امروزه شاهد افزايش روزافزون مصرف قند و محصولات شيرين هستيم .به تدريجكه ذائقه مردم به غــذاهاي شيــرين عـــادت مي كند كارخانجات مواد غذايينيز روزبه روز محصولات شيرين تري به بازار روانه مي كنند. و اين سيكل معيوبپيوسته در حال چرخش است.عادت كردن ذائقه به مواد شيرين كه به طور معمول از دوران كودكي شروع ميشود، عوارض متعددي نظير اضافه وزن، ديابت، بيماري قند و آرتريت را در سنينبالاتر به دنبال خواهد داشت.
قند و تركيبات حاوي قند كالري زيادي براي بدن تامين مي كنند. اما متاسفانهفاقد مواد مغذي لازم براي ما هستند. بنابراين بايد سهم ناچيزي از انرژيدريافتي روزانه ما را تشكيل دهند.اين توصيه ها اگر چه به نظر ساده هستند، ولي با به كار بردن آن ها ميتوانيد گام هاي مهم و موثري در جهت متعادل كردن دريافت مواد قندي برداريد.
1- قندها را كاملا" از رژيم غذايي خود حذف نكنيد: از آن جايي كه درتهيه ي اغلب مواد غذايي، شكر به كار رفته است، بنابراين حذف كامل قند ازبرنامه غذايي امكان پذير نيست، زيرا در طولاني مدت قادر به تبعيت از آننخواهيم بود. كافي است مصرف قندهاي خالص را براي خود محدود كنيم، به عبارتيكاهش مصرف قند، شكر، شيريني، شربت، آب نبات، را به تدريج در رژيم روزانه يخود اعمال كنيم.
2- در مطالعه ي برچسب هاي غذايي بسيار دقيق باشيد: مقدار قندي كه برروي برچسب هاي غذايي درج شده است معمولا" مجموع قند طبيعي و شكر افزوده شدهدر مراحل تهيه ي محصــول را نشان مي دهد. در اين جدول شما به راحتي هركلمه اي كه به حرف "اوز" ختم مي شود نظير ساكارز، فروكتوز، لاكتوز و ... رامي توانيد معادل قند محاسبه كنيد. از محصولاتي هم كه حاوي قند فراوانيهستند مي توان به عسل، شربت، عصاره ي آب ميوه ها و قند اينورت اشاره كرد.
3- خوردن دسر را براي زمان هاي خاص در نظر بگيريد: دسر را به عنوانجزئي از برنامه روزانه ي خود قرار ندهيد؛ اما در آخر هفته يا در ميهماني هامي توانيد از خوردن آن لذت ببريد.
4- در هنگام پخـت و تهيـه ي غـذا يـا شيريني ها مقدار شكر را كاهشدهيد: بعضي اوقات در تهيه ي بسياري از غذاها يا دسرها و كيك ها، مي توانحتي تا يك سوم ميزان شكر توصيه شده را به كار برد؛ بدون اين كه در طعم ومزه ي محصول نهايي تغيير چنداني حاصل شود.
5- مصرف غذاهاي جايگزين را فراموش نكنيد: شما مي توانيد به جاي مصرفكيك هاي قهوه و كيك هاي خيلي شيرين از كيك هاي تهيه شده از غلات كامل يانان شيريني هايي كه قند بسيار كمتري در آن ها به كار رفته است استفادهكنيد.
6- مصرف ميوه هاي تازه را فراموش نكنيد: بسياري از ميوه هاي تازه، طعمشيرين طبيعي دارند كه هم خود به تنهايي براي ذائقه ي شيرين شما مناسبهستنـد و هم بــا استفاده از آن ها در تهيه كيك و شيريني طعم شيرين و طبيعيرا حس مي كنيد.
7- از ميوه هاي تازه براي شيرين كردن و طعم دادن به ماست استفادهكنيد: به طور مثال مي توانيد انواع توت ها، كيوي، موز و ... را به همراهمقدار جزئي شكر آسياب كرده و با ماست مخلوط كنيد و به اين ترتيب ميان وعدههاي بسيار خوشمزه و شيرين را براي بعدازظهر خود فراهم سازيد.
8- مصرف ميان وعده هاي آماده را به حداقل برسانيد: به عنوان مثال ژلهيا آب ميوه اي كه از بازار تهيه مي كنيد حاوي شكر زيادي هستند؛ در صورتي كهاگر آن ها را در منزل بدون استفاده از شكر يا با حداقل ميزان شكر تهيهكنيد، باز هم خوش طعم بوده ولي در عوض، ارزش غذايي بيشتري دارند.
9- خريد مواد قندي را به حداقل برسانيد: سعي كنيد خريد انواع شيريني،كلوچه، شكلات، كيك و مواد قندي را محدود و منحصر به مناسبت هاي خاص كنيد واز انبار كردن مواد قندي ذكر شده در كابينت آشپزخانه جدا" بپرهيزيد.
10- به اظهار نظرهاي افراد غير متخصص توجه نكنيد: بسياري بر اين عقيدهاند كه مصرف شيريني بعد از صرف غذاها (به ويژه غذاي چرب) باعث هضم آن ميشود؛ در حالي كه مصرف شيريني در اين مواقع كار معده را سنگين كرده و ازطرفي باعث جذب كامل مواد غذايي شده و عارضه ي چاقي را به دنبال خواهد داشت.
11- از تلقين به خود بپرهيزيد: بسياري از افراد اظهار مي كنند تازماني كه شيريني و مواد قندي تخورند قدرت انجام كاري را ندارند و افت قندخون پيدا مي كنند؛ در حالي كه بدن، خود قند خون را تنظيم مي كند و با مصرفمواد قندي (به خصوص محصولات طبيعي حاوي قند) به مقدار متعادل و اندازه يمورد نياز براي تنظيم قند خون، با مشكل جدي مواجه نخواهد شد.
12- به ياد داشته باشيم: در بسياري موارد حتي در متون علمي از شكر ونمك به عنوان دو سم سفيد نام برده مي شود پس دقت كنيد، اين سم به ظاهر خوشطعم را بيهوده وارد بدن خود نكنيد.