یکی از مهم ترین مفاصل حرکتی بدن که تحمل فشار بیشتری همه روزه به آن است، زانوها می باشند. زانوها از اندام های حرکتی هستند که قابلیت خم و راست شدن و کمی چرخش را نیز دارند. زانوها به دلیل اینکه معمولاً وزن بدن را تحمل می کنند، ممکن است بیشتر دچار آسیب و درد شوند که این آسیب ها انواع مختلفی دارند. یکی از اتفاقات رایجی که معمولاً برای افراد رخ می دهد، قفل شدن و صاف نشدن زانو می باشد.
معمولاً صاف نشدن زانو می تواند بدون درد و یا حتی دارای درد باشد که باعث می شود فرد قادر به راست کردن پای خود نباشد و نتواند آن را صاف کند، به همین دلیل است که توصیه می شود در صورت بروز چنین عارضه ای به پزشک مراجعه کنید. درمان اولیه به شما کمک می کند تا از آسیب های بیشتر که ممکن است منجر به قفل شدن حقیقی زانو شوند جلوگیری کنید. روش های طب فیزیکی ازجمله ضروریات برای جلوگیری از بروز دوباره ی این عارضه می باشند.
قفل شدن زانو به حالتی اطلاق می شود که زانو در یک وضعیت ثابت، بی حرکت می شود و شخص قادر به خم کردن یا صاف کردن زانو نیست. قفل شدن مفصل زانو می تواند وضعیت بسیار دردناکی باشد که نه تنها موجب محدود شدن توانایی شخص در خم کردن زانوی خود می شود، بلکه در انجام کارهای ساده ای مانند راه رفتن، بالا رفتن از پله ها و حتی نشستن نیز اختلال ایجاد می کند.
همچنین بخوانید : برای مراقبت از زانوها چه کنیم؟
از علائم قفل شدن زانو می توان به موارد زیر اشاره نمود:
در ابتدا باید بدانید که ممکن است واقعاً زانوهای شما قفل شوند یا اینکه زانوهایتان به طور کاذب قفل شده باشند. هر کدام از مدلهای قفل شدن زانو با علائم و دلایل متفاوت دسته بندی می شود که عبارت هستند از:
پزشکان برای تشخیص عوارض مربوط به مفصل زانو از سوابق پزشکی، معاینه فیزیکی و برخی آزمایش های تشخیصی استفاده می کنند. پزشک بر اساس برداشت خود از سوابق پزشکی بیمار و نتیجه معاینات فیزیکی، ممکن است از یک یا چند آزمایش مختلف برای تعیین ماهیت عارضه زانو استفاده کنند. برخی از رایج ترین آزمایش هایی که برای این منظور انجام می گیرد، عبارت است از:
قفل شدن زانو در مواردی که بعد از چند دقیقه بهبود بیابد و با فاصله های زمانی کم نباشد خطرناک نیست؛ اما اگر نشانه های زیر را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید:
روشی که پزشک برای رفع قفل شدن زانو تجویز می کند، بستگی زیادی به علت بروز آن دارد. در قفل شدن واقعی تمرکز درمان بر رفع پارگی یا شکستگی است و در قفل شدن کاذب تمرکز بر درمان شرایط زمینه ای است. رایج ترین راه درمان قفل شدن زانو را در ادامه بررسی می کنیم:
کمپرس گرم می تواند گرفتگی و خشکی زانو را برطرف کند. برای این کار می توانید از پدهای گرمایی استفاده کنید. پد را در دمای پایین تنظیم کرده و هر بار به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه روی زانو بگذارید. اگر هم پد گرمایی ندارید، می توانید از حوله گرم استفاده کنید.
داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی و همچنین داروهای مسکن می توانند کمک زیادی به کاهش درد زانو کنند. این داروها بدون نسخه هم ارائه می شوند؛ اما لازم است آنها را حتماً با تجویز پزشک مصرف کنید.
در مواردی ممکن است پزشک شما استفاده از زانوبند طبی را توصیه کند. این زانوبندها علاوه بر آنکه زانو را محکم نگه می دارد، باعث کاهش علائم آن می شود. زانوبند همچنین به گرم نگه داشتن زانو هم کمک می کند.
به طور کلی استفاده از روش های درمانی فیزیوتراپی در کاهش درد و علائم و همچنین افزایش عملکرد مفصل زانو تأثیر زیادی دارند. با استفاده از درمان فیزیکی نه تنها زانو دامنه حرکتی خود را به دست می آورد، بلکه با تقویت عضلات تلاش می شود از بروز مجدد آسیب جلوگیری شود.
طب سوزنی روشی است که با فروبردن سوزن ها در نقاطی از بدن به کاهش درد کمک می کند. فروبردن سوزن ها در بدن باعث تحریک عصب ها و افزایش گردش خون در ناحیه موردنظر می شود. در نتیجه هم احساس درد کمتر شده و هم سرعت بهبودی بیمار افزایش می یابد.
مگنت تراپی یکی از روش های درمانی فیزیوتراپی است که با استفاده از ایجاد میدان مغناطیسی در اطراف بدن کار می کند. در این روش تشکیل میدان مغناطیسی باعث می شود گردش خون در اطراف ناحیه آسیب دیده بیشتر شده و سلول ها برای ترمیم آسیب تحریک شوند.
به کارگیری تمرینات ورزشی یکی از روش های اثر گذار برای درمان آسیب مفاصل است. در این روش درمانگر شما برنامه ورزشی مناسب برای مفصل زانو طراحی کرده و حرکات آن را به شما آموزش می دهد. انجام ورزش برای قفل شدن زانو باعث می شود مفصل در وضعیت طبیعی خود قرار گیرد، انعطاف آن افزایش یافته و عضلات زانو تقویت شوند. در نتیجه قفل شدگی زانو درمان می شود.
نمی توان از تمام آسیب ها و مشکلاتی که باعث قفل شدن زانو می شوند پیشگیری کرد. با این وجود اقداماتی وجود دارند که افراد می توانند برای محافظت از زانوهای خود انجام دهند، از جمله:
عارضه زانو یا پای پرانتزی از موارد نسبتا شایعی است که معمولا با بریس، کفش و کفی های طبی به نحو مطلوبی کنترل شده، بهبود می یابد. شما می توانید برای تهیه بریس، کفش و کفی طبی مناسب زانوی پرانتزی، به مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر فروغ، مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.