پرده بکارت / هايمن،Hymen، به زبان لاتين برگرفته از نام خداي عروسي در فرهنگ يوناني يا رومي است.
همواره در طول تاريخ اسطوره هايي در زمينه با اين بخش از بدن زن و ارتباط آن با عفت و پاکدامني او در تمدن هاي گوناگون ، بعنوان نمونه در کشورهاي عربي، ايران، آفريقا و حتي ميان گروهي از مردمان استراليايي (مردم يونگا) رايج بوده و هنوز هم مي باشد.باورهايي ، که وجود اين پرده بر عدم داشتن رابطه جنسي، آميزشي، زن با مرد ديگر دلالت دارد!
در مدخل واژن (مهبل) و ابتداي مجراي تناسلي زنانه پرده اي لطيف و مخاطي از جنس بافت پوشاننده مجرا وجود دارد که داراي اشکال آناتوميک مختلفي است.
انواع مهم آن عبارتند از :
1- پرده بکارت بدون منفذ
2- پرده بکارت مثلثي
3- پرده بکارت نوع حلقوي ( قابل اتساع و غيرقابل اتساع )
4- پرده بکارت نوع هلالي
5- پرده بکارت نوع پل دار(دو تکه)
6- پرده بکارت نوع غربالي
7- پرده بکارت نوع زبانه دار
8- پرده بکارت نوع دندانه دار
9- عدم وجود پرده بکارت به طور طبيعي
10- پرده بکارت بسيار سخت و سفت
در مواردي ممکن است پرده بکارت فاقد سوراخ باشد . اين عارضه علائمي ندارد ولي در دوران بلوغ که به علت شروع عادت ماهيانه ،خونريزي ماهيانه سبب تجمع خون و ترشحات در مهبل و بروز درد و علائمي ديگر خواهد شد لازم است پرده بکارت با مجوز قضائي و صدور گواهي لازم براي بيمار برداشته شود.
شايع ترين نوع پرده بکارت ، مثلثي است که در 50 تا 60% دختران ديده مي شود.
مسئله ساز ترين نوع پرده بکارت نوع حلقوي است.
پرده هاي بکارت حلقوي دو نوعند :
1- قابل اتساع
2-غيرقابل اتساع
انواع پرده هاي بکارت حلقوي غيرقابل اتساع در حين اولين دخول آلت تناسلي مردانه پاره شده و مانند ساير انواع هستند اما انواع حلقوي قابل اتساع عليرغم دخول ممکنست پاره نشده و براي مرد اين تصور را ايجاد کنند که همسر او باکره نبوده است.اين توهم سبب مراجعه مکرر زوجين جوان به پزشکي قانوني است که با يک معاينه سطحي و توضيحات لازم رفع خواهد شد.در عين حال در لبه پرده بکارت حلقوي قابل اتساع مي توان علائم سائيدگي خفيف يا خونمردگي را مشاهده کرد.
پارگي پرده بکارت
پارگي پرده بکارت هيچ گونه قاعده و قانوني ندارد و ممکن است به هر شکل و اندازه و در هر جهتي از پرده بکارت ايجاد شود. در پرده بکارت نوع حلقوي معمولا 4 تا 5 پارگي شعاعي شکل بوجود مي آيد و انواع هلالي دو پارگي در طرفين پيدا مي کنند.
پارگي ها معمولا از کناره آزاد پرده بکارت شروع شده و تا جدار واژن کشيده مي شوند. در مواردي که سن دختر کم بوده و دستگاه تناسلي زنانه رشد کافي نداشته باشد ممکن است پارگي در واژن و ساير نواحي تناسلي نيز ايجاد شود.
خون پرده بکارت
معمولا پس از پارگي پرده بکارت خونريزي کم و بيش شديدي ايجاد مي شود.لازم است اين خون را از خون قاعدگي تميز دهيم.خون قاعدگي داراي فيبرينوژن کمتر است، لذا ديرترلخته شده و سلول هاي واژينال در آن بسيار زياد است در حالي که خون حاصل از پرده بکارت سريعتر لخته شده و حاوي مقادير کمي سلول واژينال است.
لبه هاي پارگي جديد در پرده بکارت معمولا زخمي و قرمز رنگ بوده و آثار خون لخته شده در آن مشاهده مي شود.بعد از حدود يک هفته لبه هاي بريدگي از مخاطي مشابه مخاط پرده پوشيده شده و بعد از حدود دو هفته لبه هاي زخم نسبتا گرفته مي شوند. نکته مهم اين است که لبه هاي پارگي چون آزاد هستند و به هم اتصال ندارند هيچ وقت به هم جوش نمي خورند و اگر دو تکه پارگي به هم دوخته شوند محل ترميم به صورت يک اسکار برجسته روشن مشخص خواهد شد.
تعيين زمان پارگي پرده بکارت
تا دو هفته از پارگي بکارت تعيين دقيق تاريخ ازاله بکارت ممکن است.
تا يک ماه مي توان تاريخ آنرا به طور تخميني حدس زد.
پس از يک ماه تعيين زمان بروز پارگي ممکن نيست .
دليل بيولوژيکي وجود پرده بکارت
تا کنون هيچگونه رابطه مستقيمي بين وجود پرده بکارت و هدف تطبيقي اش، آنهم به نفع موجودات من جمله انسان کشف نشده است. گفتني است که وجود اين لايه گوشتي در دهانه اندام تناسلي منحصر به انسان نيست و مي توان آنرا در دسته اي از جانداران کيسه دار و پستاندار مانند اسب، وال و کفتار و غيره نيز مشاهده نمود.
به عقيده برخي پژوهشگران وجود آن در دوره جنيني او را از عفونت هاي مکرر در اندام تناسلي اش محفوظ نگه مي دارد. برخي اين لايه را همانند اندامهاي ديگري چون آپانديس و انگشت کوچک پا (؟) مي دانند که بتدريج به تحليل مي روند. گروهي نيز کارکرد چنين عضوي در واژن سگ و الاغ را اينطور تعبير مي کنند که پرده به مثابه قفلي است که پس از جفت گيري درب آنرا مي بندد و از خروج مني از آن جلوگيري مي کند.
به عقيده تکامل شناسان اين پديده به نفع بقا و تکثر موجود زنده است. اما چرا شکل آن در گونه هاي تکامل يافته تري مانند انسان و ميمون به صورت امروزي در آمده، سوالي است هنوز بي پاسخ!
ترميم / شبيه سازي پرده بکارت
هايمنورافي،Hymenorraphy، هايمنوپلاستي،Hymenoplasty، يا بازسازي پرده بکارت با عمل جراحي، جرياني است که طي آن بقاياي اين پرده که بر اثر آميزش و يا هر دليل ديگري از بين رفته، با قرار دادن کپسولي ژلاتيني که حاوي ماده اي شبيه خون است، به هم دوخته مي شود. اما بدليل فقدان رگهاي خوني در اين ناحيه اين اتصال موقت بوده و براي نتيجه مطلوب بهتر است تا يک هفته قبل از شب زفاف انجام گيرد. گاهي اوقات نيز که اثري از اين بقايا برجاي نمانده، بخشهايي از دهاته واژن به هم دوخته مي شود تا نقش پرده را بازي کند. اين عمل در ايران و برخي ديگر از کشورهاي عربي غير قانوني است و تنها در صورتي انجام مي گردد که پزشکي قانوني حکم آن را، مثلاً بنا برا اينکه ايزال پرده طي حادثه رانندگي باشد، تاييد کند.
مصر طي چند سال اخير به ميزان 80 درصد کاهش يافته است.مطمئناً زنان بسياربه گزارش مجله پزشکي بريتانيا، با رايج شدن عمل جراحي و بازسازي پرده بکارت آمار قتل هاي ناموسي زنان به خاطر ثيوبت / عدم باکره گي شان در ي براي نجات آبرو و حيثيت خود و پاکدامن جلوه دادن خويش در مقابل شريک آينده شان و همينطور براي فرار از قضاوات نابجا و سزاهاي وحشتناک دست به اين عمل جراحي مي زنند. در اصل اين يک نوع رياست. و يا مگر چاره ديگري هم هست؟ حتماً با خود مي گوييد تا کي مهر تاييد بر خرافات بايد زد؟ آيا پزشکاني که فاعل چنين عمل هايي هستند، مسووليت سلامت زندگي اجتماعي انسانها را نيز بر گردن دارند؟ و يا اينکه قصدشان تنها نجات جان عده اي بي گناه است که ناخواسته قرباني سنت هاي باطل دوران ويکتورياني مي شوند؟ پس تکليف کساني که از لحاظ اقتصادي قادر به تامين مخارج اين عمل نيستند چه مي شود؟ چگونه مي توان در قحطي آگاهي، با فريادي اسير در هنجره خواهان اجراي عدالت بود؟
ولي لازم است اين نكته را يادآور شوم كه ترميم پرده بكارت بخودي خود تقريبا غير ممكن است لذا اقدام به عمل جراحي يك ترفند است و با بكاربردن تكنيكي خاص شكلي ايجاد كرد كه شبيه وضع اوليه گردد و بهتر است دختر خانمها بدانند كه در صورت از دست دادن اين قسمت ازبدن خود رجعت به وضع اول تقريبا غير ممكن است.
معاينه پرده بکارت
خانمها به دليل خصوصيات رواني مايل نيستند براي معاينه ي پرده خود به پزشک مراجعه کنند و اين در بسياري از موارد موجب افسردگي و ناراحتي هاي روحي در آنها مي گردد.
پرده ي بکارت به شکلي است که خود شخص به تنهايي قادر به معاينه نيست و در مواردي که ناشيانه اين عمل انجام گيرد موجب صدمه زدن به پرده خواهد شد.
توصيه مي شود که براي معاينه ي پرده بکارت خود به ماما و پزشک زنان مراجعه نماييد .18 سالگي سني است که دختر جوان اولين چک آپ خودش را بايد پيش يک پزشک يا ماما انجام بدهد.
براي معاينه پرده بکارت بايد لب هاي خارجي فرج را کاملا با انگشت شست و اشاره باز کنيد و با استفاده از آينه پرده را معاينه کنيد.اگر دوست يا آشنايي باشد راحتتر مي شود پرده را معاينه کرد بدين ترتيب که شما با استفاده از انگشت هاي مياني و اشاره يک دست و انگشت شست و اشاره دست ديگرتان دو لب فرج را کاملا باز مي کنيد و دوست شما با استفاده از يک چراغ قوه نور را به آينه مي تاباند تا نور به داخل مهبل منعکس شود.