عنوان مقاله
بررسی عوارض سوء جانبی منتج از داروهای گیاهی در بیماریهای پوست
نویسنده : دکتر گیتا فقیهی ـ متخصص پوست ـ دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
مقدمه :
روز بروز بر موارد مصرف فراورده های گیاهی دربیماریهای پوستی خصوصامصارف موضعی آنها در موارد زیبایی افزوده میگردد بنابراین متخصصان پوست بایستی اطلاعات مبسوطی در این زمینه کسب نمایند . هدف از این مقاله بررسی و گزارش عوارض و پیامدهای ناشی از این رشته از طب در مقوله درماتولوژی است .
برخی از این مواد ( نظیر سدر؛ اکلیل کوهی و مریم گلی ) مکررًا به عنوان ضد شوره ؛ ضد ریزش مو و ضد میکروب به کار میروند . بالقوه تمامی گیاهان قادر به ایجاد آلرژیک درماتیت تماسی و بعضاً حساسیت تماسی به نور( نظیر رده فوروکومارین ها ) هستند . در برخی از گیاهان حضور فلزات سنگین ( نظیر آرسنیک و جیوه ) میتواند به راشهای پوستی نظیر درماتیت اکسفولیاتیو یا اریترودرمی منجر گردد .
جالب توجه آنکه ترکیبات موجود در فراورده های ضد چروک ارایشی و بهداشتی ( نظیر بابونه ؛ سنت جونز وورت ؛ اوکالیپتوس , اسطوخودوس و حنا ) تماماً بی ضرر و یا کاملاً خالی از عارضه نبوده و مواردی از آنژیو - ادمای وخیم ؛ درماتیت مقاوم پلکها و درماتیت تحریکی تماسی از این محصولات گزارش شده است .
نتیجه و بحث :
آشنایی درماتولوژیستها با عوارض پوستی ناشی از مصرف فراورده های گیاهی خصوصاًدر صنایع آرایشی با توجه به نیاز روز افزون به مصرف آنها احساس میگردد . این مواد نبایستی تماماً به عنوان داروی بی نیاز از نسخه (OTC )قلمداد شوند . در برخی حالات، سمیت سیستمیک(کاردیو میوپاتی،نارسایی کبد) از جذب این مواد خصوصاًعلوفه ها و گیاهان رایج در طب سنتی کشور چین که به اقصا نقاط جهان نیز صادر میگردند، گزارش شده است .