کاربرد، عوارض و نحوه استفاده از دستگاه هولتر قلب
آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]آدرس وب سایت : www.omidesalamati.irآدرس مطب : تلفن مطب : -
معاینه مشکلات قلبی با هولتر، بهترین روش برای بررسی طولانی مدت مشکلات و آریتمی های قلبی است. هولتر نوار قلب دستگاهی است که به اشکال مختلف وجود دارد. این دستگاه از روی پوست به بدن متصل می شود و برای مدتی به کمر بسته می شود و فعالیت های الکتریکی قلب را ثبت و در خود ذخیره می کند.
این وسیله عموماً یک یا دو روز و در بعضی موارد تا یک یا دو هفته نیز با فرد همراه است و در این مدت تمام ضربان های قلب فرد را در خود ثبت می کند. بعد از جدا کردن دستگاه از بدن، پزشک از طریق اتصال هولتر به کامپیوتر، تمام ضربان های ذخیره شده را بررسی می کند تا اگر اختلالی در ریتم و ضربان قلب وجود داشت آن را تشخیص دهد. هولتر وسیله ای است که ضربان قلب شما را ثبت می کند.
در اصل این دستگاه، یک دستگاه نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام (ECG) کوچک قابل حمل با باتری متصل به بدن است. هنگامی که افراد علائم مشکلات قلبی را گزارش می کنند، پزشکان اغلب از نوار قلب برای کمک به تشخیص این مشکل استفاده می کنند. مانیتور هولتر میانگین ضربان قلب، سریع ترین و کندترین ضربان قلب را نشان می دهد. مکث ها و طول آنها را تشخیص می دهد.
ریتم های سریع قلب مانند تاکیکاردی بطنی، فیبریلاسیون دهلیزی و یا ضربان های نامنظم مانند ضربان زودرس دهلیزی و بطنی را ثبت و اغلب می تواند آنها و تعداد رخداد آنها را تشخیص و نشان دهد. همچنین فواصل مهم سیگنال که میتواند در تشخیص بعضی از بیماری ها مفید باشد را محاسبه و میانگین آنها را نشان میدهد.
اگر علائمی مانند سرگیجه، ضعف و بیحالی، خستگی، تپش قلب، تنگی نفس، گیجی و منگی، احساس عدم تعادل، افت فشار خون و سنکوپ دارید و نوار قلب علت واضحی را نشان نداده برای ارزیابی این علائم از هولتر استفاده می شود. بعضی از آریتمی ها در شرایط خاص مانند استرس یا فعالیت رخ می دهد و در نوار قلبی که در مطب گرفته می شود خود را نشان نمی دهد. گاهی برای همراهی آریتمی های دیگر با آریتمی اصلی بیمار درخواست هولتر می شود.
- ارزیابی درد سینه که با تست ورزش علت مشخص نشده است.
- تعیین خطر بروز وقایع قلبی در آینده در شرایطی مانند کاردیومیوپاتی، نارسایی قلبی، بعد از سکته قلبی و …
- مطمئن شدن از کارکرد مناسب پیسمیکرهای قلبی (باتری های قلبی)
- سنجش پاسخ آریتمی به درمان دارویی
- هولترهای نسل جدید قابلیتهای دیگری هم دارند مانند ارزیابی آپنه انسدادی خواب (خرخر شبانه) و …
اگر پزشک فکر می کند ممکن است در ضربان قلب یا ریتم مشکلی وجود داشته باشد، ممکن است به هولتر مانیتور نیاز داشته باشید، مخصوصاً اگر علائمی مانند زیر داشته باشید:
- غش کردن
- سرگیجه
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- ضربان قلب نامنظم (آریتمی قلبی)
همچنین ممکن است برای نظارت بر اثربخشی داروهای قلبی یا ارزیابی خطر برخی شرایط در افراد با سابقه بیماری قلبی استفاده شود. توجه شود حتی اگر ECG معمولی هم گرفته باشید، ممکن است همچنان نیاز به استفاده از هولتر مانیتور داشته باشید. چرا که نوار قلب معمولی فقط برای مدت کوتاهی ضربان قلب شما را کنترل می کند که همیشه برای شناسایی مشکل احتمالی کافی نیست.
- مانیتورهای هولتر: مانیتورهای هولتر که به عنوان EKG مداوم نیز شناخته می شوند، به طور مداوم ریتم قلب شما را به مدت 24 تا 48 ساعت ضبط می کنند. این دستگاه قابل حمل با باتری را می توان به کمربند بست یا در جیب قرار داد. چندین سیم دستگاه را به یک سری حسگر به نام الکترود متصل می کنند که با استفاده از چسب های چسبنده به سینه شما چسبیده اند. این الکترودها سیگنال های الکتریکی قلب شما را شناسایی می کنند تا مانیتور بتواند ریتم قلب شما را ضبط کند.
- مانیتور هولتر بی سیم (Wireless Holter Monitors): اگرچه مانیتورهای بی سیم هنوز سیم هایی دارند که از طریق سنسورها به قفسه سینه شما متصل می شوند، تفاوت اصلی این است که آنها از تلفن همراه برای انتقال داده ها به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما استفاده می کنند. همچنین این نوع مانیتور نسبت به مانیتورهای استاندارد هولتر زمان ضبط طولانی تری دارد. با این حال، پزشکان از کاربران می خواهند که زمان علائم را یادداشت کنند و باتری های دستگاه را هر 1 تا 2 روز تعویض کنند.
- مانیتورهای رویداد (Event Monitors): مانیتورهای رویداد نیز در طول روز قرار دارند که دارای سیم هایی هستند که دستگاه را به حسگرها متصل می کنند و حتی از چسب های چسبنده برای چسباندن الکترودها به قفسه سینه شما مانند مانیتورهای هولتر استفاده می کنند. با این حال، مانیتورهای رویداد مانند مانیتورهای هولتر، ریتم قلب شما را به طور دائم کنترل نمی کنند. درعوض، آنها فقط زمانی که علائم را تجربه می کنید، فعالیت الکتریکی قلب شما را ثبت می کنند. مانیتورهای رویداد همچنین معمولاً کوچکتر از مانیتورهای هولتر هستند زیرا داده های بسیار کمتری را ذخیره می کنند.
- ضبط پس رویداد (Postevent Recorders): یکی از کوچک ترین مانیتورهای رویداد، ضبط کننده های بعد از رویداد است که می توان آن را مانند ساعت مچی پوشید یا در جیب قرار داد. یکی از تنها دستگاه هایی که نیازی به سنسور قفسه سینه ندارد، ضبط کننده های پس از رویداد باید به محض ظاهر شدن علائم فعال شوند. متأسفانه، این نوع مانیتورها ممکن است اطلاعات مهمی مانند ریتم غیرطبیعی قلب را که قبل از شروع علائم رخ می دهد، از دست بدهند.
- ضبط کننده های حلقه حافظه پیش علامت (Presymptom Memory Loop Recorders): این مانیتورها که به عنوان ضبط کننده رویدادهای حلقه پیوسته نیز شناخته می شوند، به اندازه یک تلفن همراه کوچک هستند. مجموعه ای از سیم ها دستگاه را با استفاده از حسگرها به قفسه سینه بیمار متصل می کنند، اما مانیتور را می توان در یک جیب حمل کرد یا به یک کمربند بست. ضبط کننده های حلقه حافظه پیش علائم طوری تنظیم شده اند که دائماً داده ها را ضبط و حذف می کنند. هنگامی که بیماران شروع به تجربه علائم می کنند، دکمه ای را روی دستگاه فشار می دهند تا روند پاک کردن طبیعی متوقف شود. این باعث می شود داده ها را چند دقیقه قبل، در حین و پس از مشاهده علائم توسط کاربران ثبت کند.
- ضبط کننده های تشخیص خودکار (Autodetect Recorders): ضبط کننده های تشخیص خودکار تقریباً به اندازه کف دست شما هستند و از طریق مجموعه ای از سیم ها و حسگرها به قفسه سینه شما متصل می شوند. این نوع مانیتور در هنگام بروز علائم نیازی به فعال شدن ندارد. دستگاه ریتم های غیر طبیعی قلب را تشخیص می دهد و به طور خودکار ضبط می کند و سپس داده ها را برای ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ارسال می کند.
- ضبط کننده های حلقه قابل کاشت (Implantable Loop Recorders): این نوع دستگاه معمولاً در صورتی استفاده می شود که سایر مانیتورهای رویداد قادر به ارائه داده های قابل اعتماد کافی برای تفسیر متخصصان پزشکی نباشند. ضبط کننده های حلقه قابل کاشت قطعات کوچکی از تجهیزات هستند که معمولاً بزرگ تر از یک بسته آدامس نیستند و به هیچ نوع سیم یا حسگر قفسه سینه ای متکی نیستند. در عوض، این نوع مانیتور رویداد با دقت مستقیماً زیر پوست روی سینه شما قرار می گیرد.
تست هولتر قلب معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود. به طور کلی، شما در طول انجام هولتر قلب روند زیر را باید دنبال کند:
- از شما خواسته می شود جواهرات یا اشیای دیگری را که ممکن است در خواندن فعالیت قلب توسط هولتر اختلال ایجاد کند، بردارید.
- از شما خواسته می شود تا لباس هایتان را در بیاورید تا الکترودها را به سینه خود بچسبانید.
- اگر سینه، بازوها یا پاهای شما پر مو است، ممکن است تکنسین در صورت لزوم تکه های کوچکی از مو را بتراشد تا الکترودها از نزدیک به پوست بچسبند.
- الکترودها به سینه، بازوها و پاها و مانیتور هولتر با سیمهای سربی به الکترودها متصل می شوند. جعبه مانیتور ممکن است مانند کیف شانه از روی شانه پوشیده شود، یا ممکن است روی کمربند یا جیب شما بسته شود.
- پس از این که به هولتر قلب متصل شدید و دستورالعمل هایی به شما داده شد، می توانید به فعالیت های معمول خود مانند کار، کارهای خانه و ورزش برگردید، مگر اینکه پزشک قلب به شما دستورالعمل دیگری بدهد. با این کار پزشک می تواند مشکلاتی را که ممکن است فقط با مشکل خاصی اتفاق بیفتد، شناسایی کند.
- به شما آموزش داده می شود که فعالیتهای خود را در طول دوره ضبط یادداشت کنید. شما باید تاریخ و زمان فعالیت های خود را بنویسید، به خصوص در صورت بروز علائمی مانند سرگیجه، تپش قلب، درد قفسه سینه، یا سایر علائم تجربه شده قبلی.
برخی از عوامل یا شرایط ممکن است با نتایج خواندن مانیتور هولتر تداخل داشته باشد یا بر روی آنها تأثیر بگذارد. این موارد شامل موارد زیر است:
- نزدیک شدن به آهن ربا، آشکارسازهای فلزی، سیم های برق فشار قوی و وسایل برقی مانند ریش تراش، مسواک و سشوار، سیگار کشیدن، داروهای خاص و تعریق بیش از حد که ممکن است منجر به شل شدن یا جدا شدن الکترودها و در نتیجه باعث اختلال در نتیجه تست شود.
پس از پایان زمان توصیه شده، به نزد پزشک خود برگشته و دستگاه از شما جدا می شود و پس از وصل کردن هولتر به کامپیوتر، کلیه اطلاعات مربوط به ضربان و ریتم قلب شما، توسط پزشک مشاهده و مرور می شود. همچنین با علائمی که ممکن است شما گزارش کرده باشید، ارتباط داده شده و نهایتاً ممکن است علت علائم شما، به صورت اختلالاتی در تعداد و ریتم ضربان قلب دیده شود. همچنین ممکن است با این تست، تشخیص بیماری شما، همچنان نامشخص باقی بماند که در آن صورت براساس نوع و شدت علائم، ممکن است تست های دیگری درخواست شود.
خطرات مرتبط با مانیتور هولتر نادر است. چسباندن الکترودها به پوست شما ممکن است سخت باشد و ممکن است نیاز به چسب اضافی باشد. هنگامی که الکترودها و نوار چسبنده جدا می شوند، نیز ممکن است ناراحت کننده باشد. اگر الکترودها برای مدت طولانی روشن باشند، ممکن است باعث تجزیه بافت یا تحریک پوست در محل استفاده شوند. لذا برخی افراد دچار حساسیت های پوستی و قرمزی و خارش پوست می شوند. بهتر است که هر گونه نگرانی را با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در میان بگذارید.
تعرفه کرایه هولتر فشار خون در منزل بسته به مرکز ارائه دهنده خدمات درمانی و نوع وسیله و میزان استفاده آن متفاوت خواهد بود. پزشک ممکن است بسته به علائم و تعداد دفعات بروز آنها، مانیتورینگ هولتر را برای 12، 24 یا 48 ساعت تجویز کند.
برای آگاهی از نحوه انجام دیالیز در منزل کلیک کنید.
نسخه اصلی مطلب
کاربرد، عوارض و نحوه استفاده از دستگاه هولتر قلب را در سایت آقای امید ترکاشوند بخوانید.