برفک دهانی که با نام های پزشکی کاندیدیازیس دهانی یا کاندیدیازیس حفره حلقی نیز شناخته می شود، یکی از مجموعه بیماری های دهان و دندان می باشد. در اثر این بیماری ، عفونت باکتریایی ایجاد شده و رشد بیش از حد قارچ در دهان باعث بروز برفک های سفید رنگ در دهان می شود. برفک دهانی بیشتر در نوزادان و کودکان مشاهده می شود. در صورت بروز این بیماری نگران نباشید زیرا این بیماری خطر ناک نیست و قابل درمان می باشد. اما توجه داشته باشید که در صورت عدم درمان و گسترش آن در نقاط دیگر بدن باعث مشکل می شود.
برفک دهان یک عفونت قارچی (کاندیدا آلبیکنس) در غشاء مخاطی دهان است. به طور کلی وقتی این نوع قارچ به صورت کنترل نشده ای رشد می کند، می تواند عفونت دهانی ایجاد کند. عفونت موجب برجستگی های سفید رنگ بر روی زبان یا قسمت داخل گونه ها می شود.
در بیشتر مواقع بیماری برفک دهان توسط داروهای ضد قارچ کاملا درمان می شود. این داروها به شکل ژل یا مایع (داروهای موضعی) که مستقیما داخل دهان مصرف می شوند و یا گاها قرص و یا کپسول هستند. داروهای موضعی معمولا باید چندین بار در روز به مدت 7 الی 14 روز استفاده شوند. قرص یا کپسول نیز روزانه یک بار مصرف می شوند. که بستگی به تشخیص پزشک دارد.
تعدادی از روش های طب سنتی که در ادامه ذکر میکنیم به تسکین علائم و تسریع بهبود برفک دهان کمک کنند.
استفاده از عسل
با توجه به اینکه عسل به خواص ضدعفونی کننده و التیام بخشی معروف است. می توانید عسل را مستقیماً روی زخم برفک دهان مالید یا آنرا به آب گرم اضافه کرده و به صورت آبکشی دهان استفاده کنید.
استفاده از آب لیموترش
آب لیموترش دارای خواص ضدعفونی کننده و ضدالتهابی است. آب لیموترش را با آب گرم مخلوط کرده و به صورت آبکشی دهان استفاده کنید.
استفاده از چای سبز
چای سبز دارای خواص ضدالتهابی و آنتی باکتری می باشد. چای سبز را نیز میتوانید خنک کرده و به صورت آبکشی دهان استفاده کنید.
استفاده از عصاره آلوئه ورا
آلوئه ورا خواص التیام بخشی و ضدالتهابی دارد. عصاره آلوئه ورا را روی زخم برفک دهان بمالید یا آنرا به صورت آبکشی دهان استفاده کنید.
استفاده از عرقیات گیاهی
برخی گیاهان دارای خواص التیام بخشی و ضدعفونی کننده هستند. مثلاً، از عرق بابونه، عرق رازیانه یا عرق نعناع استفاده کنید. این عرقیات را می توانید به صورت آبکشی دهان استفاده کنید.
طول زمان درمان برفک دهان در بزرگسالان و کودکان متفاوت می باشد و به عواملی از جمله شدت عفونت، تجویز داروها، وضعیت سیستم ایمنی فرد و تطابق با درمان بستگی دارد. اما به طور کلی این بیماری با درمان به موقع در عرض ۴ تا ۵ روز بهبود می یابد.
از مهمترین راهکارهای خانگی درمان برفک قارچ دهان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دهان خود را با آب نمک گرم بشویید.
دهان خود را با محلول رقیق پراکسید هیدروژن بشویید.
برای حفظ تعادل طبیعی بین باکتری های مفید و قارچ کاندیدا آلبیکنس در بدن، مکمل پروبیوتیک مصرف کنید .
ماست بخورید.
سرکه رقیق شده با آب غرغره کنید.
از جوش شیرین خمیری درست کنید و آن را روی زخم های دهان قرار دهید و سپس با آب بشویید.
درمان خانگی برفک دهان نوزادان
بسیاری از مادرها ترجیح می دهند به جای استفاده از داروهای شیمیایی از درمان خانگی برای برفک دهان نوزاد استفاده کنند، اما توجه داشته باشید که هیچ تحقیق و بررسی علمی روی این درمان ها انجام نشده و بهتر است پیش از استفاده از آن ها حتما با پزشک مشورت کنید. در صورتی که برفک دهان نوزاد شدید نیست، می توانید از یکی روش های درمان خانگی استفاده کنید.
جوش شیرین
1/2 قاشق چای خوری جوش شیرین را با یک لیوان آب جوشیده و خنک ترکیب کنید. سپس یک پنبه را به این محلول آغشته کنید و زخم های دهان نوزاد را با آن تمیز کنید.
روغن درخت چای
1تا 2 قطره روغن درخت چای را با نصف لیوان آب جوشیده خنک ترکیب کنید و سپس با پنبه آغشته به این ترکیب دهان نوزاد را تمیز کنید.
روغن نارگیل
برای درمان برفک دهان می توانید از مقداری روغن نارگیل بکر استفاده کنید.
عدم توجه نسبت به درمان برفک دهان نوزاد میتواند سبب ضعف بدن و عدم تغذیه مناسب او شود. پس در صورت بروز برفک دهان سریعا برای درمان اقدام کنید.
در صورتی که برفک دهان بعد از چند روز بهبود پیدا نکرد و برطرف نشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
برای درمان و بهبودی سریع بیماری برفک دهان، مراجعه به متخصص پوست در اولویت می باشد.
همچنین بخوانید : رایج ترین بیماری های پوستی