ موثر آنها نیم سانتیمتر است وبیشتر در درمانهای بافتهای سطحی و کوچک میتوانند سودمند باشند
تاریخچه لیزر درفیزیوتراپی
پس از 50 سال از کشف لیزر ،در سال 1967 اولین بار آزمایشهایی برای یافتن اثر لیزر بر روی موجود زنده صورت گرفت درسال 1970 استفاده از لیزربرای کاهش درد مورد توجه پژوهشگران قرار گرفت و بتدریج استفاده از انواع مختلف و لیزرهای کم توان وارد حیطه درمانهای پزشکی شد. بکارگیری لیزرپرتوان در سال 2006 مورد تایید سازمان غذا و دارو آمریکا قرار گرفت ومحدوده توان آنرا بین500 میلی وات تا7500 میلی وات تعریف کردند و اخیرا) درسال2011 )دستگاه لیزرهای پرتوان باتوان15000 میلی وات برای درمانهای پزشکی مورد تایید وزارت بهداشت کانادا وآمریکا قرار گرفت.
اثربیولوژیک لیزرپرتوان
کاهش درد از طریق بلوک نسبی انتقال سیگنال درد از ناحیه درمان ، کاهش تورم افزایش تولید مواد کاهنده درد در درون بدن کاهش تورم و ادم با اثرافزایش بر قطر رگهای خونیولنفی( vasodilation ) تسریع روند ترمیم یکی از بافتهای مهم درون پوست و بدن ماکلاژن است فیبروبلاستها بلوکهای سازنده کلاژن هستند لیزر میتواند سبب تحریک تولید فیبروبلاست که درترمیم بافتهای نرمی چون تاندون لیگامنت فاشیا اهمیت بالایی دارند شود
. بهبودعملکرد رشته های عصبی_( فرایند بازسازی سلولهای عصبی باپرتولیزرتسریع می یابد و سبب کاهش زمان ریکاوری عصب می گردد و با تاثیر بر روی رشته های اعصاب حرکتی سبب بهبود حرکت عضو آسیب دیده، و با اثر روی رشته های اعصاب حسی سبب کاهش عوارض مربوط به آسیبهای عصب حسی مثل دردهای شدید وتیز مورمورشدن خواب رفتگی بیحسی.....میشود.)
افزایش میزان انرژی سلول با تاثیر برروی افزایش تولیدATP درمیتوکندریها) که سبب بهبود وضعیت انرژی سلولی میشود ( افزایش میزان جریان خون که نتیجه آن کوتاه شدن زمان درمان خواهد بود.
افزایش میزان رگزایی( پدیده ایجاد رگهای جدید دربافت پدیده ای است که بطور طبیعی دربدن با افزایش فعالیت بدنی و فشار اعمال شده به بافت افزایش و با کاهش سطح فعالیت وبی حرکتی کاهش مییابد واین یکی از فواید ورزش به ویژه در کسانی است که مشکل عروق قلبی دارند که با افزایش رگهای بافت توان عضو مربوطه و کارایی آن بهبودمییابد .لیزر یکی دیگر از فوایدش تحریک تولید رگهای کوچک در بافت تحت تابش با بالا بردن سطح متابولیسم بافت و آزاد کردن برخی مواد است.)
کاهش تشکیل بافت اسکار یا جوشگاه( این بافت در بخشی که دچار برش جراحی یا آسیب شده باشد در سطح یا عمق بافت میتواند تشکیل شود این بافت سبب کاهش مقاومت وتوان بافت وهمچنین کاهش نرمی و انعطاف پذیری ناحیه آسیب دیده میشود)
تحریک نقاط طب سوزنی امروزه استفاده از لیزر بجای طب سوزنی بدلیل کاهش عوارض بی درد بودن مورد توجه است. در این شکل درمان پرتو لیزر بجای سوزن درنقاط طب سوزنی تابانده میشود(بویژه درلیزرپرتوان که عمق نفوذ بالایی دارد)
موارد درمانی
آرتروز رماتیسم مفصلی دردهای ستون مهره, سردرد.... آسیبهای ورزشی و حرکتی آسیبهای وارده به تاندون ، لیگامنت ، ماهیچه ، منیسک... بورسیت بویژه در زانو شانه دردهای نرولوژیک : دردهای عصب سیاتیک ،عصب تریجمینال ،عصب مچ دست ، کارپال تانل
موارد منع استفاده
درخانمهای باردار در ناحیه کمر ولگن در بدخیمی ها درافراد دارای پیس میکردرناحیه قفسه سینه