هیرسوتیسم به معنی وجود موهای زائد، خشن، ضخیم و تیره تر از حدمعمول در نقاط خاصی از بدن است. این بیماری یکی از مشکلات شایع در زنان استکه به طور متوسط در 5 درصد زنان دیده میشود و اغلب به دلیل ظاهر نازیباییکه دارد، بیمار را دچار ناراحتی جسمی و روحی میکند.
اگر پرمویی در زنان به صورت ناگهانی و شدید بروز کند، به خصوص اگر با علائم دیگری مثل کلفت شدن صدا ، عضلانی شدن بدن یا تغییر اندامها به شکل مردانه همراه باشد، باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرد.
مهمترینعلت هیرسوتیسم بیماریهایی هستند که موجب افزایش هورمون مردانه یاتستوسترون در بدن میشوند. این حالت به دلیل بیماریهایی مثل تنبلی تخمدان ، کمکاری تیروئید ، چاقی، کوشینگ، تودههای غده فوق کلیه و تخمدان ، بالا بودن هورمون شیر (هورمون پرولاکتین)، بالا رفتن هورمون انسولین یا هورمون رشد و مصرف برخی داروها مثل دانازول، کورتون یا پروژسترونهای خاص به وجود میآید. از علتهای دیگر این مشکل، بیماریارثی است که با آزمایشات معمولی قابل اثبات نیست و مثل انواع دیگرهیرسوتیسم درمان میشود.
داروهایخوراکی متعددی برای درمان هیرسوتیسم وجود دارد که کارایی مناسبی دارند، امااغلب این داروها عوارضی دارند که در برخی بیماران قابل تحمل نیست. از طرفیهمه این داروها باید به مدت طولانی (مثلاً یک سال) استفاده شوند تا حداکثراثر را داشته باشند. این داروها برای داشتن حداقل اثر، باید سه ماه مصرفشوند.
در کنار داروهای خوراکی، داروهایی به شکل کرم ولوسیون برای درمان موضعی وجود دارد که خوشبختانه عوارض کمتری دارند، ولی پساز قطع درمان امکان عود سریع وجود دارد. پس از درمان مناسب دارویی که مانعاز تشکیل مجدد موهای زائد میشود، برای از بین بردن موهای زائد قدیمیمیتوان از روش الکترولیز استفاده کرد. البته از روشهای دیگر معمول مثلموم، کرمهای موبر، تیغ و... هم میتوان استفاده کرد که هر کدام مزایا ومعایب خود را دارند.
بر خلاف تصور عمومی، موهای تیره و خشنو فراوان در نواحی دیگری مثل ساق پا، ساعد و تنه معمولاً مربوط به نژاد وارث است و به ندرت برخی بیماریها مثل پرکاری تیروئید میتواند علت آن باشد. همینطور مصرف برخی داروها مثل فنیتوئین،کورتونها، اینترفرونها و... میتوانند موجب این نوع از پرمویی شوند.
ليزر، آخرين و جديدترين راه براي درمان موهاي زايد است. ولي در هر حال بايد انتظار شما از اين روش درماني هم معقول و واقعگرايانه باشد. پزشكان معتقدند اثر بخشي ليزر به اثبات رسيده است. پس از ليزر، برخي موها فورا ميافتند ولي اغلب موها در عرض 2 هفته از بين ميروند. در حال حاضر، هيچ روش قاطعي براي درمان كامل و دايمي موهاي زايد وجود ندارد ولي در بين روشهاي موجود، ليزر از همه موثرتر و دايميتر است. البته اين حرف به آن مفهوم نيست كه همه موهاي زايد در اثر ليزر به صورت دايمي از بدن ميروند. به هر حال، حتي اگر پس از ليزر هم موها مجددا رشد كنند، اولا به تعداد كم رشد ميكنند و بيرون ميآيند. ثانيا، در اكثر موارد، اين موها كركي و نرم هستند. سالهاست كه از ليزر براي رفع موهاي زايد استفاده ميشود و اين كار مورد تاييد سازمان غذا و داروي آمريكا هم قرار گرفته است. متخصصان پوست ميگويند: هر چقدر پوست بيمار روشن تر و موهاي زايدش تيرهتر باشند، احتمال اثر بخشي ليزر بيشتر ميشود.