عوارض تزریق چربی :
نتایج انجام این روش به تکنیک انجام و مهارت جراح بستگی دارد و هرچه بتوان تکنیک برداشت و تزریق را با آسیب کمتری انجام داد تا چربی به دست آمده بیشتر زنده بماند، نتایج به دست آمده نیز بهتراست. به طور کلی، عوارض تزریق چربی حداقل است از ان جمله کبودی وتورم میباشد که گذرا است. معمولا طی هفته اول تورم در صورت وجود دارد، سپس میزان آن بسیار کمترمیشود و به هیچوجه نمای صورت غیرعادی نیست؛ ولی جذب کامل تمامی ورمها و بافتهای مرده حداقل6 هفته زمان نیازدارد.
مقدار چربی تزریق شده، محلی که چربی در آن تزریق میشود، تکنیک و ابزارهای خاص مورد استفاده برای تزریق، داروهایی که فرد مصرف میکند و همچنین سن و ساختار ژنتیک فرد سبب میشود تا تورم در محل تزریق ایجاد شود. عفونت هم جزو عوارض احتمالی است، هر چند در شرایط استریل خطر عفونت یا انتقال بیماری ندارد زیرا از خود فرد گرفته میشود. بر خلاف ژل ویا پروتز در لمس قوام بسیار طبیعی دارد چون از جنس چربی خود فرد است.
معایب تزریق چربی:
محدودیت آن برخلاف دیگر فیلرها مراحل انجام آن پیچیده تر بوده و نیاز به لیپوساکشن قبل از تزریق و همچنين طولاني بودن دوران نقاهت می باشد . بعلت عدم امکان تزریق به صورت سطحی تصحیح چروکهای خیلی ظریف و سطحی و یا اسکارهای کوچک امکانپذیر نیست. خطر جابجائی، ایجاد ناصافی و یا آلرژی در تزریق چربی معمولا وجود ندارد و بیشتر در تزریق ژل های غیر قابل جذب به آنها بر می خوریم.
نتایج تزریق چربی ماندگاراست یا نیاز به تکرار دارد؟
در واقع تزریق چربی نوعی پیوند سلولی از یک نقطه ی بدن به نقطه ی دیگر است. بعد از فروکش کردن ورم، قوام چربی پیوند شده عمدتا شبیه بافت میزبان می شود تا این که کیفیت ساختمانی بافت چربی را حفظ نماید. با تزریق چربی به صورت قطعات کوچک در لابه لای قطعات بافت دریافت کننده ، چربی به صورت یکپارچه می شود و نظیر بافتی که در آن تزریق شده حس می شود. وقتی تزریق چربی به طور صحیح انجام شود در حقیقت حدود 30 تا 70 درصد از سلولهای پیوندی در محل زنده می مانند و ماندگار خواهند بود.
ازآنجایی که بعضی از سلول های چربی از بین می روند، این تمایل وجود دارد که تصحیح بیش از حد (overcorrection) یا تزریق بیش از حد مورد نیاز انجام شود، تا بعد از گذشت چند هفته نتایج نهایی مطلوب تر به دست آید. ماندگاری چربی تزریق شده وابسته به تکنیک تزریق مهارت پزشک وهم چنین ناحیه گیرنده از چند ماه تا چند سال متغییر است.
اگر درست انجام نشود چربی فقط برای مدت 2 تا3 هفته بیشتر دوام ندارد و جذب می شود.نواحی با کمترین تحرک و بالاترین خونرسانی ، بیشترین ماندگاری را دارند. بیشترین ماندگاری در نواحی از بدن که حرکات محدودتری دارند مثل پیشانی،زیر چشم،گونه،و پشت دست وکمترین در ناحیه در نواحی ای از بدن که دائما در حرکت می باشند (مانند لب و دهان و خط اخم) میباشد.
در بعضی از بیماران اثرات تزریق چربی برای مدت یک سال با بیشتر باقی می ماند. معمولا چربی به آهستگی توسط بدن جذب می شود. اگر چه میزان جذب متغیر بوده و غالبا پیشگویی آن امکان پذیر نمی باشد، اما در بسیاری از بیماران ممکن است حداقل نیمی از چربی تزریق شده در طی مدت 6 ماه جذب شود.
تقریبا در تمامی بیماران مقداری از چربی تزریق شده به طور دائم باقی می ماند، هر چند این مقدار از بیماری به بیمار دیگر متفاوت بوده و ممکن است 6 ماه تا یک سال بعد، برای حصول نتایج ماندگارتر نیاز به چند جلسه تزریق چربی تکمیلی داشته باشیم تا میزان بزرگ شدن و پر شدن مورد نظر به میزان دلخواه برسد.
به نظر می رسد تزریقات مکرر مقادیر کم در طول زمان نتایج بهتری نسبت به یک نوبت تزریق با حجم بالا که منجر به پایداری کمتر وجذب بیشتر می شود، دارد. شاید به خاطر اینکه حجم های زیاد امکان ارتباط خونرسانی از بستر به چربی تزریق شده را سلب می کند.
مراقبتهای بعداز گرافت چربی:
به فرد توصیه میشود که از وارد کردن فشار زیاد به محل تزریق به مدت 7 تا10 روز ونیز ازفعالیت سنگین، ورزش شدید و خم شدن تا چند هفته پرهیز کند.
کبودی در محل دهنده و گیرنده طبیعی است. به تدریج در طی چند روز تا چند هفته برطرف میشود. استفاده از کمپرس سرد صورت و محل دهنده تا سه روز و سپس کمپرس گرم باعث تسریع جذب کبودی و ورم میشود. جهت کاهش ورم بهتر است در چند روز اول بعد از تزریق چربی، هنگام استراحت سر را بالاتر از معمول نگاه دارد. (حالت نیمه نشسته یا زاویه 45 درجه)
برای کاهش ورم صورت، تا 10 روزمصرف نمک به حداقل کاهش داده شود. درصورت عدم رعایت موارد فوق امکان ورم طولانی تر وجود دارد.
در محل تزریق چربی بخیه زده نمی شود و در نتیجه نیازی به کشیدن بخیه و نیز پانسمان کردن وجود ندارد. در محل برداشت چربی پانسمان فشاری استریل تا یک هفته لازم است. در صورت لزوم 24 ساعت بعد از تزریق چربی، آرایش کردن مانعی ندارد.
اگر چه عفونت نادراست، آنتی بیوتیک خوراکی (نظیرسفالکسین) قبل و بعد ازعمل تجویزمیشود ( ازشب قبل ازعمل تا 7 روز بعد از تزریق) معمولا برای کنترل درد نیازی به داروی مخدر نیست و استفاده از استامینوفن کافی خواهد بود. از آسپیرین نباید استفاده شود. توصیه می شود محل گرافت را تا چند هفته به بالا ماساژ دهد ( مطابق دستور پزشک).
آناناس تازه حاوی ماده بروملین و ویتامین ث است که در تسریع جذب کبودی و ورم موثر است و هرچه بیشتر مصرف شود بهتر است. مصرف میوه جات، ماهی و میگو و امگا3 به وفور توصیه میشود.
چربی باقیمانده را میتوان فریز کرد وتا 12-18 ماه قابل استفاده است. هرچند هنوز در مورد میزان زنده ماندن چربی ذخیره شده بصورت فریز، شک وجود دارد.