آسم
آسم، التهاب مزمن مجاری تنفسی به علت تورم و ترشح مخاطی بیش از حد است.در شرایط مواجهه با عوامل محرک و آلرژن، گرفتگی مجاری تنفسی موجب انسداد بیشتر راههای هوایی می شود. در این حالت سرفه، خس خس و اشکال در تنفس به وجود می آید.
علایم و نشانه ها
علت
حساسیت به آلرژنهای موجود در هوا نظیر گرد و غبار، فضولات سوسک ها، پشم و پر حیوانات، کود و گرده گیاهان آلرژی غذایی عفونت های تنفسی آلوده کننده های هوا نظیر دخانیات، آئروسل ها، عطرها، کاغذ روزنامه تازه، دود موتورهای دیزل، دی اکسید گوگرد، افزایش سطح اوزون، بخارهای رنگ، محصولات پاک کننده و اجاقهای گاز تغییرات هوا به خصوص از نظر درجه حرارت و رطوبت رفتارهای موثر بر تنفس (ورزش،خنده،گریه)
اقدام های اولیه پزشکی
پزشک معالج احتمالا فشار خون شما را اندازه گیری و قفسه سینه شما را با گوشی معاینه و آزمایش خون در خواست خواهد کرد. نوار قلبی و عکس ریه یا سینوس جهت اطمینان از فقدان ناراحتی سینوسی و قلبی ممکن است توصیه گردد.
درمان
شما می توانید به روشهای زیر آسم خود را کنترل کنید:
درمان های مکمل و جایگزین
آسم ممکن است با استرس و اضطراب ارتباط داشته باشد. روشهای فکری-بدنی نظیر تنفس عمیق، مراقبه (تفکر یا تمرکز درمانی)، تای کی، یوگا و درمان استرس ممکن است کمک کننده باشد.
تغذیه
توجه: میزان مصرفی حداقل مربوط به کودکان است.
* همه غذاهای آلرژن(حساسیت زا) را از رژیم غذایی خود حذف کنید. آلرژنهای غذایی شایع عبارت است از لبنیات، سویا، مرکبات، بادام زمینی، بادام درختی و پسته، گندم، ماهی، ماهی صدف، تخم مرغ ، ذرت، مواد رنگی غذایی و افزودنیهای غذا. می توان آلرژن را یکی یکی حذف کرد تا نوع ماده غذایی حساسیت زای مشکوک را به مدت دو هفته از رژیم غذایی خود حذف کنید. سپس هر 1-3 روز مصرف یکی از این غذاهای مشکوک را مجددا شروع کنید.منتظر واکنش هایی نظیر اختلال گوارشی، تغییرات خلق، سردرد و تشدید آسم باشید. قبل از انجام دادن این آزمایش با پزشک معالج خود مشورت کنید.
* مواد غذایی التهاب زا را کمتر مصرف کنید، از جمله چربی های اشباع شده ( گوشت ها، به خصوص ماکیان و لبنیات)، غذاهای سبوس گرفته و شکر.
*مصرف سبزی، حبوبات، غلات، پیاز و سیر را افزایش دهید.
*ویتامین ث( 250-1000 میلی گرم 2-4 بار در روز) 1 ساعت قبل از تماس با ماده حساسیت زا ممکن است واکنش های آلرژی را کمتر کند. مو یا گل سرخ یا خرما حساسیت ایجاد نمی کند.
*ویتامین ب-6 ( 50-200 میلی گرم در روز) باعث شل شدن مجاری تنفسی می شود.
*مکمل اسید کلریدریک جهت کاهش دفعات و شدت حساسیت غذایی و کمک به جذب بعضی مواد غذایی مفید است.
*کمبود ویتامین ب-12 ممکن است حساسیت به سولفیت ها را افزایش دهد.
*ان-استیل- سیستئین( 50-200 میلی گرم 3 بار در روز) و سلنیوم( 50-200 میکروگرم در روز) بافت ریه را از آسیب محافظت می کند.
گیاهان
گیاهان را می توان به صورت عصاره خشک ( کپسول، پودر، چای) ، عصاره گلیسرینه یا تنتور ( عصاره الکلی) استفاده کرد . چای باید با استفاده از یک قاشق چایخوری گیاه در یک فنجان آب داغ تهیه شود. جوشاندن به مدت 5 تا 10 دقیقه جهت برگها و گلها و 10 تا 20 دقیقه جهت ریشه ها ضروری است. 2تا 4 فنجان هر روز بنوشید.
چای سبز ( گل استکانی) یک ضد اکسید قوی است( camellia sinensis) .برای تقویت طولانی مدت ریه مقادیر مساوی از گیاهان زیر را در یک چای ترکیب کنید. ریشه شیرین بیان(glycyrrhiza glabra) ، گیاه پای خرtusilago) (farfara، تنه درخت آلبالو وحشیprunus) serotina، زنجبیل شامی (inula belenium)، بارهنگ (اسفرزه)(plantago major) و سپرک(قاشقک)( scutellaria laterifolia).
اگر فشار خون دارید از شیرین بیان استفاده نکنید. استفاده طولانی مدت از گیاه پای خر می تواند به کبد آسیب برساند. به دنبال نوع بدون آلکالویید پیرولیزیدین باشید.روغن های اصلی که می تواند کمک کند عبارت است از ، elecampane، کاج تدا، اسطوخودوس، پونه(نعناع) و شاه پسند. 4تا6 قطره به وان (حمام)، عطرپاش یا دستگاه بخور اضلفه کنید.
نسخه اصلی مطلب آسم و تغذیه را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.