کیست داخل سفیدی چشم به هر نوع برجستگی بافتی گفته میشود که بر روی ملتحمه چشم ایجاد میشود. برخی از این کیست ها تومورهای بدخیم هستند که در افراد مبتلا به سرطان مشاهده میشود و برخی نیز تنها برجستگی های بافتی خوش خیم هستند. تمایز بین انواع کیست های داخل سفیدی چشم از این نظر اهمیت دارد که فرایند درمانی مرتبط با آن را مشخص میکند.
سفیدی چشم با غشائی به نام ملتحمه چشم پوشیده شده است. گاهی بر اثر آسیب بافت ملتحمه یا بافتهای کناری، برجستگی هایی بر روی آن ایجاد میشوند که میتوانند از حالت خوش خیم تا بدخیم را بسته به نوع برجستگی ها داشته باشند. تاول نام عمومی برای برجستگی یا کیست در سفیدی چشم است و به هر نوع برجستگی بافتی بر روی ملتحمه چشم اطلاق میشود. کیست های چشم انواع گوناگونی دارند.
کیست ملتحمه چشم، پینگوکولا و ناخنک چشم هر سه از انواع برجستگی های ملتحمه چشم هستند. گاهی در بیان عمومی پینگوکولا و ناخنک نیز نوعی کیست به شمار میروند. این برجستگی های بافتی ممکن است خودبخود ایجاد شوند و یا در اثر تحریک بافت ملتحمه تشکیل گردند. تاول یا کیست چشمی معمولا دردی به همراه ندارند اما زمانی که فرد مبتلا به این برجستگی ها پلک میزند میتواند وجود آنها بر روی چشم را احساس کند. برای تشخیص نوع کیست یا تاول چشمی لازم است تا افراد با پزشک متخصص مشورت کنند؛ برای مثال پینگوکولای چشم و ناخنک چشم شباهت ظاهری فراوانی به یکدیگر دارند. تومورهای بدخیم چشم نیز میتوانند منجر به ظاهری مانند پینگوکولا یا ناخنک چشم داشته باشند که تنها با آزمایشات کلینیکی قابل تمایز هستند. در این مطلب تمرکز اصلی ما بر روی پینگوکولای چشم خواهد بود.
پینگوکولای چشم یک زائده کیست مانند در ملتحمه چشم است که معمولا سفید یا زرد رنگ بوده و از ناخنک چشم کوچکتر است. پینگوکولای چشم معمولا در گوشه چشم و نزدیک بینی ایجاد میگردد اما ممکن است در گوشه دیگر چشم نیز ایجاد گردد. پینگوکولا ممکن است حاوی ترشحات چربی، کلسیم و نیز پروتئین باشد. پینگوکولا ممکن است در بخش داخلی یا خارجی چشم باشد. پینگوکولا، در بسیاری از موارد، بینایی افراد را تحت تاثیر قرار نمیدهد اما در مواردی که وضعیت پینگوکولا تشدید شده باشد ممکن است منجر به انسداد مسیرهایی شود که اشک چشم را به سطح چشم می رسانند، در نتیجه خشکی چشم ، قرمزی و التهاب چشم را ایجاد کند. پینگوکولای چشم که بصورت یک زائده و برجستگی مشاهده میشود سرطانی نیست و توده ای خوش خیم به حساب می آید بنابراین وجود آن نگرانی خاصی در پی نخواهد داشت و به راحتی با روشهای درمان پینگوکولای چشم میتوان آن را از بین برد.
همانگونه که اشاره گردید انواع مختلفی از کیست های ملتحمه وجود دارند که علت ایجاد آنها متفاوت است. مواد شیمیایی، حساسیت و نیز خشکی چشم از جمله دلایل ایجاد کیست ملتحمه به حساب می آیند. برخی کیست های چشمی به صورت مادرزادی وجود دارند. تروما یا آسیب فیزیکی به چشم نیز میتواند از دلایل ایجاد کیست های ملتحمه باشد. برخی روشهای درمانی مانند جراحی آب مروارید نیز خطر ایجاد کیست ملتحمه را افزایش میدهند. کیست های ملتحمه ای نیز وجود دارند که علت ایجاد آنها انگل ها و میکروب ها هستند.
علت اصلی ایجاد پینگوکولای چشم را میتوان نور فرابنفش ناشی از تابش آفتاب نامید. تابش فرابنفش تابشی پرانرژی است که بصورت طبیعی در نور آفتاب وجود دارد و در صورتی که توسط عینک آفتابی استاندارد مراقبت های لازم از چشم انجام نگیرد میتواند منجر به آسیب ملتحمه چشم شده و ایجاد زائده های پینگوکولا در طول چند ماه تا چند سال را در پی داشته باشد. سایر دلایل ایجاد پینگوکولای چشم شامل موارد زیر هستند:
در صورتی که پینگوکولا منجر به ناراحتی چشم فرد نشود و در زندگی روزمره او اختلالی ایجاد نکند احتمالا نیازی نیز به درمان آن وجود نخواهد بود. با این حال در صورتی که پینگوکولا منجر به ناراحتی چشم فرد میشود و یا تاثیرات آن بر ظاهر و زیبایی افراد به حدی است که منجر به ناراحتی افراد میگردد می توان روشهای درمانی زیر را به کار گرفت:
قطره های استروئیدی چشم که توسط پزشک تجویز میشوند و میتوانند قرمزی و ورم ناشی از پینگوکولا را کاهش دهند.
زمانی توصیه میشود افراد به جراحی پینگوکولای چشم خود اقدام کنند که روشهای درمانی اشاره شده موثر نباشند و التهاب، ناراحتی و قرمزی چشم با این روشها از بین نرود. همچنین در صورتی که پینگوکولای چشم بزرگ شود و یا استفاده از لنزهای تماسی را سخت کند میتوان از جراحی برای برداشتن پینگوکولای چشم استفاده کرد. گاهی نیز پینگوکولا عوارض پزشکی خاصی ایجاد نمیکند و تنها به دلیل تاثیر آن در زیبایی میتوان اقدام به جراحی و برداشتن آن کرد.
هزینه جراحی پینگوکولا به شرایط مختلفی وابسته است. برای آگاهی از هزینه جراحی پینگوکولا بهتر است با پزشک متخصص خود و یا مرکز درمانی مشورت نمایید.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند جراحی افتادگی پلک ، جراحی لیفت شقیقه و روشهای غیر جراحی مانند تزریق ژل ، چربی و بوتاکس استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، می تواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.