هلیکوباکتر باکتری که از راه خوراکی (آب و مواد غذایی آلوده) وارد معده میشود و با نفوذ در لایه درونی معده خود را از اثر ضد باکتری اسید معده مصون میدارد وبا کمک موادی که ترشح میکند شرایط را برای بقا و پایدار ماندن خود مهیا می کند.ازطرف دیگر با تحریک سیستم ایمنی بدن موجب التهاب و تغییراتی درلایه درونی معده و دوازدهه میگردد، که اصطلاحا گاستریت ویا دیودنیت نامیده می شود ،ویا بدنبال آن ممکن است تغییراتی در ترشحات معده ایجاد شده و به کاهش یا افزایش اسید معده منجر شده ،که میتواند به ایجاد زخم در معده یا دوازدهه بیانجامد.
در طولانی مدت تحت شرایط خاصی که بعضی از آنها کاملا معلوم نیست مثل زمینه ژنتیکی مساعد و یا بعضی از عوامل محیطی وغذایی ممکن است سرطان معده ایجاد میشود. در جهان بیش از نیمی از افراد آلوده به این میکروب هستند و در بعضی از مناطق آلوده درصد آلودگی به 80% هم میرسد.ولی همه افراد آلوده علایم ناراحتی گوارشی ندارند و نیاز به انجام آزمایش و تشخیص هلیکوباکتر نیست ، و درمان جهت ازبین بردن میکرب لازم نیست.
در موارد حاد آلودگی علایمی چون درد معده ، تهوع ، نفخ ، احساس سنگینی سردل ، بی اشتهایی ممکن است ایجاد شود.اغلب افرادی که به میکروب آلوده میشوند هیچگونه علایمی ندارند(80%) و فقط 10-20 درصد دچار علایم میشوند که نیازمند بررسی ،تشخیص و درمان هستند.در صد بسیار کمتری یعنی شاید 1-2% ممکن است در طولانی مدت مبتلا به سرطان معده شوند.
1- آزمایش خون
2- آزمایش مدفوع
3-تست تنفسی
4-نمونه برداری وتست سریع
5-آسیب شناسی ویافتن میکرب در نمونه برداشته شده از جدار معده
خیر،درصورتیکه فرد علایمی ندارد نیاز به بررسی و یافتن میکرب نیست و درمان فقط در افرادی که علایم گوارشی مرتبط ویا زخم معده یا دوازدهه دارند ویا در سابقه خانوادگی سرطان معده دارند لازم است ،لذا حتی انجام آزمایش درافراد بدون علامت بیفایده است وفقط موجب نگرانی ودر برخی موارد درمان بیمورد وبدنبال آن عوارض دارویی وصرف هزینه بیمورد خواهد شد.
درمان هلیکوباکتربا استفاده ازحداقل دو آنتی بیوتیک ویک داروی کاهش دهنده اسید به مدت 10-14 روز میباشد که در 80-90% موارد موجب ریشه کنی میکرب میشود.دربرخی موارد مقاومت میکربی وجود دارد که نیازمند تمدید دوره درمان و تعویض آنتی بیوتیک است. پس از درمان بجز موارد خاص نیاز به انجام آزمایش واطمینان از پاک شدن میکرب نیست .در موارد نیاز برای اطمینان از پاک شدن میکرب بهترین راه تست تنفسی وآزمایش مدفوع است و تست خونی ممکن است با وجود ریشه کنی و پاک شدن میکرب تا ماهها و حتی سالها مثبت باقی بماند واین نشانه پاک نشدن میکرب نیست واز مصرف مکرر آنتی بیوتیک به صرف مثبت بودن ویا بالا وپایین رفتن تیتر آنتی بادی ضد میکرب قویا باید خودداری کرد.